Slik tilpasser du arbeidslyset for den mørke årstiden

Av:

Janecke Mathiesen

Janecke Mathiesen

Janecke Mathiesen er Market & Communication Manager for Kinnarps AS – og har ansvaret for all marketing, PR og online kommunikasjon. Hun har lang erfaring både fra byrå, som selvstendig og store internasjonale merkevarer.

Lys har enorm effekt på oss mennesker. Det påvirker ikke bare det vi kan se, men også humøret og aktivitetsnivået vårt. Når vi nå befinner oss i det halvåret der dagene er kortere og mørkere er det spesielt viktig at vi har godt lys når vi jobber.

Det er mye litteratur, forskning og mange meninger om hva slags belysning som fungerer best på arbeidsplassen. Derfor har vi samlet sammen en del av tipsene her, så du enkelt kan gjøre arbeidshverdagen din lysere og bedre gjennom vinterhalvåret.

Dagslys er den beste kilden

Den menneskelige døgnrytmen er tilpasset solen. Derfor er vi mer opplagte og presterer bedre om dagen. På kvelden og natten henter kroppen seg inn ved å hvile og sove.

Dagslys hjelper oss med å regulere døgnrytmen vår – den daglige syklusen med å være våken og å sove. Disse naturlige rytmene påvirkes av signaler fra miljøet, og det viktigste signalet er dagslys. 

I og med at vi bruker opptil 90 prosent av arbeidsdagen vår innendørs, er vinduer, takvinduer og andre naturlige lyskilder viktige faktorer for velvære og produktivitet. Det finnes ikke noe annet lys som kan erstatte dagslyset helt og holdent, selv om forskning har tatt store skritt mot bedre belysning. Derfor er det viktig at kontorinnredningen utnytter det dagslyset som er tilgjengelig – selv om det er begrenset i vinterhalvåret.

Kompletter med dynamisk belysning

I en tid der tilgangen på dagslys er begrenset, er det nødvendig å spe på med ekstra belysning. Dynamisk belysning, der man kan variere både belysningsstyrke og lysfarge gjennom dagen kan gjøre oss litt mer opplagte. For eksempel kan et kaldt, hvitt lys med høy intensitet på begynnelse av arbeidsdagen forskyve søvnfasen fremover, og bidra til å tilbakestille den biologiske klokken.

Lamper med justerbar fargetemperatur er en god løsning, de kan redusere både vinterdepresjoner og andre sesongrelaterte sykdommer.

Les også: Det beste kontorlyset tilpasser seg døgnrytmen din

Tilpass belysningen etter behov

Alle mennesker har forskjellig behov for lys, og reagerer ulikt på ulike lyskilder. Barn og unge påvirkes mer enn voksne av dårlig lyssetting. I verste fall kan dårlig belysning føre til nærsynthet blant den yngre garden. Når vi bikker 40 år blir lysbehovet igjen større. Med en anelse mer lys kan for eksempel unngå lesebriller.

De ansatte burde derfor ha muligheten til å påvirke lyset på sitt arbeidsområde. En enkel lampe på skrivebordet, dimming av lys i taket og lyskilder som enkelt kan varieres og flyttes på, kan være løsningen.

Les også: Derfor bør du ha skrivebordlampe – selv i opplyste lokaler

Bland lyskilder

Vår fysiologiske reaksjon på lysstoffrør avhenger av lysintensitet og fargetemperatur. Derfor har egenskapene og kvaliteten til det kunstige lyset i omgivelsene våre stor betydning. 

Lysstoffrør er mye brukt som belysning på arbeidsplasser, og kan gi godt generelt lys, men bruk av kun lysstoffrør skaper som regel et trist inntrykk. Ikke minst påpeker eksperter fra NTNU at lyset fra lysstoffrør flimrer selv om vi ikke nødvendigvis ser vibrering, noe som trekker øyet mot flimringen og distraherer oss.

Et alternativ er lysdioder, eller LED. De har smalere stråler, noe som øker risikoen for blending, men har samtidig svært god fargegjengivelse og lavt nivå av flimmer. Ikke minst er de gode til å skape rom med skyggevirkninger og lyssatte punkter.

Gjør deg oppmerksom på hvilke lysbehov kontoret ditt har, og bland lyskildene for å tilfredsstille behovene. Her bør du tenke på hva medarbeiderne motiveres og liker når det gjelder lys og design.

Unngå blendende lys 

Blendende lamper kan ha negativ innvirkning på kroppen. Vi mennesker er flinke til å tilpasse oss miljøet. Blir vi blendet av en lyskilde, reagerer vi med å parere lyset. Det kan gi dårlige arbeidsstillinger og uheldige belastning på kroppen, som er direkte skadelig i lengden.

Tenk derfor på hvor lyskilden kommer fra, så den ikke blender, men hjelper. Det beste er indirekte lys, som settes via vegger og tak. 

Gode lamper skal også ha reflektorer som motvirker blending. En reflektor er et objekt som reflekterer lys, og de finnes i mange ulike former og farger. Hvordan lyset reflekteres avgjøres av hva slags materiale reflektoren er laget av. En reflektor i sølv eller hvitt reflekterer mye lys, mens en i sort sluker det meste av lyset. For å unngå gjenskinn og refleksjoner i PC-skjermer, bør de plasseres i taket med indirekte lys bak selve arbeidsplassen. 

Vi har utviklet oss til å respondere på sansestimulering, og disse opplevelsene påvirker vår trivsel og produktivitet. God belysning er sammen med gode lydforhold, optimal luftkvalitet og behagelige arbeidsstillinger essensielt for å skape en ergonomiske og helsebringende arbeidsplass – ikke bare i vinterhalvåret, men året rundt. Hvis du vil vite mer om hvordan kroppen vår blir påvirket av lyd, lys og arbeidsstilling på jobben, er du hjertelig velkommen til å laste ned vår e-bok «Ergonomics – The Essentials» ved å klikke på linken nedenfor.

 

Denne artikkelen ble første gang publisert 5.10.2016, og har siden blitt oppdatert og revidert.