Case: Eldreboligen Djupängen

Case-fakta

Kunde:
Djupängen retirement home

Arkitekt:
Tengbom

Antall beboere:
120

Antall arbeidsplasser:
45

Levert:
2020

Fra entreen går man direkte inn i det store fellesrommet på Djupängen.

Fokus på myke verdier

Den eksisterende eldreboligen var for liten, så Hammarö kommune besluttet å bygge en ny. Prosjekteringen av Djupängen ble en mulighet til å tenke igjennom både funksjon og estetikk fra bunnen av. Med støtte fra Kinnarps koncept Next Care®, har Djupängen fått et fysisk miljø som øker livskvaliteten til de eldre, frigjør mer tid for personalet til omsorg, og gjør at kommunen kan være stolt av investeringen.

Behovet for en ny eldrebolig har blitt diskutert i Hammarö kommune siden 2013. Den første planen var å renovere en eksisterende aldershjem, men en utredning visste at det hadde vært en kortsiktig løsning ettersom antall eldre øker og plassene hadde snart blitt for få.

«Dessuten tror jeg at alle forsto at det ikke hadde blitt så bra med en renovering. Vi hadde ikke kunnet skape det vi ville skape – nemlig et miljø med en varm og innbydende følelse som utstråler respekt, omtanke og verdighet», sier kommunens prosjektleder, Annika Lückner.

«Innredningen er helt avgjørende for opplevelsen av boligen, det er den som skaper stemningen i miljøet. Jeg ser på møbelbedriften mer som en samarbeidspartner enn en leverandør, noen man kan ha en dialog med og utbytte kunnskap og ideer med.»

Annika Lückner, projektleder, Hammarö kommune

Ved samlingsrommet finnes det et separat rom med skyvedører som beboerne kan leie sammen med sine pårørende for private tilstelninger.

For Kinnarps Karlstad begynte det hele med et møte med arbeidsgruppen for Djupängen. På møtet forklarte gruppen sin visjon med den nye eldreboligen og var tydelige på at de ville ha forslag på løsninger, heller enn bare en liste med produkter. Det passet veldig bra, siden Kinnarps alltid vil tilby kunnskap i sine prosjekter.

Med konseptet Next Care® har Kinnarps utviklet en metode for å kartlegge og analysere omsorgsmiljøer før selve innredningsløsningen lages. Deler av denne metoden var selvklart i prosjektet med Djupängen. Basert på kundens ønsker, skreddersydde Kinnarps Karlstad en prosess som blant annet inneholdt en workshop for å samle ulike interessers ekspertise, og involvere alle som var innblandet i prosjektet.

I korridorene finnes det naturlige pauseplasser foran bildetapeter med motiv fra velkjente omgivelser på Hammarö. Tankene bak motivene er å skape en gjenkjennelse, vekke minner og oppmuntre til samtale.

Karin Boström, Silviasyster (pleiehjelper) i Hammarö kommune og spesialutdannet innen demensomsorg på Sophiahemmet i Stockholm, understreker hvor viktig det var at arbeidet med Djupängen var basert på kunnskap i hver minste detalj.

«Det har vært et langsiktig arbeid for å nå dit, der kommunen virkelig ville vise alle de involverte, hvorfor vi bygger og møblerer på en spesifikk måte for eldre og mennesker med demens», sier hun.

Jeg hadde opplæringsdager med håndverkere og interiørdesignere for at alle skulle få grundig informasjon om hvordan vi tenker og hva vi vil oppnå. Vi var også nøye på å hele tiden fange opp synspunkter fra personalet som skulle jobbe på Djupängen for å ikke gå glipp av viktige detaljer.

Karin Boström, Silviasyster (pleiehjelper) i Hammarö kommune

djupangen_kurbits_port.jpg

Selskapsrommet på Djupängen har utsikt mot den vakre gårdsplassen og naturen utenfor. Her finnes Kurbits lenestoler og armstoler i tillegg til Dahlia sofaserie med Maja salongbord.

djupangen_ext_port.jpg

De gjennomgående store vinduene i bygget gir alltid en nærhet til naturen.

djupangen_ruter_port.jpg

Ruter serveringsvogn og Sture gyngestol.

Hun fortsetter: Jeg hadde opplæring med håndverkere og interiørdesignere for at alle skulle få grundig informasjon om hvordan vi tenker og hva vi vil oppnå. Vi var også nøye på å hele tiden fange opp synspunkter fra personalet som skulle jobbe på Djupängen for å ikke gå glipp av viktige detaljer. Karin Boström sier at Kinnarps var svært lydhøre og hadde en god forståelse av behovene. «Man la øyeblikkelig merke til at de hadde en stor kompetanse og at de tar dette området på alvor. De kom ikke med mange forslag, men det vi fikk var alltid vel gjennomtenkt og utformet etter våre krav. Det er jo også avgjørende at de har rette produkter som er funksjonelle og estetisk tiltalende når det gjelder design og valg av materialer.»

Skjult oppbevaring gir et rolig og harmonisk uttrykk, her vises Space med skyvedører. Ved siden av står Kurbits lenestoler med generøs sitteplass i tillegg til sine myke sitte-og ryggstøtter for best mulig komfort.

Et varmt og tydelig hjemmemiljø

Elin Larsson hos Tengbom Arkitekter forteller at personalets involvering i alt fra funksjonen til bygget, til detaljer i innredningen, var en sentral del i utformingen av Djupängen. Den moderne boligen skal gjenspeile livet utenfor under ett og samme tak. Men engen og skogen på baksiden og byen på fremsiden, skal du kjenne deg trygg. Leiligheten er ditt private bosted. På avdelingen finnes det mulighet for å passivt eller aktivt delta i det sosiale samværet med dine nærmeste naboer. Gangveien utenfor avdelingen finnes din nærmeste gate og samlingsrom med café, og gårdsplassen er torget ditt. Du kan gå til frisøren, delta i dans og sang, ta en kaffe på kaféen, stable ved i hagen, lese en bok på bibiloteket, invitere familien på bursdag, eller bare sitte å nyte miljøet du er i – både ute og inne.

Innredning og valg av produkter fremmer et godt bo- og arbeidsmiljø, bidrar til at det er lettere å finne frem, og er tilpasset utifra målgruppens behov. Kontrast mellom gulv og møbler bidrar til en tydelig oversikt over rommet og dens funksjoner. Møbler i fellesrommet for beboerne er like i form og følger fargene på avdelingen. Det er seks forskjellige fargevalg – hver med to avdelinger tilknyttet. Hver avdeling, tolv i alt, har et eget symbol i form av en blomst fra engen.

Miljøet og innredningen skaper en følelse av hjem. Alle offentlige områder fungerer for sosialt samvær, er stimulerende og tilbyr komfortable, adskilte sitteplasser. Møbleringer fremmer både aktiv og passiv deltakelse. Den kan for eksempel være vendt mot vinduet for å nyte utsikten, eller innover mot rommet for sosialt samvær.

For å kunne inkludere og tilpasse til enkeltpersoners behov, er alle matplasser utstyrt med det hev- og senkbare bordet Nivå, samt armstolen Jackie med hjul, som kan stables og henges opp. Armstolen finnes til og med i en ekstra bred variant for å inkludere alle, uansett kroppstørrelse. Med møbler fra samme møbelserie, skapes et helhetlig og harmonisk inntrykk.

Veien til bærekraftige omsorgsmiljøer

I mange omsorgsprosjekt finnes det to tydelige utfordringer når det kommer til hvordan innredningen kjøpes inn. Den ene er at man ofte fokuserer på laveste pris istedenfor å fokusere på kvalitet som blir en langsiktig, god og bærekraftig investering. Den andre utfordringen er å stille rett krav til både design og funksjoner i kombinasjon. Innredning som er basert på både harde og myke verdier, skaper trygghet, stimulans og respekt som gir økt velvære. «Å skape det ene uten det andre er enkelt – det er kombinasjonen som gjør Kinnarps helt særegen. Et slikt utvalg er nøkkelen til at dette prosjektet ble så vellykket, sier Kinnarps Karlstad.»

Når Hammarö kommune formulerte anbudet til Djupängen, hadde de fokus på både de harde og myke verdiene, samtidig som de vurderte kombinasjonen av funksjon og design.

«Det har vært et godt samarbeid der vi har delt kunnskap, ideer og visjoner med hverandre. På slutten handlet det om at Kinnarps forsto hva vi trengte og ville ha, og hadde både produktene og kompetansen som kreves for å levere en helhetlig løsning», sier Annika Lückner. Hun fortsetter: «Vi ville at Djupängen skulle føles så hjemmekoselig som mulig, samtidig som vi naturligvis har respekt for spesielle behov som eldre kan ha. Innredningen skal være flott og funksjonell på samme tid for da skapes det en god følelse!

I samarbeid mellom Kinnarps og Elin Larsson på Tengbom, kom det frem et ønske om en sofa med hjemmefølelse, som var tilpasset omsorgsmiljøer. Møbelserien Dahlia ble utviklet i prosessen.

djupangen_7.jpg

Den vakre gårdsplassen er lett tilgjengelig og nøye planlagt for å stimulere flere sanser.

djupangen_9.jpg

I entreen møtes man av sofaen Du & Jag.

Ved planleggingen av Djupängen kom det fram at man tidligere har savnet et tak ved entreen ved henting og bringing. Dette tok man hensyn til når huset skulle tegnes.

RELATERTE PRODUKTER

Dahlia

Dahlia

Jackie

Jackie

Nivå

Nivå

Maja table

Maja table

Maja table

Maja table

Ruter

Ruter

Sture

Sture

Humlan

Humlan

Kurbits chair

Kurbits chair

Kurbits

Kurbits

Space

Space

Space skap med sjalusidør

51 Farger og materialer | 65 Varianter

Jackie

Jackie

Du & Jeg

Du & Jeg

Curt

Curt

Curt

Curt