Verdien av farger i helse- og omsorgsmiljøer
Christina Wiklund har tekstiler i genene. Arbeidet med tekstiler har gått i arv hos mødrene i familien hennes siden oldemoren var sydame i varemagasinet NK i Stockholm. Som CMF Manager hos Kinnarps har hun ansvar for samtlige materialer i kolleksjonene, i samarbeid med produktutviklere og materialeksperter. Dessuten leder hun Kinnarps Colour Studio, som er Kinnarps materialsortiment med fokus på bærekraft, kvalitet og harmoni. Jobben innebærer å være i forkant på materialfronten, men også å forstå betydningen av farger. ”Når man jobber med tekstiler og andre materialer, følger farger automatisk med”, sier hun.
Hva er det viktigste å tenke på når det gjelder farger i helse- og omsorgsmiljøer?
”Fargene vi omgir oss med i hverdagen, har ikke bare estetisk betydning. De påvirker opplevelsene våre og atferden vår, og de kan hjelpe oss å navigere i det fysiske miljøet. Et møbel i kontrast mot gulv og vegg er for eksempel mer synlig, og blir lettere å finne. Av samme grunn skal man unngå hvitt porselen mot hvit bordflate. Hvis man vil unngå at noen skal bruke en dør, maler man den i samme farge som veggen, men hvis man vil at den skal brukes, maler man den i en kontrastfarge mot veggen.”
Ved å arbeide bevisst med farger og materialer legger man grunnlaget for velvære og trygghet. ”Når du skal velge farge til omsorgsmiljøer, handler det om å velge farge etter hvilken aktivitet miljøet skal støtte, ikke etter personlig smak eller trender. For oss i Kinnarps er det viktig at vi skaper bærekraftige og funksjonelle miljøer, og vi legger stor vekt på å veilede kundene våre slik at de får riktig materiale og riktig farge på riktig sted.”
Farge- og materialvalg
Det finnes visse «do's and don'ts» når det gjelder valg av farger og materialer i helse- og omsorgsmiljøer. Visste du for eksempel at pastellfarger og mørke tepper mot lyse gulv bør unngås?
Eksperten:
«Velg farge etter hvilken aktivitet miljøet skal støtte.»
Arbeid bevisst med kontraster i fargevalget for å gjøre det lettere å orientere seg i rom og mellom møbler. Et møbel med en attraktiv farge som skiller seg ut fra bakgrunnen, er lettere å se og blir dermed brukt mer. Hvis en dør derimot males i samme farge som veggen, skjules den og signaliserer at her skal man ikke gå inn.
Unngå tepper i mørke farger mot lyst gulv, da mennesker med demens kan oppleve det som dype hull i gulvet.
Visste du at...
...menneskets fargeoppfatning liger i det limbiske systemet, den delen av hjernen som håndterer blant annet affekt og underbevisste tanker. Det tyder i seg selv på at vår opplevelse av farger er sterkt knyttet til evnen til å bearbeide følelser, lære nye ting og øke motivasjonen.
Unngå mønstre, da dette gjør det vanskeligere å orientere seg og kan virke forstyrrende for eldre med hukommelses- og demensproblemer. Det kan for eksempel oppfattes som småkryp som beveger seg.
Unngå pastellfarger i alders- og sykehjem, siden et eldre øye ikke kan oppfatte farger med samme intensitet som et yngre øye. Innred derfor med en varm, dyprød farge heller enn en rosa.
Velg taktile tekstiler med struktur, de oppleves varme og beroligende når man berører dem. Morris er et tekstil fra Kinnarps Colour Studio, som har en taktil, myk og innbydende struktur.
«Ved å innrede bevisst med farger og kontraster kan du gjøre navigeringen enklere og trygere.»
Christina Wiklund, CMF Manager, Kinnarps