Har du vondt i ryggen? Sitter du riktig? Har du riktig stol? Dette er mange spørsmål på et vanlig problem. Her har vi samlet noen tips og råd som vi håper kan være til hjelp.
Kroppen vår er ikke bygd for å sitte stille foran en skjerm flere timer i strekk. Likevel er det nettopp slik arbeidshverdagen til mange ser ut. Da er det viktig å sørge for at arbeidsstillingen er riktig.
Ryggen vår er et av kroppens svake ledd, og må behandles med respekt. Den består av 32-35 virvler som alle har sin unike plass og funksjon. Ryggradens anatomiske oppbygning har en S-lignende form som vi skal strebe etter å beholde når vi sitter.
Det finnes mange verktøy, produkter og mye litteratur om dette, så mye at det kan bli vanskelig. Her har vi forsøkt å forenkle informasjonen og gi deg noen konkrete tips til en mer helsefremmende arbeidsstilling.
Les også: Ergonomi i praksis - 5 tips til en bedre helse på jobben
Glem dette med at det bare finnes én riktig sittestilling som alle skal etterstrebe. Variasjon er nøkkelen til å unngå belastningsskader. Sitt ulikt og beveg litt på deg.
Pass på at du har en kontorstol som følger kroppen din, er lett å stille inn, og gir deg mulighet til å sitte på mange forskjellige måter. Du kommer langt med en god kontorstol.
Les også: Hva er ergonomi, og hvordan påvirker det valg av kontormøbler?
Det er viktig å tenke på at sittende stilling – til tross for gode stoler – er unaturlig for ryggen. Derfor er det godt for kroppen å variere arbeidsstilling mellom sittende og stående. Du kan bruke egne apper på telefonen, sette alarm på klokken eller innarbeide rutiner som signaliserer når du burde stå opp og bevege deg litt.
Å reise seg i ti minutter nå og da høres kanskje ikke mye ut, men det gjør en stor forskjell for kroppen.
Les også: Ergonomisk arbeidsplass: Kroppen er vårt viktigste verktøy på jobb
Hele dager med stillesitting på kontoret gjør at kroppen ikke lenger belastes på en naturlig måte. Da kan du ha godt av å styrke kjernemuskulaturen din ved hjelp av styrketrening. Ved trening må du være spesielt oppmerksom på hvordan du utfører de forskjellige øvelsene slik at du ikke trener på deg skader.
Det finnes tilbehør til arbeidsplassen som gjør dette enklere for deg. Hva med et ståbrett eller balansebrett? Da kan du trene kjernemuskulatur mens du jobber.
Les også: På jakt etter de beste kontorstolene? Tenk gjennom dette før du kjøper
Det er en utfordring for kroppen at vi tilbringer så mange timer hver dag foran en skjerm. Det er ikke skjermen i seg selv som er problemet, men vår tendens til å bøye oss ned og inn i den.
Spesielt når vi bruker mobile skjermer som smarttelefoner, nettbrett og bærbare datamaskiner, får vi såkalt skjermnakke. Den kraftige belastningen vi utsetter nakken for når vi bøyer den på denne måten, kan forårsake smerte i nakke- og skulderpartiet og kan også føre til at vi blir trøtte, anspente og får vondt i hodet.
Det beste tipset er å legge bort skjermen ved jevne mellomrom og bruke stasjonær PC og en god stol, så ofte det lar seg gjøre. Du kan også gjøre en stor forskjell ved å løfte blikket og holde hodet litt høyere. Da får du en bedre kroppsholdning og avlaster nakken.
Slike små detaljer kan gjøre en stor forskjell for kroppen din. Du kan lære mer om hvordan du sikrer velvære og god helse på kontoret ved å lese vår e-bok «Body Talk», tilgjengelig for nedlastning nedenfor:
Denne artikkelen ble første gang publisert 29.09.2016, og har siden blitt oppdatert og revidert.