Kinnarps presenterer studie om læringsmiljøet i et klasserom

Elever og pedagoger på workshop om det nye læremiljøet hos Kinnarps.
At klasserommet har et godt arbeidsmiljø, er en selvfølge. Men hvordan kan det innredes for å skape de aller beste forutsetningene for pedagoger og elever? Klasseromsstudien ved friskolen Prolympia i Jönköping er gjennomført ved hjelp av Kinnarps' læremiljøanalyse, Next Education. I samarbeid med pedagoger og elever på 8. trinn ble det utført en inngående studie av det eksisterende klasseromsmiljøet – hvordan det fysiske miljøet og spesifikke produkter påvirket det daglige arbeidet, og hvordan det kunne forbedres. Resultatet presenteres i studien «Miljøet i klasserommet», som også inneholder en evaluering av den nye innredningen i klasserommet.
Et miljø som støtter undervisningen
"Et godt utformet klasserom gir hver elev mulighet til å lære og utvikle seg ut fra egne forutsetninger og behov, og dermed nå sitt fulle potensial. Klasseromsmiljøet skal støtte og gjøre læringen og undervisningen lettere for elever og pedagoger i alle aktiviteter – fra individuelt arbeid til mindre gruppearbeid og presentasjoner. Et slikt klasserom kan aldri skapes ut fra en ferdig mal, men må innredes med hensyn til virksomhetens og individenes behov. Derfor utførte vi en analyse av arbeidsmåter, aktiviteter og det fysiske miljøet i klasserommet", forklarer Anders Larsson, som er Next Concept Manager hos Kinnarps.
Et miljø som støtter undervisningen

De nye stolene har betydd mye. Halvparten av klassen består av gutter, de fleste rundt 180 cm. Jeg ser at de sitter godt på stolene nå, og at de endelig får ro til å studere. Jeg opplever at de har lettere for å konsentrere seg og tar til seg kunnskap på en bedre måte.

Analysen viste at både elever og pedagoger ville bort fra den tidligere innredningen, som besto av en tradisjonell klasseromsinnredning med pulter i rekker foran en tavle. De fleste syntes at klasserommet var kjedelig og uinspirerende.
"Man mente blant annet at innredningen hadde for liten variasjon og fleksibilitet, og at det manglet muligheter til å stå oppreist og jobbe. Det manglet også gode sittemøbler – både i form av komfortable stoler i riktig høyde og mykere sitteplasser", forteller Anders Larsson.
Kunnskapene fra den forberedende analysen ble omsatt til en situasjonstilpasset klasseromsmøblering: testklasserommet og tilstøtende korridorer og grupperom fikk helt ny innredning og nye møbler. Klasserommet ble innredet i soner, som ble møblert på ulike måter for å støtte ulike typer aktiviteter. Møblene var også fleksible, slik at de kunne endres etter behov. Innredningen omfattet løsninger for både sittende og stående arbeid, med myke sitteplasser og praktisk oppbevaring. Etter fem måneder ble det gjennomført kvalitative intervjuer med lærere og elever. Det viste seg at den nye klasseromsmøbleringen hadde hatt ønsket effekt.
"Møbleringen er svært bra ut fra undervisningssynspunkt, spesielt ved gruppearbeid. En stor fordel er at bordene enkelt kan deles og plasseres separat eller i øyer. Jeg opplever at elevene ønsker å være i klasserommet, de trives og vi mener at samarbeidet har økt. Alle kan finne en plass der de føler seg trygge", sier Dana Johansson, som er lærer i svensk og engelsk.
Kollegaen Martin Salomonsson er enig.
"Hvis jeg fikk velge, skulle alle klasserom vært som dette. Det er fleksibelt og tilpasset flere ulike typer læresituasjoner. Jeg er mer mobil i det nye klasserommet, og jeg opplever at elevene er mer oppmerksomme. Jeg kommer nærmere elevene, og kan avverge negative hendelser før de inntreffer."