Hva er ergonomi, og hvordan påvirker det valg av kontormøbler?

Av:

Bo Sørensen

Bo Sørensen

Bo Sørensen jobber i dag med store prosjekt innenfor arbeidsmiljø. Han er også utdannet ergonom, og har god innsikt i hva som skal til for at du får en bedre dag på jobb. Bo jobber med innovativt design med fokus på ergonomi.

I en arbeidshverdag full av oppgaver og utfordringer er det lett å glemme at måten vi sitter, står, bærer – og til og med tenker på – påvirker helsen vår. Derfor er det viktig at du som skal planlegge innredning av kontoret vet hva ergonomi er og hvordan det påvirker hvilke kontormøbler du bør velge. 

Les mer: Alt om ergonomiske kontorer og arbeidsplasser

Hva er ergonomi?

Ergonomi er kort fortalt læren om hvordan arbeidsredskaper, arbeidsteknikk og arbeidsmiljø påvirker mennesker. Det handler om å skape et holdbart arbeidsliv gjennom gode arbeidsstillinger, redskaper, variasjon og trening.

Ergonomi innebærer å føle seg vel – i hode, kropp og sjel. Når vi lykkes med det, vil både individene og organisasjonen prestere bedre. På den måten er god ergonomi også god økonomi.

Hvordan påvirker det hvilke kontormøbler jeg bør velge?

Gode arbeidsstillinger og fysisk trening er selvfølgelig viktig for god helse, men mye kan også legges til rette ved innredning og valg av kontormøbler.

Overbelastning innebærer at kroppen utsettes for noe som er for tungt, eller at den har gjort noe for lenge eller for mange ganger. Variasjon, bevegelse og mulighet for innhenting er viktige stikkord.

Møblenes utforming og individuell tilpasning er avgjørende for riktig belastning av rygg, nakke og skuldre. Vi bør sitte godt når vi først sitter, og vi bør ha muligheten til å arbeide stående.

Se produktene: Ergonomiske kontorstoler og arbeidsstoler

Helhetlig ergonomi

Det er viktig å huske at velvære ikke kan skapes kun ved hjelp av ergonomiske kontormøbler. Hvis arbeidskultur og arbeidsoppgaver stimulerer til kronisk stress, holder det ikke å kjøpe en god stol.

Gjennom fleksible løsninger, innovativ teknologi og intelligente kombinasjoner av bord, stoler, belysning, lydabsorbenter og fargebruk, skaper vi en helhetsergonomi som tar vare på hele mennesket.

I e-boken "Body Talk" kan du lese mer om ergonomi, helse og velvære.