Dahlia – en stjerne av en sofa

Fremtidens helse- og omsorgsmøbler har en rekke funksjoner som ikke synes på overflaten. Johan Franzén fra Kinnarps forteller om suksesskonseptet Dahlia.

Bærekraftig, funksjonell og samtidig innbydende. Dahlia er den nye generasjonen helse- og omsorgsmøbler, designet i henhold til samtlige krav som fremtiden stiller. Serien med sofaer og lenestoler ble skapt for Djupängens sykehjem i Hammarö kommune i Sverige.

"Kunden manglet en hjemmekoselig sofa som var tilpasset helse- og omsorgsmiljøer. Det var ingen på markedet, så vi bestemte oss for å utvikle en sammen med kunden og arkitekten. Det er slik vi arbeider."

Johan Franzén, sortimentsansvarlig hos Kinnarps og NC Nordic Care

Dahlia er en myk, komfortabel og heltrukket sofa- og lenestolfamilie.

Utviklingen pågikk over flere år i et samarbeid der Kinnarps, NC og arkitektbyrået Tengbom ble inkludert i en stor arbeidsgruppe fra kundens side.

– Når man arbeider med helse- og omsorgsmiljøer, er det viktig å ha med ulike interessenter for å få et bredere perspektiv av hva som trengs. Nøkkelen til å lykkes er å være tidlig ute, og her begynte arbeidsprosessen tre år før innflyttingsdatoen. I beste fall planlegges bygget og innredningen alltid parallelt.

Dahlia ble en møbelfamilie utenom det vanlige. Møblene ser innbydende og hjemmekoselige ut, samtidig som de har en rekke viktige funksjoner. En glipe mellom sete og rygg gjør at smuss ikke setter seg fast og det blir lettere å rengjøre, og sittehøyden er passe høy for de eldre. Trekket er slitesterkt, og kan tas av og vaskes.

– Vi har vært sterke på helse- og omsorgsmiljøer i mange år. Det handler om å utvikle møbler som er inkluderende og gir alle mennesker rett til å delta i de offentlige rommene, sier Johan Franzén.

"Møblene våre skal ikke se institusjonelle ut. De skal fremme selvstendighet, verdighet og trygghet."

Johan Franzén, sortimentsansvarlig hos Kinnarps og NC Nordic Care

Dahlia har også bærekraftsmerkingen Møbelfakta. Den er produsert i FSC®-sertifisert bjerk, med deler som kan repareres eller skiftes ut.

dahlia1-gron-1382x1382.jpg

dahlia2-gron-1382x1382.jpg

kp09-001369a.jpg