Navnet på Hjo kommunes nye skole forplikter. Estrid Ericson fra Hjo grunnla Svenskt Tenn på 1920-tallet, og hennes banebrytende idéer om den gode designens positive innvirkning på mennesker har vært veiledende i utformingen av skolens innredning. "Det merkes at elever og personale trives i dette fleksible, stimulerende og langsiktig bærekraftige miljøet", sier skolens rektor, Susanne Appelberg.
Steget fra Estrid Ericsons revolusjonerende idéer om innredning til dagens krav til læringsmiljøer er kortere enn man kanskje tror. I bunn og grunn handler det om å satse på ting som kvalitet, kreativitet, individualitet, funksjonalitet – og skjønnhet.
Estrid Ericson vokste opp i Hjo i Sverige, utdannet seg i Stockholm og jobbet deretter en periode som tegnelærer i hjembyen. Hun grunnla Svenskt Tenn i 1924 og utviklet sammen med designeren Josef Frank en helt ny innredningsstil med farger, mønster og former preget av eleganse og varme, skjønnhet og funksjon.
Her har vi kunnet skape et miljø som følger en rød tråd, gjenspeiler skolens visjoner og hjelper oss å realisere vår pedagogiske idé med et tydelig elevperspektiv. For oss er det utrolig viktig å ha et helhetlig syn på innredningen, og det hjelper oss å leve opp til våre kvalitetskrav.
Estrid Ericson-skolen ligger i utkanten av sentrum i Hjo, med nærhet til skogen og dalen rundt Hjo-elven og med god plass til barnelek i skolegården. Det faktum at kommunen besluttet å bygge en ny skole i stedet for å bygge ut noen av de eksisterende, har gjort det mulig å starte med blanke ark; å gjøre "alt riktig fra begynnelsen av", som Susanne Appelberg uttrykker det. "Det har vært en lang prosess som hele tiden har vært preget av et nært samarbeid mellom alle parter, ikke minst har forankringen og engasjementet hos det pedagogiske personalet vært sterk. Dessuten har vi hele tiden hatt støtte fra Svenskt Tenn, noe som selvfølgelig er både morsomt og viktig", sier hun.
Arven fra Estrid Ericson ses allerede på utsiden i form av arkitekturens utforming, materialvalg og ulike ikoniske designelementer i stort format på uteområdene og på fasaden – som Svenskt Tenns klassiske elefant og den like klassiske bokstøtten Alfa Omega.
Estrid Ericsons ånd blir enda tydeligere med organiske, runde former, klassiske mønstre og innredningens herlige farger, taktile materialer, tidløse design og fleksible funksjoner. Enkelt og elegant, og samtidig varmt og fargerikt. Alt er basert på moderne forskning som sier at det fysiske miljøet og hvordan det er utformet påvirker hvordan mennesker – i dette tilfellet elever og personale – trives og presterer.
"Kinnarps kom tidlig inn i arbeidet, og begynte å jobbe med en prosjektgruppe bestående av blant annet skoleledere og skoleutviklere. Senere møtte de også det pedagogiske personalet for å fange opp deres synspunkter og ideer", sier Susanne Appelberg. Hun mener at Kinnarps' kunnskap om læringsmiljøer, forankring i forskningen og det totale tilbudet var viktig.
Kinnarps har et helhetsperspektiv i og med at de forstår skolens forutsetninger, kan analysere våre behov og er eksperter på innredning og møbler. De har vært en god sparringpartner og kommet med egne forslag som vi selv ikke ville ha tenkt på.
Tekstilsalen er innredet med stolen Xact, som har både justerbar høyde og sittedybde, slik at hver elev får den perfekte ergonomiske arbeidsstillingen, uansett størrelse eller alder.
Stikkordene for Estrid Ericson-skolen er bærekraft, bevegelse og litteratur, ord som også har veiledet arbeidet med innredningen. Ordet bevegelse gjenspeiles i produkter som hev- og senkbare bord, bord i ulike høyder, krakker med svikt, sittesekker og sitteballer, men også i valget av lette, flyttbare møbler og den overgripende variasjonen og fleksibiliteten i innredningen med fokus på helhetlig ergonomi. Skjermer for å skape privatliv er for eksempel et gjennomgående innslag, sammen med dimbar belysning i hele bygningen. "Dette henger også sammen med det jeg sa om kvalitet og bærekraftig totaløkonomi. Vi må aldri glemme at miljøene og møblene våre må tåle barns bruk, og barn er og skal være fysisk aktive og livlige", sier Susanne Appelberg.
Vi tenker bærekraft fra flere ulike perspektiver. Først og fremst skal skolen være pedagogisk, sosialt og helsemessig bærekraftig for elever og personale. Vi har også satset på økonomisk bærekraftig innredning, det vil si innredning med høy kvalitet som vi kan bruke lenge, som tåler intensiv bruk og som også kan renoveres og friskes opp når det trengs.
Til slutt – litteraturen. Midt i skolen ligger biblioteket, et innbydende, hjemmekoselig rom for lesing, inspirert av Estrid Ericsons egen stue der bøkene var en naturlig del av innredningen. Det er åpent, innbydende og innredet med varme grønne farger, treoverflater og både koselige og adskilte steder med høye, omsluttende rygger og arbeidsbord for ulike skoleoppgaver.
"Dette er nok det beste skolebiblioteket jeg har sett, vi er utrolig stolte av det. Tanken er at det skal være hele skolens hjerte, et sted der det er naturlig å oppholde seg, og som føles innbydende, inspirerende og samtidig rolig", sier Susanne Appelberg.
Hun avslutter: "Navnet Estrid Ericson-skolen stiller naturligvis krav til oss, men det er først og fremst inspirerende. Hun er en rollemodell på mange måter, som interiørikon, men også som en modig og handlekraftig kvinne som våget å følge drømmene sine. Jeg synes vi har skapt et læringsmiljø som formidler dette til alle elevene våre."