Fargenes betydning på arbeidsplassen

Av:

Janecke Mathiesen

Janecke Mathiesen

Janecke Mathiesen er Market & Communication Manager for Kinnarps AS – og har ansvaret for all marketing, PR og online kommunikasjon. Hun har lang erfaring både fra byrå, som selvstendig og store internasjonale merkevarer.

Fargerike arbeidsplasser blir i økende grad normen bedrifter og interiørdesignere blir bevisste på viktigheten av. Hvilken innvirkning kan farger i kontorlokalene ha på oss?

I denne artikkelen skal vi se nærmere på fargebruk på arbeidsplassen, hvilke farger som anses som best å bruke og hvilke kvaliteter de har, samt hvordan farger kan utnyttes av designere for å skape et kontor de ansatte trives i.

Farger og psykologi på arbeidsplassen

Fargepaletten og fargetoner valgt for arbeidsplassen har potensiale til å påvirke alt fra medarbeiderproduktivitet, trivsel og humør. Helt siden Goethe publiserte sine teorier om fargelære, der fargenes påvirkning på sanseopplevelsen ble satt i fokus, har vi vært opptatt av å fremheve og forstå de ulike fargenes påvirkning på oss – også i forbindelse med kontorinteriør og kontorinnredning.   

En undersøkelse viser at rødt øker evnen til å løse detaljorienterte oppgaver, mens blått øker evnen til å løse kreative oppgaver. En studie ved Universitetet i Texas viser at kontorlokaler med mye grå, beige og/eller hvit farge skaper en nedtrykt stemning blant medarbeidere, særlig kvinner. Den samme studien fant at menn opplever lignende følelser i kontormiljøer med mye lilla og oransje farger. Og Google A/B-tester hvilke farger som gjør medarbeiderne sine mer produktive og skifter kontinuerlig fargene i de ulike avdelingene for å se hvordan det påvirker humøret til ansatte.

Strategisk bruk av fargeprofiler

Når man skal designe kontorlokaler er det nyttig å forstå hvilken effekt de ulike fargene har på oss. SCA, med sin globale merkevare Tork, gjennomførte et eksperiment der de tok i bruk brainwave technology for å registrere hvilke områder i hjernen som aktiveres når vi utsettes for ulike farger. Gjennom analyserer av funnene, identifiserte Tork åtte ulike fargeprofiler som kan utnyttes strategisk i innredningen:

  • Grønt: Oppleves som rolige, oppfriskende og gjestfrie omgivelser.
  • Oransje: Oppfattes som en moderne og gøyal farge. Kan oppleves som stressende, men samtidig spennende og inspirerende.
  • Sort: Oppleves som luksuriøst, moderne og sofistikert, samtidig kjedelig og uhyggelig.
  • Gult: Oppleves spennende og morsomt.
  • Rødt: Provoserer frem sterke følelser og kreativitet. Oppleves som spennende og gøyal.
  • Blått: Oppfattes som svært rolig, avslappende og kjærkomment.
  • Hvitt: Oppleves nøytralt og kan oppfattes som lite spennende og morsomt, men samtidig moderne og luksuriøst.
  • Brunt: Oppfattes tradisjonelt, men samtidig avslappende.

Selv om farger kan virke positivt på trivsel, produktivitet og til og med helse på arbeidsplassen, er det sjelden så enkelt som å male et strøk farge på veggene. Design av arbeidsplasser krever et fokus på og forståelse av kombinasjonen av og forholdet mellom andre elementer som belysning, teksturer, møbler og arbeidskultur. Nøkkelen ligger i å finne den riktige balansen og å skape et arbeidsmiljø som er komfortabelt, der ansatte kan arbeide produktivt og trives. 

Farger og sosiale soner på arbeidsplassen

Etterhvert som det personlige skrivebordet i større og større grad blir fjernet til fordel for forskjellige arbeidsrom i kontorlokaler verden over – såkalt aktivitetsbasert kontorinnredning eller virksomhetstilpasset kontor – spiller farger en større rolle i å definere ulike områder og soner på arbeidsplassen.

For eksempel kan du ta utgangspunkt i de ulike fargeprofilene og deres kvaliteter for å forsøke å skape miljøer som skal stimulere til ulike typer arbeid. Vi ser også at skillelinjene mellom designet av hjemmet og kontoret også påvirker fargevalget i arbeidsmiljøene, så det er verdt å vurdere hvordan farger som ikke vanligvis bruke i kontorlokalene kan skape hjemlige miljøer der folk kan arbeide.

Alle kontorer, arbeidsmiljøer og bedrifter er ulike, og hva som passer for én behøver ikke passe for en annen. Prosessen med å finne de riktige fargene for ditt kontorlokale bør derfor starte med en åpen dialog med alle medarbeidere på arbeidsplassen. Da kan du skape et kontor de ansatte vil elske.