Dette bør du tenke på når du velger tekstiler i kontormøbler og design

Av:

Janecke Mathiesen

Janecke Mathiesen

Janecke Mathiesen er Market & Communication Manager for Kinnarps AS – og har ansvaret for all marketing, PR og online kommunikasjon. Hun har lang erfaring både fra byrå, som selvstendig og store internasjonale merkevarer.

Tekstiler kan være en sterk bidragsyter til å skape et trivelig og inspirerende arbeidsmiljø, men valg av tekstiler bør ikke kun være basert på hva som er trendy og flott å se på. Det er også andre faktorer du bør tenke på når du velger tekstiler i kontormøbler og i designet av kontorlokalene dine. Kjenn ditt tekstil!

Tidsriktige farger, møbler og tekstiler er selvfølgelig en viktig bestanddel i ethvert kontormiljø, men det er også langt mer enn bare trender som bør være førende for valg av tekstiler. Her trekker vi frem fem andre kvaliteter du bør se etter når du velger møbler og tekstiler i kontormiljøene.

Slitesterke tekstiler

Møbler tiltenkt for kontormiljøer må være konstruert for å tåle betydelig mer slitasje og belastning enn møbler tiltenkt for eksempelvis hjemmebruk. Blant annet krever det slitesterke tekstiler.

Innkjøpsprosessen av tekstilbaserte møbler til kontormiljøer bør ha et sterkt fokus på slitestyrke. Se gjerne etter tekstiler som har vært gjennom Martindaletesten, den mest brukte standarden for å måle slitestyrken av et tekstil. I denne testen benyttes en maskin som spenner fast stoffprøver og gnir dem mot et standard slitestoff for å teste hvor mange gnidninger som må til før det oppstår trådbrudd. Tekstiler med slitestyrke under 20 000 er tiltenkt lettere bruk, mens tekstiler til offentlige miljøer eller hard bruk bør ha minimum 50 000. 

Les også: Er det forskjell på møbler for hjemmet og kontormøbler?

Pilling

Pilling er den tekniske betegnelsen på det vi vanligvis kaller nupping. Dette oppstår om tekstilet utsettes for gnidningsslitasje som skader fibrene på overflaten. Pilling testes også på Martindalemaskinen, og skalaen går fra 1-5, der 5 er det beste. Ifølge standarden EN ISO 12947-2 skal tekstiler ha en pilling på minimum 4.

Lysekthet

Tekstiler forandrer seg når de blir utsatt for lys, vann, vask eller andre påkjenninger. Alle stoffer og farger falmer og blekner over tid, men enkelte farger falmer likevel raskere enn andre. 

Lysekthet angir evnen et fargestoff har til å bevare fargen sin når det utsettes for lys, spesielt sollys. Jo mer tekstilene blekner eller falmer, jo dårligere er lysektheten. Man måler gjerne lysektheten på en skala fra 1-8, der 8 er det beste. I henhold til standarden EN ISO 105-B02 bør tekstiler ha en lysekthet på 5.

Kjemikalier

Kontormøbler og møbler generelt er ofte en stor kilde til kontakt med kjemikalier. Enkelte av disse er så farlige at man bør holde seg langt unna, i alle fall ikke ha de i kontormiljøene sine. Flammehemmere og formaldehyd, for eksempel, er to kjemikaler som ofte brukes i tekstiler i kontormøbler, og som er spesielt helseskadelige. Som vi beskrev i en tidligere artikkel kan de blant annet øke risikoen for allergi, kreft og redusert fruktbarhet.

Velg gjerne miljømerkede tekstiler, som EU Ecolabel eller Oeko-tex. Da sikrer du at tekstilene dine ikke inneholder noen skadelige kjemikalier. 

Rengjøring

Det faktum at møbler og tekstiler må rengjøres, blir ofte glemt i innkjøpsprosessen. Men det betyr ikke at det ikke er viktig. Møbler og tekstiler bør være lette å holde rene. Velg gjerne møbler med avtagbart trekk, som kan maskinvaskes på 60 grader.  

Les også: Fokus på renhold gir lavere livssykluskostnader og bedre arbeidsmiljø