Det beste kontorlyset tilpasser seg døgnrytmen din

Av:

Janecke Mathiesen

Janecke Mathiesen

Janecke Mathiesen er Market & Communication Manager for Kinnarps AS – og har ansvaret for all marketing, PR og online kommunikasjon. Hun har lang erfaring både fra byrå, som selvstendig og store internasjonale merkevarer.

Riktig lys på arbeidsplassen er essensielt for at de ansatte skal yte sitt beste. Men hva er egentlig riktig arbeidslys og hvordan skaper vi det i Norge, hvor dagslyset er begrenset store deler av året? Vi har snakket med Richard Dahlen som jobber for Ateljé Lyktan, en leverandør av belysningsarmaturer, for å finne svaret på nettopp det. 

Lys som følger døgnet

De ansatte tilbringer gjerne mellom 7 og 9 timer på jobben. Er det for lite lys eller feil lys på arbeidsplassen kan de bli trøtte og få store helseproblemer. Det er fordi kroppen automatisk prøver å kompensere for det dårlige lyset, noe som resulterer i dårlige arbeidsstillinger og en stresset kropp. Dårlig lys på jobben kan blant annet gi vondt i hodet, rygg og nakke.

Les også: Hvordan få riktig arbeidslys i høst- og vintermørket?

Det ideelle arbeidslyset er det naturlige daglyset. Det er dessverre ikke så lett å oppdrive på vinterstid i Norge. Derfor har flere produsenter skapt armaturer som etterligner dagslyset og skifter intensitet og fargetemperatur (kaldt/varmt lys) i løpet av dagen.

Kaldt lys fremmer effektivitet

Vi er nødt til å gi slipp på det koselige, varme lyset for å kunne yte maksimalt på arbeidsplassen. For å være produktive er vi avhengig av kaldere lys. Det varme lyset gjør oss trøtte og ukonsentrerte. Dahlen presiserer at kaldt lys ikke betyr at vi skal gå tilbake til å benytte lysrør som bruker lang tid på å slå seg på og svir i øynene, men vi kan ta i bruk LED-lys som skifter fargetemperatur fra varmt til kaldt og tilbake til varmt igjen, etter tidspunkt på døgnet, slik som solen gjør.  

Les også: Hvor avgjørende er lyder og støy for arbeidsmiljøet?

Det kan for eksempel bety at lyset er varmt når de ansatte kommer på jobb på morgningen, for deretter å gradvis bli hvitere og kaldere. Så blir det igjen litt varmere nærmere lunsjtider for at de ansatte skal gå i hvile modus mens de spiser. Etter lunsj blir lyset kaldt igjen noe som gir de ansatte en effektivitets-boost, så blir det gradvis varmere frem til klokken 4, slik at søvnrytmen ikke blir ødelagt. Slik opprettholdes den biologiske klokken og døgnrytmen til de ansatte.

Nye begrep du bør kjenne til

Grunnbelysningen på kontoret er sjeldent noe sluttbrukeren legger seg oppi, men Dahlen forteller at dersom kontorlyset ikke oppfyller visse krav, kan man som leietaker faktisk kreve at det blir ordnet. Derfor er det lurt å gjøre seg kjent med noen nye begreper for belysning. Det handler nemlig ikke så mye om watt.

  • Lux/ Lumen: Mengden lys. En lux tilsvarer en lumen per kvadratmeter.
  • Kelvin: Fargetemperatur
  • RA/ CRI: Fargegjengivelse

På arbeidsflaten på pulten er anbefalingen at det skal være 500 lux, mens det i lokalet generelt kan være 300 lux. Det er ikke anbefalt med lys som er kaldere enn 4000 kelvin. Sørg for at grunnlyset som kommer fra taklampene blir håndtert av en konsulent, interiørarkitekt eller belysningsrådgiver, slik at dette blir riktig på din arbeidsplass.