Med Silviaskolan har Hässleholm kommune ligget i forkant når det gjelder å tilby tilpasset undervisning for hørselshemmede elever helt siden 90-tallet. Da Silviaskolan vokste ut av lokalene sine, måtte de derfor sikre at de kunne holde det samme høye nivået også i fremtiden. Det ble bygget ny skole der alle detaljer fra planløsning til materialvalg og teknologiløsninger ble tilpasset for å skape et optimalt læringsmiljø for elever med hørselsnedsettelse. Silviaskolan har med hjelp fra Kinnarps fått realisert visjonen om en toppmoderne skole der elevens behov står i sentrum.
For Silviaskolan var det en selvfølge å satse på en gjennomtenkt innredningsløsning av høy kvalitet. Mye på grunn av at det fysiske miljøet spiller en avgjørende rolle i undervisningen, men også for å skape miljøer som varer over tid – en satsing som ifølge rektor Christian Örn har gitt tydelige resultater.
Til tross for at den tidligere skolen holdt høy standard, mener han at den nye skolen har tatt enda et skritt fremover. ”Dette er Sveriges mest moderne skole når det gjelder hvordan miljøene støtter elever med hørselsnedsettelse”, sier han. Rektoren fremhever fire avgjørende faktorer bak suksessen: lærernes høye kompetanse, mindre elevgrupper, avansert hørselsteknologi og det gjennomtenkte fysiske miljøet.
”Å lese og skrive er grunnlaget for all læring. Når man møter denne typen miljø umiddelbart, sender det et tydelig signal om hvilken type virksomhet vi ønsker å drive, sier rektor Christian Örn om bibliotekets strategiske plassering i skolens inngangsparti. Sofa Pio og stol Monolite High.
Før de nye miljøene ble utformet, var Kinnarps på et studiebesøk på den daværende skolen for å intervjue elever og lærere. Formålet var å få et bilde av hva som var bra og hva som kunne forbedres i det fysiske miljøet. Det fremkom blant annet hvor stor betydning lyd- og lysmiljøet har for elevenes læring.
Selv den minste lyd, for eksempel en stol som knirker eller et viftesystem som surrer, kan gjøre det vanskeligere for personer med nedsatt hørsel å høre hva som blir sagt. For å skape et tilstrekkelig godt lydmiljø, måtte man derfor ta et helhetlig grep og minimere både forekomsten av lyd og etterklangstiden* i miljøene.
For å minimere forekomsten av forstyrrende lyd, er det viktig å velge de rette materialene til innredningen. Bordplater i marmoleum gir for eksempel fra seg en mindre skarp lyd enn laminatplater hvis man mister noe på dem. Andre måter å redusere lyden på, var å legge tepper på mange av gulvene og sette knotter på både stoler og bord.
*Etterklang er tiden lyden fortsetter å høres i et rom etter at lydkilden har stilnet. Det påvirkes blant annet av rommets størrelse, form, møblering og materialene i vegger, gulv og tak.
For å minimere etterklangen av lydene i rommet, ble det montert lydabsorbenter på veggene. Tepper, møbler og materialvalg har stor betydning også her. Til og med veggene er spesialdesignet for å skape et bedre lydmiljø – de er skråstilt for at lyden skal reflekteres på en viss måte.
”Vi har jobbet sammen for å oppnå et best mulig resultat”, sier Christian Örn om samarbeidet med Kinnarps og valg av møbler og materialer. Han forteller at både elever og ansatte fikk være med på utprøvingen.
”Dette er Sveriges mest moderne skole når det gjelder hvordan miljøene støtter elever med hørselsnedsettelse.”
I hvert klasserom finnes det også en bås som er skapt ved hjelp av den lydabsorberende gulvskjermen Vibe. Et sted der en elev kan sette seg ned hvis han eller hun trenger ekstra arbeidsro.
På veggene i korridorene henger det multifunksjonelle møbelet Lean In, som både gir et bedre lydmiljø og tilbyr et sted å henge sammen mens man venter på neste time.
Silviaskolen er utstyrt med den nyeste hørselsteknologien. I klasserommet har lærerne på seg en mikrofon som sender lyden til en teleslynge i gulvet, som er koblet til elevenes høreapparater. Men for noen typer hørselsnedsettelser er ikke den tekniske støtten tilstrekkelig. Lærerne på Silviaskolan bruker derfor tegnspråk som støtte i undervisningen, og da er lysmiljøet ekstra viktig.
”Det som skjer når man har hørselsnedsettelse, er at man kompenserer, ofte med synet. Man ser både på hvordan munnen beveger seg og på det øvrige kroppsspråket. Hvordan lyset faller, kan altså avgjøre om man oppfatter det som blir sagt eller ikke”, forklarer rektor Christian Örn.
I tillegg til en godt planlagt planløsning og belysning, var en del av løsningen å stille bord og stoler i klasserommet i en U-formasjon, med læreren i midten. På den måten kan alle elever både se og høre hva som blir sagt.
Takket være de små klassene og utformingen av klasserommet kan alle elever både se og høre læreren. Et heldekkende lydisolerende teppe reduserer etterklangen og forekomsten av forstyrrende lyd. Trematerialet og det trukne setet på stolen Xpect har også en lyddempende effekt.
På begynnelsen av 90-tallet ønsket en engasjert foreldregruppe i Kristianstad fylke at barn med hørselsnedsettelse skulle ha de samme forutsetningene for å lære som andre barn. De kontaktet flere kommuner med forespørsel om å starte en spesialisert skole, og fikk napp i Hässleholm. Da skolen skulle få navn, foreslo et medlem av ledelsen, som hadde undervist dronning Silvia i tegnspråk, at man skulle be dronningen om lov til å bruke hennes navn. Dronningen var positiv til forslaget, og hun deltok selv i innvielsen. Siden den gang har hun besøkt skolen flere ganger.
Silviaskolan har et opptaksområde som dekker 26 kommuner. I tillegg til de 87 elevene som går på skolen, støtter skolen rundt 500 barn med hørselsnedsettelse i regionen ved hjelp av lærere som reiser rundt.
I et prosjekt der detaljene er så viktige som i byggingen av den nye Silviaskolan, må man være løsningsorientert. Det dukker alltid opp uforutsette utfordringer underveis. Christian Örn forteller at han derfor er takknemlig for at Kinnarps har hatt en lyttende og fleksibel tilnærming til prosjektet. Han ser tilbake på et vellykket prosjekt og konstaterer at det tette samarbeidet har vært avgjørende for å finne riktig utforming av læringsmiljøet. ”Hele det fysiske miljøet og spesialtilpasningene rundt undervisningen skaper en fantastisk læringssituasjon for elevene. Det er de mange små detaljene som gjør det store!”, sier han.