Gjennomtenkt design med bærekraftige materialer

Bærekraft kan være både svært komplisert og veldig enkelt. For å gjøre det lettere å skape bærekraftige innredningsløsninger tar Kinnarps ansvar for hele prosessen – fra et gjennomtenkt design til smart gjenbruk. Alt begynner på tegnebordet og med valg av råvarer. Vår filosofi er at miljøvennlige materialer og god kvalitet starter en positiv kjedereaksjon for planeten.

Kinnarps'
bærekraftsarbeid
begynner med designet
og materialene. 

Det fortsetter med produksjon og distribusjon. Og det slutter med bruk og gjenbruk. For når det gjelder bærekraft er det ikke mulig å peke på én enkeltfaktor som den viktigste, det er tvert imot helheten som er poenget.

"Det vi derimot kan si, er at grunnlaget er å gjøre det riktig fra begynnelsen, med utformingen og materialvalgene. Uten gjennomtenkt design med et bærekraftsperspektiv og rene materialer med høy kvalitet, kan vi ikke leve opp til kravene våre om lavest mulig miljøpåvirkning", sier Johanna Ljunggren, Sustainability Manager i Kinnarps.

Kontroll på bærekraft

De materialene Kinnarps bruker mest er tre, metall, tekstil og plast.

For alle disse materialene har Kinnarps effektive verktøy for å vurdere miljøegenskapene og sikre at de produseres under rettferdige vilkår, både miljømessig og sosialt.

Treet i produktene er enten FSC®-sertifisert eller kontrollert av Kinnarps, og overflatebehandlingen er regulert for å påvirke miljøet minst mulig. Metallet som brukes i stativer og understell er i størst mulig grad gjenvunnet, og plastmaterialene våre er uten PFOS.

Når det gjelder tekstiler, arbeider Kinnarps med blant annet sertifiseringene EU Ecolabel og Oeko-Tex. Om lag halvparten av stoffene er fremstilt med naturmaterialer og er naturlig flammesikre, slik at vi ikke trenger å bruke kjemiske flammehemmere. Alle standardtekstiler lever opp til de tøffeste miljøkravene på de enkelte markedene.

"Bærekraft bygger på samarbeid, og vi arbeider intensivt med å finne de beste samarbeidspartnerne."

En viktig faktor er å utvikle felles regler og standarder som gjør det lettere å ha kontroll, sier Johanna Ljunggren.

Kvalitet
er bra
for miljøet

De inngående materialene er én ting når det gjelder bærekraft, og konstruksjon og design er en annen.

 

Her skal produktenes estetiske uttrykk spille på lag med langsiktig slitestyrke, metoder for å ta vare på spillmateriale og systemer for gjenbruk og gjenvinning.

Den grunnleggende målsetningen er at mennesker både ønsker og kan bruke produktene fra Kinnarps lenge. Høy kvalitet er alltid et godt bærekraftsmål, og bidrar til lavere miljøpåvirkning.

"Vi skal også designe produktene våre slik at vi bruker mest mulig av den inngående råvaren, minimerer materialspill og gir mulighet for gjenbruk av materialer. En del av det uunngåelige materialspillet bruker vi sammen med gjenvunnet PET-plast som fyll i flere av lydabsorbentene våre", sier Johanna Ljunggren.

 

Gjøre det vanskelige enkelt

Når produktene tross alt begynner å bli slitte, tilbyr Kinnarps mulighet til å renovere, oppgradere og gjenbruke i henhold til idealet om en sirkulær økonomi.

"Det finnes alltid ting man kan forbedre, men det sentrale er at kundene våre vet at vi tar ansvar for disse komplekse spørsmålene, og dermed gjør det lettere for arkitekter og designere å skape bærekraftige innredningsløsninger. Gjennomtenkt design og miljøvennlige materialer er en god begynnelse på bærekraftsreisen", sier Johanna Ljunggren.

VISSTE DU AT?

50 % av vårt fyllmateriale Re:fill består av gjenvunnet materiale som stoffspill og PET-plast.


92 % av trevarene våre er kontrollert eller på annen måte ansvarsfullt produsert og merket med FSC og PEFC.

60-90 % av aluminiumet i stativene og understellene våre består av gjenvunnet, støpt aluminium.

69 % av tekstilene i Kinnarps' sortiment er sertifisert med EU Ecolabel eller Oeko-Tex.

 

MATERIALE OG BÆREKRAFT

Tre, metall, plast og tekstil er de råvarene vi bruker mest i våre innredninger. Vi stiller høye krav til bærekraft, og bruker rene materialer med råvarer som er utviklet og produsert under rettferdige vilkår, både miljømessig og sosialt. Vi er også sertifisert i henhold til ISO 14001.

PLAST

VI FREMSTILLER VÅR EGEN POLSTRING.
Vi formstøper egen polstring i Skillingaryd i Sverige, og har valgt å fjerne den helseskadelige isocyanaten TDI helt fra vår polstring og erstatte den med den mindre skadelige kjemikalien MDI. PVC-plast og ftalater finnes ikke i våre produkter (med unntak av plastdeler i elektriske komponenter), og plastdelene inneholder ikke PFOS. I vårt materiale Re:fill finnes det bare resirkulert PET-plast sammen med våre egne tekstilrester og Oeko-Tex®-merket smeltefiber i polyester.

TEKSTIL

VI TILBYR SERTIFISERTE TEKSTILER MED EUS ECOLABEL OG ØKO-TEX®.
Vi tilbyr flere slitesterke og naturlige materialer, som hamp, resirkulert jute og ull. Ull er dessuten flammehemmende. Siden slutten av nittitallet har vi arbeidet med høye nok krav til våre stoffer, for å kunne tilby bærekraftige og sikre produkter, og for at arbeiderne skal få et sunt arbeidsmiljø. Vårt tekstilsortiment oppfyller de høye markedskravene når det gjelder brann, slitestyrke, lysekthet m.m.

TRE

HØY ANDEL SERTIFISERTE TRERÅVARER (FSC, PEFC) AV TOTALT INNKJØPTE TREMATERIALER.
Treet i våre produkter er enten FSC®-sertifisert eller har en opprinnelse som er kontrollert av oss. Målet er at alt tre skal være FSC-sertifisert i år 2020.  Overflatebehandlingen av våre treprodukter er strengt regulert for å påvirke miljøet så lite som mulig.

METALL

Vi benytter i størst mulig grad resirkulert metall i våre stativer og understell. Ved overflatebehandling av metall velger vi først og fremst pulverlakkering, som har lav miljøbelastning. Det skjer i et lukket anlegg, slik at støv ikke kan lekke ut i atmosfæren.  Vi stiller krav til at metaller ikke skal blandes, for å gjøre gjenvinningen lettere. 

FOR ET SUNT ARBEIDSMILJØ

For at du skal ha det så bra som mulig, er det viktig at du har et sunt arbeidsmiljø som kjennetegnes av rene materialer. Derfor forsøker vi alltid å bruke forsiktighetsprinsippet og fjerne unødvendige kjemikalier.

Vi har blant annet utviklet en ny metode for UV-lakk som reduserer bruken av løsemidler. Vi har også erstattet kjemiske flammehemmere i polyesterstoffer der fibrenes konstruksjon utgjør en naturlig flammehemmer. Når det gjelder produkter med elektronikk, krever vi at de har CE-merking og at leverandørene følger EUs RoHS-direktiv, som forbyr bruk av bly, kvikksølv, kadmium, heksavalent krom samt flammehemmerne PBB og PBDE i elektroniske produkter.