ANNE-LI ISGÄRDE AVDELINGSSJEF FOR ELDREOMSORG I JÖNKÖPING KOMMUNE, SVERIGE

I eldreboligen Rosengården i Jönköping har innredningen høyeste prioritet. Anne-Li Isgärde og medarbeiderne hennes arbeider aktivt med å skape stimulerende sanseopplevelser for beboerne.

HVA INNEBÆRER EN "BEDRE HVERDAG" PÅ ROSENGÅRDEN?

Det skal finnes noe godt for alle sansene. Friske blomster i vaser, duftende krydder og myke pledd. Duften av kanelboller – vi baker hver dag. De som bor her, skal kjenne at de lever i et innbydende og hjemmekoselig miljø. Vi har mulighet til å komme nær naturen, og utnytter det så mye som mulig med en stor veranda med egnede møbler, balkonger og utflukter til parken i nærheten. Vi tilbyr to ulike aktiviteter hver dag,  og organiserer også hockeykvelder, pubkvelder og spa-dager med for eksempel neglepleie. Til de fleste aktivitetene ønsker vi alle velkommen, også pårørende og andre gjester utenfra.

HVORDAN HAR DERE INNREDET?

Vi skal ikke ha noen institusjonsfølelse eller ødelagte møbler. Vi har innredet med fokus på design. Vi har valgt stabile, men flotte møbler for ulike sittebehov – fra funksjonslenestoler til sofagrupper og gyngestoler. Møblene er stødige, men likevel fleksible og lette å flytte hvis det er behov for det.  Vi har også utnyttet korridorer og passasjer for å skape innbydende miljøer med sittegrupper og et lite bibliotek. Skjermer gjør det mulig for pårørende å koble seg opp med mobil eller USB og vise bilder. Vi har også installert "åpne peiser" der det fyres med spesialbrensel.

BLIR DET IKKE VELDIG MYE EKSTRAARBEID?

Nei. Vi har laget et spesielt mappesystem som medarbeiderne våre jobber med. Alle vet nøyaktig hva de skal gjøre i løpet av en arbeidsdag. Dette gjør at vi rekker alt, og vi får mer tid til overs sammen med leieboerne våre. Det er struktur i hverdagen, og mange medarbeidere sier at det føles meningsfullt å gå på jobben.

MERKER DERE RESULTATER?

Vi opplever at både våre beboere og deres pårørende er svært fornøyde. For oss har det fysiske miljøet blitt en viktig del av Rosengårdens varemerke. Vi har leieboere som står i kø for å komme hit, og helsepersonell som søker jobb fordi de har hørt så mye bra om miljøet vårt. Et viktig konkurransefortrinn i en situasjon der det ellers er vanskelig å finne personale.

"Vår visjon er at hverdagen skal være god."

Anne-li Isgärde, Avdelingssjef for Eldreomsorg i Jönköping Kommune, Sverige

Bli kjent med folkene i samtalen