Hvorfor skandinavisk design passer så godt på kontoret

Av:

Trine Jensen

Trine Jensen

Det skandinaviske designet er lett å kjenne igjen, men vanskelig å etterligne. Det er mer enn en stilretning; det er en filosofi. Det er funksjonelt, vakkert, naturlig og bærekraftig, Og det passer perfekt i kontorlandskapet. Her får du vite hvorfor.

Ifølge nettstedet Impressive Interior Design kjennetegnes det skandinaviske designet av rene linjer, lyse rom, nøytrale farger, bruk av naturlige elementer og tekstiler. La oss bruke disse retningslinjene til å vise deg nettopp hvorfor dette er godt egnet til bruk på arbeidsplassen din.

Last ned gratis e-bok: Unmistakably Scandinavian

Rene linjer i et funksjonelt design

Skandinavisk design tar utgangspunkt i vår kjærlighet til lyset og naturen. Det er bærende prinsipper. Rene, ukompliserte linjer i et tidløst design, der møbelets funksjon styrer designet.

Men enkelheten går aldri på bekostning av komforten. Skandinavisk møbeldesign er alltid utformet med individet i fokus, med ettertenksomhet og forsiktighet. Det resulterer i gjennomtenkte møbler som tar hensyn til menneskets variasjoner og ulikheter, og muligheten til å skape en ergonomisk tilpasset, funksjonell og estetisk slående arbeidsplass.

Les også: Skap godt arbeidsmiljø med ergonomiske kontormøbler

Bruk av lys

Døgnrytmen vår er tilpasset solen. Vi henter energi og presterer bedre på dagen, og får den nødvendige hvilen vi trenger om natten. Her i Norden er imidlertid naturlig dagslys en mangelvare store deler av året. Derfor bør kontorinnredningen din utnytte det tilgjengelige dagslyset på best mulig måte, og komplettere med andre typer kontorlys. 

Vinduer er den beste lyskilden din. De bør utnyttes maksimalt. Deretter kan du spe på med den riktige kombinasjonen av ulike typer kunstige lyskilder. Det beste er indirekte lys fra vegger og tak, i kombinasjon med personlige lyskilder som kan påvirkes, varieres og endres på av medarbeiderne dine.

Les også: Hvordan få riktig arbeidslys i høst- og vintermørket? 

Nøytrale og naturlige farger

Vi nordboere er kjent for vår kjølige og sparsommelig fargebruk. Behagelige, nøytrale farger er for mange et kjennetegn på skandinavisk design. Likevel er det ikke mangel på lyse og naturlige farger.  

Skandinavisk design kombinerer roen fra de nøytrale og kalde fargene, med det uttrykksfulle fra de sterke og varme fargetypene. Og det er fint. Å innrede med farger skaper nemlig harmoni i sinnet, og stimulerer til kreativitet og velvære. Men kalde og varme farger påvirker oss på ulike måter og komplementerer hverandre. 

Kalde farger skaper en større romfølelse, mens varme farger skaper opplevelsen av et mindre rom. Varme farger skaper imidlertid en innbydende atmosfære, mens kalde farger gir en beroligende effekt.

Les også: Fargetrender du bør vite om når du skal innrede kontor 

Naturlige elementer

Den særegne og vakre naturen vi har her i Norden, har alltid vært en stor inspirasjonskilde for utformingen av innredningen vår. For det tidligere nevnte nettstedet Impressive Interior Design, er vi skandinavere så glad i det som er utendørs, at vi gjerne vil bringe det inn i innredningen vår. Det er kanskje sant? Uansett, naturlige materialer vil kunne gi arbeidsplassen din en helt unik romfølelse.

Naturlige elementer gjør ikke bare skandinaviske designere til internasjonale trendsettere. Bruk av naturlige elementer i møblene dine og kontorinnredningen din både ser bra ut og kan være bra for miljøet og – forutsatt at du velger riktig leverandør. Skandinavisk kvalitetsdesign vil alltid ha en god dialog med miljøet.

Les også: Dette bør du vite om miljømerkene

Tekstiler

På samme måte som farger brukes på en økonomisk måte, er det også en sparsommelig bruk av tekstiler i det skandinaviske designet. Men like fullt: når det først brukes, brukes det med stor kraft.

En effektiv bruk av myke tekstilmaterialer, som det skandinaviske designet for mange kjennetegnes av, kan ved siden av å se bra ut, også ha positive effekter på lydmiljøet på arbeidsplassen din. Myke materialer absorberer lyd, og en smart utnyttelse av ulike typer tekstiler, både i møbler og innredningen forøvrig, kan bidra til å skape et godt lydmiljø for medarbeiderne dine.

Vil du ha få mer inspirasjon til hvordan skandinavisk design kan innlemmes på arbeidsplassen din? Da bør du sjekke ut e-boken «Unmistakably Scandinavian», som du kan laste ned gratis her: