Vedlikeholdsråd

Kinnarps møbler, i ulike typer materialer, er designet for å tåle normal slitasje. Det er likevel grunn til å tenke seg om før man kvitter seg med møbler. Følger du våre enkle, men effektive vedlikeholdsråd, vil du kunne ha møblene enda lenger.

Påvirkning av lys

Alle overflater påvirkes av sollys. For å unngå falming, bør møbler beskyttes mot direkte sollys.

Overflateskader

Vær forsiktig med harde eller skarpe gjenstander på overflatene. Bruk gjerne brikker til å sette gjenstandene på. Ikke dra gjenstander over overflaten, og vær oppmerksom på at små korn eller lignende, kan bli liggende under et mykt underlag og skrape opp overflaten. Gummiknotter kan lage merker på overflaten, som vil kreve ekstra rengjøring. Smykker, armbånd og klokker kan skrape en overflate, og det kan være et godt råd å bruke skriveunderlag for å beskytte bordet. Vi anbefaler også musematte slik at datamusen ikke blir skitten og lager riper eller misfarging på bordet. Det kan være smart å flytte musematten og andre ting man typisk har på skrivebordet sitt av og til, slik at overflaten slites jevnt. Dette er aller viktigst når møblene er nye.

Når det gjelder sittemøbler, kan nagler, knapper og andre skarpe elementer skade møbeltrekket. Du bør også sørge for at stolene har hele møbelknotter for å unngå riper på gulvet. 

Etterstramming av skruer 

Et møbel laget i massivt heltre, er «levende» og kan endre seg over tid.  Derfor bør skruer og beslag kontrolleres og skrus til om nødvendig. Sjekk jevnlig for å sikre møbelet. En løs skrue kan skape ustabilitet, forårsake støy og til og med forkorte levetiden til møblene.

Flytting av møbler

Et møbel må løftes, og ikke skyves fremover slik at belastningen og vekten ikke blir skjevfordelt og skader møbelet. 

Endring av produkt

Ikke gjør endringer på produkt eller konstruksjon. Hvis du gjør det, gjelder ikke garantien. Du kan også skape farlige situasjoner for de som bruker møbelet, og ved å endre produktet tar du på deg produktansvaret.

Tekstiler

Regelmessig rengjøring er viktig for å opprettholde kvaliteten og produktets levetid. Støv og smuss som blir liggende, sliter på stoffet og svekker stoffets flammehemmende egenskaper.

Støvsuging med en myk dyse er generelt tilstrekkelig ved rengjøring av tekstiler. Flekker bør alltid fjernes så raskt som mulig. I de fleste tilfeller er det nok å tørke med en fuktig klut, men er det en vanskelig flekk anbefaler vi at du bruker et pH-nøytralt vaskemiddel eller et skumvaskemiddel for profesjonelt bruk.

Bruk alltid hvite kluter og unngå å fukte ulltekstil for mye. Tørk i sirkulære bevegelser mot midten av flekken. Møblene må være helt tørre før det brukes igjen.

Om nødvendig kan et skumvaskemiddel også brukes til en grundigere rengjøring hvis det er tillatt i henhold til tekstilspesifikasjonen til møbelet. Avtagbare tekstiler kan enten vaskes eller tørkes i henhold til spesifikasjonen.

Ull

Ull er antistatisk og tiltrekker seg ikke smuss like lett som andre tekstiler. I tillegg er ull vannavvisende, så væske trekker saktere inn. For å bevare tekstilets utseende anbefales forsiktig støvsuging, helst ukentlig, med en myk børste.

En god regel er å alltid fjerne flekker så raskt som mulig! De fleste flekker kan fjernes med et standard pH-nøytralt vaskemiddel, fortynnet i lunkent vann (følg instruksjonene på flasken). Husk at for mye væske kan føre til krymping og endring i utseende.

 

 • - Ta først opp så mye av væsken som mulig, med en ren, hvit klut.

 • - Hvis flekken har tørket, ta vekk først bort så mye som mulig ved å støvsuge flekken.

 • - Gni forsiktig med en ren, hvit klut.

 • - Trykk på tekstilet med en tørr klut hver gang vann tilsettes for å trekke opp fuktighet og smuss.

 • - Bruk rent vann uten tilsetning når du vasker.

Når du har rengjort med vann, kan området du har vasket virke litt mørkere, men denne forskjellen vil bli mindre over tid.

Syntetisk tekstil

Den største forskjellen fra ull, er at syntetisk tekstil oppfører seg som plast, og at fibrene ikke absorberer væske og fuktighet. Det betyr at væske og flekker forblir på overflaten i stedet for å trenge inn i den, men hindrer ikke væske i å passere gjennom tekstilet til skummet. Det kreves mer regelmessig rengjøring enn ull, fordi den statiske ladingen i syntetiske tekstiler tiltrekker seg støv og smuss, som igjen kan gi slitasje.

 

 1. - Spray lett med rengjøringsmiddel blandet med lunket vann, og en liten dråpe mildt vaskemiddel.

 2. - Jobb blandingen forsiktig inn i flekken ved sirkulære bevegelser på tekstilets overflate.

 3. - Husk å skylle hele flaten godt for å bli kvitt alle såperester.

 4. - Bruk et rent, mykt håndkle eller en svamp til å trekke opp vannet som er igjen.

 5. - Jobb fra kant til kant med svamp eller børste. Unngå å skrubbe.

 6. - Ikke bruk børste med hard bust.

 7. - Deretter kan du suge opp eller bruke en våtstøvsuger for å få fjernet vannet som blir liggende på tekstilets overflate. Jobb fra kant til kant.

 8. - Lufttørk og gjenta helt til alt er borte

 

 1. Skinn

Skinn er et naturlig stoff som har variasjon i struktur og karakter. For at skinn skal bevare sin kvalitet kreves det jevnlig behandling og stell.

Skinn er ømfintlig for sollys. Beskytt dine skinnmøbler mot direkte sollys og varme. Støvsug jevnlig med en myk børste, og rengjør ekstra ved behov eller på utsatte områder. Tørk flekker så fort som mulig. Vann og annen veske suges opp med en hvit klut eller tørkerull. Bruk vannabsorberende produkter, og husk å alltid følge bruksanvisningen fra leverandør.

Tørre flekker: bland mildt rengjøringsmiddel i lunkent vann. Fukt en myk klut, vri ordentlig og tørk bort flekken. Husk å ettertørke etter en stund. Til slutt kan du legge et tynt lag med pleieprodukter tilpasset skinn og lær.

Veske: tørk umiddelbart opp med en absorberende klut. Ikke gnikk frem og tilbake!

Mat/olje: Følg alltid anvisningen fra leverandør på vaskemiddel som brukes. Følg retningslinjene som er gitt for tørre flekker. Hvis flekken fortsatt synes, ikke gjør noe mer. Flekken kommer til å trekke inn i skinnet over tid.

Husk å jevnlig bruke vannbaserte pleieprodukter for skinn og lær. Følg alltid anvisningen fra produsent.

Kunstskinn

For riktige vedlikeholds råd av kunstskinn, gå inn på leverandørenes egne hjemmesider og følg deres råd. Her er det flere ulike råd for ulike kunstskinn.

Desinfisering

For å minimere risikoen for forurensning og spredning av bakterier er det viktig med god hygiene, vedlikehold og jevnlig rengjøring av materialene. Merk at det er en forskjell på bakterier og virus, da de er ulike mikroorganismer. Begge kan legge seg utenpå ulike material overflater. Bakterier kan bli liggende på en falte og vokse, mens virus ikke har egenskapen å vokse. Studier viser at virus kan overleve på et stoff i mange timer. Vi anbefaler derfor at man følger de lokale myndigheters retningslinjer.

Det er viktig å rengjøre stoffet meget godt før man desinfiserer.

Polyester og Trevira CS

For å hindre virus og bakterier og legge seg på polyester og Tervira CS-stoff, bør man rengjøre og vaske jevnlig med såpe og vann. Det er også mulig å dytte på med desinfiserende middel (70-85%), eller spraye dette direkte på stoffet. Pass på at stoffet ikke blir helt vått.

Overflater må rengjøres før desinfisering med etanol fordi etanol lett kan inaktiveres av organisk stoff.

Spray et tynt lag. Stoffet skal ikke druknes for å få effekt. La det tørke før bruk.

Bruk en ren klut fuktet med etanol ved tørking, som om du skal tørke av andre overflater. La det tørke før bruk.

Vær oppmerksom på at ved å desinfisere stoffet, kan det oppstå noe fargebleking. Bruk nøytral etanol fordi rosa etanol kan flekke stoffet. Etanol kan også skade stoffets flammehemmende egenskaper.

Ull

Det naturlige overflatelaget av ullfiber er mindre gunstig for mikroorganismer. Ull er kjent for å ha antimikrobielle egenskaper som hemmer veksten av ulike typer mikroorganismer, som mugg, bakterier og virus. Det er viktig å holde ullen tørr fordi vann spiller en nøkkelrolle i ullfiberens forhold til mikrober.

Ved forurensning bør møbler med ullstoff fortrinnsvis stå ubrukt i den anbefalte tidsperioden gitt av produsent.

For ullstoff anbefaler vi profesjonell rengjøring. Hvis dette ikke er et alternativ, kan ullstoff desinfiseres med etanol. Etanolbaserte desinfeksjonsmidler kan brukes, men etanol vil imidlertid ødelegge ullens naturlige fett (lanolin), forårsake fargeendringer og redusere stoffets levetid. Følgelig bør denne metoden bare brukes hvis det er absolutt ikke finnes andre alternativer.

Harde materialer

Generell rengjøring

Daglig rengjøring: Tørk av overflaten med en myk, tørr klut. Grov rengjøring: Tørk av overflaten med en myk, lett fuktig klut. Et mildt vaskemiddel kan brukes. Ved fjerning av flekker, bruk rensemidler uten slipemidler.

Væsker og tape-rester

Veske med mye farge som kaffe eller vin bør tørkes av umiddelbart, selv om de fleste av Kinnarps overflatematerialer har god motstand mot denne typen flekk. Overflaten kan misfarges i visse situasjoner. Fremmede stoffer som for eksempel lim og hudkrem kan forringe fargen.

Tre

Tre er et levende materiale, og derfor er hvert tre-møbel unikt fra starten. Tre-møbler har en naturlig variasjon i mønstre, fargetone og glans. Direkte sollys vil gi permanente farge - og lysforskjeller i overflaten. Treet påvirkes blant annet av sesong, varme og fuktighet.

Tre med klar lakk har en slitesterk overflate og håndteres best av støv-tørking og rengjøring med mild såpeoppløsning eller håndvaskmiddel. Bruk aldri sterke rengjøringsmidler, løsemidler eller produkter som inneholder slipemidler. Tørk alltid med en tørr klut. Bruk brikker under blomsterpotter, tallerkener, kaffekopper, etc. hvor søl kan forekomme. Fjern alle flekker så snart som mulig og tørk overflaten tørr etter rengjøring.

Advarsel! Unngå å bruke store mengder vann og sterke vaskemidler.

Laminat

Laminat er slitesterkt og tåler normal slitasje. Laminat gir holdbare overflater som passer godt i offentlige miljø.

Daglig rengjøring: Tørk av med en myk og tørr klut. Grov rengjøring: Et mildt rengjøringsmiddel uten slipende effekt skal brukes ved fjerning av flekker. Ringer og striper dannet på overflaten fjernes lettest med vindusrengjøringsmidler. Harde, inngrodde flekker eller misfarging kan vanligvis fjernes ved nøyaktig bruk av rent vann eller et middel med mild slipende effekt. Ikke bruk skrubbekluter eller stålull, da dette fører til riper. Den grove og matte overflaten av grå eike-laminat kan være vanskelig å rengjøre i noen situasjoner. Laminatprodusenten anbefaler et spesielt preparat som heter Tanex-kraft. Dessverre betyr rengjøring at den matte overflaten kan bli litt blankere på den rengjorte delen. Hvis dette skjer, bør du vaske hele platen for ikke å få blankere områder. Prøv en mindre synlig del av overflaten først. Desinfeksjon kan gjøres med alkohol hvis overflaten er tørket. HPL-overflater tåler desinfeksjonsmidler selv uten etter-tørking.

Linoleum

For vanlig rengjøring av overflaten bruk en støvklut eller rengjør overflaten med et såpebasert rengjøringsprodukt fortynnet i vann, alternativt håndvaskmiddel eller pH-nøytralt vaskemiddel. Ved vanskeligere flekker kan en hvit nylonklut brukes til å gni lett med rengjøring. Tørk overflaten tørr etter rengjøring.

For å opprettholde overflaten bør en blanding av vann og naturlig såpe brukes regelmessig. Hvis overflaten har blitt hardt slitt, kan en løsning av vann og naturlig såpe brukes til å oppgradere linoleum. For å unngå vanskelige flekker, bruk alltid brikker under kopper, vaser, briller, etc. Det er viktig å fjerne flekker så snart som mulig for å hindre dem i å trenge inn i materialet. For å fjerne flekker rengjør overflaten med et nøytralt vaskemiddel og vann.

Hvis ovennevnte behandling ikke hjelper, vask overflaten i vann med et pH-nøytralt universalmiddel i noen minutter. Skrubb overflaten forsiktig med en hvit klut eller lignende. Avslutt med å tørke av det skitne vannet. Noen pigmenterte flekker kan fjernes eller gjøres mindre synlige ved bruk av terpentin eller lignende oljebaserte løsemidler. Ikke bruk alkaliske eller alkoholbaserte vaskemidler, da dette vil skade overflaten.

Marmoleum

For vanlig rengjøring tørk overflaten med en støvklut eller rengjør overflaten med et såpebasert rengjøringsprodukt.

Plast

Tørk overflaten med vaskemidler uten løsemidler eller slipemidler og bruk en myk klut.  Vanlig vaskemiddel fungerer bra. Unngå å sette produkter med plastkomponenter i direkte sollys og for nær varmekilder, da dette kan føre til misfarging og/eller sprøhet.

Metall

Daglig rengjøring lakkert overflate: Tørk av med lett fuktet, myk lofri klut og mildt vaskemiddel. Daglig rengjøring teksturert overflate: Tørk av med lett fuktet, lofri klut og mildt vaskemiddel. For skitten krom, aluminium eller rustfritt stål, kan en fuktig myk klut med alkohol brukes. Desinfeksjon kan gjøres med alkohol hvis overflaten er tørket.

Glass

Rengjøres med vindusrenser eller vaskemiddel fortynnet i vann.

Elektronikk

 • Hold all væske unna elektroniske installasjoner. Skulle det skje, koble fra umiddelbart og deretter tørke opp. Har væske trengt inn i installasjonen, bør du spørre leverandør eller en ekspert om hva du bør gjøre videre.

  Hold plugger, kontakter, tastaturer og annen åpen elektronikk fri for støv og smuss ved hjelp av en støvsuger eller lett fuktig klut.

  Tørk aldri direkte i stikkontakter.

  For å redusere slitasje på ledninger og koblinger, prøv å holde ledningene separat sikret.

  Unngå at kabler er plassert mot skarpe kanter eller klemt i dører eller mot bordplatene/kabelkanalene osv.

  Viderekoble aldri fra kontakten, da dette kan føre til overbelastning.

   All installasjon av elektronikk må utføres av kvalifisert personell

   Ingen modifisering av ledninger, koblinger osv.