Hvorfor du bør ha skrivebordlampe – selv i opplyste lokaler

Av:

Bo Sørensen

Bo Sørensen

Bo Sørensen jobber i dag med store prosjekt innenfor arbeidsmiljø. Han er også utdannet ergonom, og har god innsikt i hva som skal til for at du får en bedre dag på jobb. Bo jobber med innovativt design med fokus på ergonomi.

Belysning er grunnleggende for din velvære på jobben. Uansett om du er klar over det eller ikke, har lyset en enorm effekt på deg og kroppen din. Det innebærer ikke bare det du kan se, men påvirker også humøret og aktivitetsnivået i aller høyeste grad. Men ofte er ikke den generelle belysningen i kontorlokalet nok. Ofte må man komplementere med personlig lys.

En undersøkelse utført av American Society of Interior Designers viser at 68 prosent av ansatte ikke er fornøyde med belysningen i kontorlokalet. Kjenner du deg igjen, bør du ta noen grep – det kan øke trivselen din betraktelig.

Viktigheten av riktig lys i kontorlokalet

Kroppen vår styres av den biologiske klokken, og den biologiske klokken styres av lyset. Med tanke på at vi tilbringer 90 prosent av tiden vår innendørs, er det ikke rart at belysning og lyssetting er så viktig for oss. Ikke minst på arbeidsplassen. 

Er det for lite eller feil lys på arbeidsplassen, i løpet av de mange timene vi bruker på jobben hver dag, kan vi både bli trøtte og mindre effektive. I verste fall kan vi utvikle helseproblemer, fordi kroppen vår hele tiden forsøker å kompensere for det dårlige lyset.

Professor Barbara Szybinska Matusiak ved NTNU forklarer at dårlig belysning kan forårsake plager som irritasjon av øynene, hodepine eller konsentrasjonsproblemer. For sterkt lys, altså blendene lys fra lamper som vender direkte mot øynene, kan skape ubehag og konsentrasjonsproblemer, eller i verste fall være synsnedsettende. For svakt lys, derimot, anstrenger øynene våre og reduserer konsentrasjonsevnen vår.

Resultatet er likevel det samme: en slitsom dag på jobben. 

Les også: Det beste kontorlyset tilpasser seg døgnrytmen din 

Kompletterende belysning

Som med mye annet er den gylne middelvei å foretrekke, også når det gjelder belysning i kontorlokalene. Lys som gjør det lettere å se og som ikke blender, er viktig for at du skal klare å jobbe. Riktig lys i riktig mengde kan også gjøre deg mer opplagt gjennom økt produksjon av kortisol.

Det beste arbeidslyset er det naturlige dagslyset. Og selv om det er et uttalt krav at alle arbeidsplasser skal ha dagslys og utsyn, er det ikke alltid dagslyset gir oss nok – spesielt i vinterhalvåret, når dagene både er kortere og mørkere.

Les også: Hvordan få riktig arbeidslys i høst- og vintermørket? 

Derfor er det viktig å med ekstra belysning på arbeidsplassen, men den generelle belysningen i kontorlokalet gir ofte heller ikke nok lys. I kontorlokaler er det vanligvis rundt 300 lux (et begrep man bruker om mengden lys), men på selve kontorpulten anbefales det at det skal være rundt 500 lux. I tillegg har vi ulike behov for belysning. For eksempel trenger en 40-åring dobbelt så mye lys som en 20-åring, mens en 60-åring trenger fem ganger så mye.

Kompletterer du belysningen får du den opplevde lysmengden du trenger. Løsningen trenger ikke være mer komplisert enn enkle skrivebordslamper eller kontorlamper. Det kan gjøre underverker for trivselen og helsen din.

Interessert i å lese mer om belysning og lysforhold på arbeidsplassen? Du finner mer gode råd og tips i e-boken «Body Talk» til nedlastning nedenfor.