Kan vi redusere kostnader ved belastningsskader?

Av:

Bo Sørensen

Bo Sørensen

Bo Sørensen jobber i dag med store prosjekt innenfor arbeidsmiljø. Han er også utdannet ergonom, og har god innsikt i hva som skal til for at du får en bedre dag på jobb. Bo jobber med innovativt design med fokus på ergonomi.

Belastningsskader og sykemeldinger representerer betydelige kostnader i dagens samfunn. Investering i ansattes helse er derfor direkte lønnsomt for arbeidsgiver. Her er noen enkle tips basert på nyere studier.

Forskning viser at sitting er den nye røykingen. Tidligere i år skrev NRK om professor James A. Levine ved den anerkjente Mayoklinikken i USA-som har forsket på stillesitting i en årrekke.

– Hyppige pauser i sittende arbeid gjør enorm forskjell, uttalte Levine til NRK Puls.

En annen studie fra Australia av mer enn 200.000 personer på over 45 år viser at de som satt mer enn 11 timer om dagen hadde 40 prosent større sjanse for å dø i løpet av de neste tre årene enn andre.

I hverdagen er det relativt små grep som skal til for å få en enorm helsegevinst. Følgende tiltak kan gi positive effekter og redusere belastningsskader og sykemeldinger.

Plasser maskiner lengst mulig vekk fra arbeidsplassen

Bevegelse og variasjon forebygger belastningsskader. Som arbeidsgiver kan du hjelpe dine ansatte til å bevege seg ved å strategisk plassere kaffemaskiner, printere og kopimaskiner et stykke unna. Da må de ansatte bevege på seg i løpet av dagen, og helsemessige gevinster blir en realitet. Tenk ulike arbeidssoner. En kaffemaskin kan stå i lounge slik at ansatte går dit, og samtidig kan få sosialt samvær med kolleger. Printere bør ikke stå i stillesoner hvor ansatte trenger konsentrasjon. Det med ulike arbeidssoner er en smart måte og tenke innredning av oppgaver og maskiner.

Invester i sitt-stå bord

En annen måte å stimulere de ansatte til å variere arbeidsstillingen ofte er å investere i sitt-stå bord. Det stimuleres til bevegelse uten at man behøver å måtte forlate arbeidsplassen. Helsegevinsten kan være stor når man står og jobber, og også varierer stillingen man jobber i.

Les også: Har du vondt i ryggen? Sitter du riktig? Har du riktig stol?

Fokuser på treningskultur på jobben

Understøtt en kultur for trening og sunt kosthold på jobben. Hva signaliserer menyen i kantinen? Kan bedriften bidra til ansattes trening på fritiden? Stimulerer julegaven/sommergaven til et sunt kosthold og treningsfokus. Kan dere lage et felles mål med å gjennomføre et løp?

Sørg for godt lys

Dårlig lys på arbeidsplassen er et av hovedårsakene til at de ansatte pådrar seg fysiske plager. Dette er fordi kroppen automatisk kompenserer for det dårlige lyset, noe som fører til dårlige sittestillinger og en stresset kropp.

Les også: Det beste kontorlyset tilpasser seg døgnrytmen din

De ansatte blir også trøtte og ukonsentrerte av dårlig arbeidslys. Sørg derfor for at grunnlyset på kontoret er riktig og at de ansatte kan stille inn personlige lamper etter egne preferanser.  Lysarkitekter vil kunne sikkerstille korrekt lys på arbeidsplassen.