Ønsker du miljøvennlige kontormøbler? Tenk over dette før innkjøp

Av:

Janecke Mathiesen

Janecke Mathiesen

Janecke Mathiesen er Market & Communication Manager for Kinnarps AS – og har ansvaret for all marketing, PR og online kommunikasjon. Hun har lang erfaring både fra byrå, som selvstendig og store internasjonale merkevarer.

Bedriften har bestemt seg for å investere i nye kontormøbler. Som ansvarlig for innkjøpsprosessen vet du at et miljøvennlig interiør er det mest bærekraftige alternativet, men nå er du ikke helt sikker på hvor du skal starte. Det finnes mange forskjellige miljømerker, og du ønsker å forsikre deg om at valget av leverandør faktisk utgjør en forskjell. Følger du disse punktene blir prosessen straks enklere.

Bruk møblene lenge

Kontormøbler belaster miljøet minimalt i bruksfasen. Derfor er det viktig å bruke de så lenge som mulig. Gjør en grundig analyse av virksomhetens behov før du går til innkjøp av interiør. Tenk også på hvordan møblene kan tilpasses fremtidige forandringer i virksomheten. Velg produkter av høy kvalitet, som er fleksible i bruk og ikke blir umoderne.

Les også: På jakt etter de beste kontorstolene? Tenk gjennom dette før du kjøper

Husk produktets livssyklus

Produkter har forskjellig miljøeffekt i ulike livsfaser. Pass på at leverandøren din kan gjøre rede for produktet gjennom hele livssyklusen. Hvor mye vil møblene belaste miljøet når de skal kastes, for eksempel? Enkelte firmaer sørger for at alle deler av møbelet kan tas fra hverandre og kildesorteres for gjenvinning.

Et produkt går gjennom følgende faser:

Råvarer- Råvareuttak- Produksjon- Distribusjon- Bruk- Avhending

Du kan sørge for at møblene dine belaster miljøet minst mulig ved å be leverandøren dokumentere for de ulike livsfasene til produktet. Du kan kreve at:

  • Treverket som brukes er lovlig og bærekraftig forvaltet
  • Materialene som brukes kan helt eller delvis resirkuleres eller fornyes
  • Bruken av organisk løsemiddel og VOC i produkter, lim og overflatebehandlinger begrenses. VOC er flyktige organiske forbindelser, som for eksempler: løsemidler, bensin og polysykliske aromatiske hydrokarboner, som vi blant annet finner i tobakksrøyk, røkte matvarer, tjære og brukt motorolje
  • Pakkematerialene kan resirkuleres eller fornyes
  • Møblene er varige, ergonomiske, lette å demontere, mulig å reparere og resirkulere

Les også: Hvordan planlegge ditt nye kontor? Her er 6 tips

Still krav

Det å forholde seg til hele livssyklusen til et møbel kan virke litt uoverkommelig, men heldigvis finnes det mange miljøsertifiseringer vi kan støtte oss til. FSC, for eksempel, sertifiserer råvarer av tre og utsteder sporbarhetssertifikater for å unngå bruk av tropiske tresorter og sikre gjenplantning. Hvis leverandøren dokumenterer slik sertifisering, kan du være sikker på at treverket som brukes er lovlig og bærekraftig forvaltet.

Det finnes mange slike miljømerker med ulike kriterier. Når du skal kreve dokumentasjon, er det viktig at du ikke låser deg på ett bestemt merke. Hvis du for eksempel krever at leverandøren skal inneha miljømerket Svanen, utelukker du de som har valgt å sertifisere seg gjennom Møbelfakta, som faktisk stiller strengere krav.

Det viktigste er å be leverandøren om å dokumentere at de oppfyller miljøkravene dine, så kan du vurdere om det er godt nok.

Vil du lære mer om bærekraftig design og rene materialer? Lest rapporten vår: