Spar penger og miljøet: En guide til gjenbruk av kontormøbler

Av:

Stein Erik Einstad

Stein Erik Einstad

Stein Erik Einstad er salgsdirektør for Kinnarps AS, og har gjennom flere år i bransjen fått god erfaring med forhandlere, anbud, avtaler og produkt.

Flere bedrifter kaster fullt brukbare kontormøbler over en lav sko. Det er både unødvendig dyrt og skadelig for miljøet. Så neste gang dere vurderer å kvitte dere med kontormøblene deres, still deres selv disse spørsmålene: Trenger organisasjonen min virkelig å kjøpe nytt? Eller kan vi renovere og gjenbruke noe? 

«Kan vi bruke noe av det vi har?» Det er et spørsmål vi får stadig oftere. Flere og flere bedrifter ønsker å bruke ressursene sine på en bedre måte, og vi ser stadig flere bli bevisste på verdien av å gjenbruke kontormøbler. Ikke bare for å spare penger, men også for å spare miljøet.

Forleng kontormøbelets levetid

Forretningsmodellen som tar utgangspunkt i at produkter fremstilles, slites ut og kastes, har snart kommet til veis ende. Miljøet, samfunnet og kundene krever nye, sirkulære forretningsmodeller, som fokuserer på lengre levetid, mulighet til gjenbruk og fullstendig materialgjenvinning.

Den aller beste måten å redusere miljøpåvirkningen til et produkt, er å forlenge produktets levetid. Kontormøbler belaster nemlig miljøet minimalt i bruksfasen, noe som gjør det viktig å bruke møblene så lenge som mulig. Her gir vi dere tre spørsmål dere bør reflektere over før dere kaster fullt anvendelige kontormøbler i søpla.

  1. Kan kontormøbelet gjenbrukes? Først og fremst, hvis dere skal gjøre endringer i designet og interiøret av kontorlandskapet og arbeidsmiljøet deres, bør dere finne ut hvilke produkter som kan gjenbrukes i den nye innredningen. Dette gjelder like mye møbelets design og visuelle utseende, som møbelets evne til å ivareta ansattes behov. Det er nok flere enn dere tror – husk at veldig mange møbler enkelt kan friskes opp. 
  2. Kan kontormøbelet friskes opp? Visse produkter kan med enkle midler oppgraderes eller renoveres, for eksempel ved omlakkering, rengjøring eller omtrekking. Et gammelt bord kan få ny bordplate eller nytt styreutstyr. En stol kan få nye armlener. Mulighetene er mange. Hvordan ser deres møbler ut? 
  3. Kan kontormøbelet gjenvinnes? Når alle andre muligheter til gjenbruk eller gjenproduksjon er uttømt, gjenstår bare én ting: gjenvinning. Når man endrer en arbeidsplass, finner man alltid ting som blir til overs. Hvis dere ikke kan selge eller gjenbruke det dere har, kan dere ta kontakt med firmaer som sørger for at det blir resirkulert på best mulig måte. Flere avfallsaktører er villig til å betale for at dere resirkulerer materialene møblene deres er bygget opp av.

Les også: Kinnarps tjenester: Gjenvinning 

Om dere ender opp med å kjøpe inn nye møbler bør dere velge produkter av høy kvalitet, som er fleksible i bruk og ikke blir umoderne. Sjekk gjerne ut denne artikkelen for råd om hva dere bør tenke på ved anskaffelse av miljøvennlige kontormøbler. Husk at møblene dere kjøper inn bør ha lang levetid, at det dere gjennomfører er en langsiktig investering og at leverandøren av kontormøblene bør praktisere ansvarlig gjenvinning. Da er dere langt bedre forberedt neste gang dere skal oppgradere kontorinnredningen. 

Les også: Sjekkliste for anskaffelse av nytt kontorinteriør

Innkjøp av miljøvennlige og bærekraftige møbler er et interessant tema. Denne korte artikkelen har kun skrapt på overflaten av emnet. Ønsker du å lese mer om hvordan du kan ta gjennomtenkte og fornuftige innkjøpsavgjørelser og transformere din bedrift om til en bærekraftig en, der miljøvennlige løsninger står i fokus, kan du laste ned vår omfattende holdbarhetsrapport «The Better Effect» helt gratis like nedenfor.