Er det forskjell på møbler for hjemmet og kontormøbler?

Av:

Stein Erik Einstad

Stein Erik Einstad

Stein Erik Einstad er salgsdirektør for Kinnarps AS, og har gjennom flere år i bransjen fått god erfaring med forhandlere, anbud, avtaler og produkt.

Vi ser at interiørtrendene av og til visker ut grensene mellom jobb og hjem. Dette gir seg blant annet utslag i at vi møblerer mer «hjemmekoselig» på kontoret – spesielt i sosiale soner og møteplasser. Men arbeidsplassen stiller helt andre krav til møbler enn hjemmet. Her viser vi deg hvilke. 

Som innkjøper av møbler, er det noen forhold du bør tenke gjennom i denne sammenhengen:

  1. Kontormøbler må være mer robuste. Møbler og inventar produsert for hjemmebruk er ofte produsert med tanke på at de normalt får betydelig mindre slitasje og belastning enn de som brukes i offentlige miljøer – gjerne omtalt som kontraktsmøbler. Dette gjenspeiler seg i krav til konstruksjon, stopping og møbelstoffer, for å nevne noe.
  2. Ulike mennesker krever ulike møbler. Å ha møbler tilpasset flere personer er viktig for en arbeidsplass. Det gjelder for eksempel stoler til møterom. Her skal det sitte personer i alle fasonger og med ulike behov. Møbler du kjøper for jobben, må ha flere innstillingsfunksjoner enn de du har hjemme.
  3. Riktig ergonomi. Gjennom en arbeidsdag må vi bevege oss litt. Vi gjør også ulike oppgaver. Ulike oppgaver krever ulike ergonomiske funksjonaliteter. Det kan være kult med en barkrakk hjemme foran en benk, men på kontoret begrenser bruken seg hvis vi har behov for en stol tilpasset konsentrasjonsarbeid.
  4. Fargebruk. Hjemme er det lettere og bytte ut møbler og interiør som følger trender. På en arbeidsplass bør du tenke nøye gjennom fargevalget. Møblene skal vare lengre for investeringen er ofte stor.

For å sikre at møbler til offentlig bruk har tilfredsstillende kvalitet, er det utarbeidet internasjonale standarder som møblene kan testes i henhold til. Disse EN-standardene ivaretar krav til styrke, sikkerhet, stabilitet og funksjonalitet på møbler, slik at man sikres en lengst mulig levetid.

Akkrediterte uavhengige testlaboratorier kan gjennomføre og godkjenne/sertifisere i henhold til de ulike kravene. I tillegg stilles strenge krav til miljøpåvirkning, men det er et eget tema.

Mer om krav til kvalitetsmøbler finner du på www.mobelfakta.no

Ikke kjøp katta i sekken – be om sertifiserte møbler!