Peter Andersson, Designer

Peter Andersson er designer med mange års erfaring i å formgi pleie- og omsorgsmøbler. Med inkluderende design oppfyller han behovene hos brukere og personale.

Hvordan arbeider du med inkluderende design?

Inkluderende design er å ikke ekskludere noen. Alle skal kunne sette seg i en stol og reise seg fra den, uansett tilstand. Hvis jeg bruker rullestol, skal det selvsagt finnes alternativer. Møbelet skal være innbydende og lett å lese. Jeg skal umiddelbart kjenne at her tør jeg å sette meg. Når jeg så har satt meg, skal jeg kunne sitte bekvemt, få hjelp med stillingen, men likevel kunne slappe av. Hvis det er mulighet til å justere stolen, skal håndtaket være lett å finne, og det skal være lett å forstå hvordan det fungerer. For meg er det også viktig å inkludere personalet. Møbler med god design kan gjøre arbeidet enklere. Hvis designet kan hjelpe brukeren med selv å reise seg fra stolen, slipper personalet tunge løft. Fleksible møbler som ikke er tunge og kan flyttes rundt ved hjelp av håndtak og hjul, eller henges opp på bordet, gjør det lettere når man ommøblerer og gjør rent.

Hva er et «pleierom» for deg?

Det er et sted der jeg får være menneske – ikke en pleiemottaker. Et rom der jeg kjenner at jeg får leve ut den jeg er. Og det er noe jeg forsøker å ta hensyn til når jeg tegner møbler. Møblene skal ikke utstråle sykdom eller svakhet. Møbler skal være møbler, og i tillegg skal de selvsagt ha funksjoner som støtter og hjelper meg i livet mitt. Å designe møbler for pleie og omsorg innebærer at jeg må ta hensyn til en rekke funksjonskrav og ergonomiske krav. Men det er kjempeviktig at møbelet også har estetiske verdier, å ikke kompromisse bort det vakre. Det finnes skrekkeksempler på funksjonsstoler som ser ut som stridsvogner. Jeg vil at mine møbler skal signalisere omsorg og overraske. Det kan være så enkelt som en lærreim som holder fast stolputen.

Hvordan synes du pleie- og omsorgsmiljøer skal møbleres?

Det aller viktigste er å passe på helheten. Hvis du bare velger møbler etter funksjon – funksjonsstoler for seg, sittegrupper for seg og spisegrupper for seg – og setter dem i et rom, risikerer du at inntrykket blir rotete. Mangel eldre er følsomme for urolige miljøer. Se på sammenhengen og velg møbler som har et slektskap, eller som passer sammen med hverandre. Personlig synes jeg at møblene skal føles nye og fine, både i utførelse og form. Jeg tror det er en misoppfatning at gamle mennesker vil omgi seg med gamle ting. En pleie- og omsorgsbolig kan innredes med en blanding av gammelt og nytt. Det er naturligvis viktig med ting man forbinder med historie og minner – men det går an å lage et hjemmekoselig miljø som avspeiler samtiden og gir en deilig følelse av at livet skjer her og nå.

«Møblene skal ikke signalisere sykdom eller svakhet.»

Peter Andersson, Designer

Bli kjent med folkene i samtalen