Kinnarps testlab

At en stol ikke velter eller går i stykker, tar alle som en selvfølge. Men reisen til trygge møbler er lang, og omfatter svært grundig testing og flittig dokumentasjon. Vi fikk sjansen til å ta en titt bak kulissene på Kinnarps testlaboratorium for å se hvordan det foregår.

Det sto ferdig i 1994, Kinnarps eget laboratorium for testing av møbler. Og ja, det ser ut som man tror, omtrent som en fabrikk med ulike stasjoner og en spesifikk flyt. Man styrer også temperatur og luftfuktighet i fabrikken for å kunne teste overflaten på møblene. Men hvorfor tester man egentlig møbler?

– Ganske enkelt for å sikre at de oppfyller kravene som stilles i form av sikkerhet, slitestyrke og stabilitet, forteller Jörgen Nilsson, som er Testing Manager. Hvis vi tar en stol som skal brukes i offentlige miljøer som eksempel, er det spesifisert hvilke krav som gjelder for akkurat denne typen bruk og hvordan man skal teste den.

Laboratoriet har 38 ulike testmetoder innen møbeltesting, og gjennom her går ca. 300 stoler, bord, sofaer, lenestoler, oppbevarings- og kontormøbler hvert år. Hver test starter med dokumentasjon: veiing, måling og fotografering.

– Hvis vi fortsetter å bruke en stol som eksempel, setter vi oss i den og kjenner om det er klemfare eller noe man kan skjære seg på. Deretter markerer vi hvor vi skal utføre testene våre, og plasserer dem i maskinen for statiske belastninger, forteller Jörgen.

Column var.1_testlab.jpg

Her gjennomgår stolen Jackie en av mange kvalitetstester i Kinnarps testlaboratorium. Jackie er merket med Møbelfakta, noe som sikrer at produktet har høyeste kvalitet, ikke avgir noen farlige kjemikalier og produseres under ordentlige arbeidsforhold.

Column var.1_testlab2.jpg

Hele testingen tar ca. tre uker.

Deretter gjøres flere ulike dynamiske belastninger, der den første er på sete og rygg i 100 000 sykluser, som tar en uke. Man tester også belastning vertikalt og i fremkant, og avhengig av hvilken del det er, er det en spesifikk vekt og et bestemt antall sykluser som skal brukes. Hele testen tar ca. tre uker, og skal tilsvare møbelets levetid for en person med en brukervekt på opptil 110 kilo.

– For at et møbel skal passere testen, skal ingenting ha gått i stykker, det skal ikke være sprekker og selvsagt ikke noen større deformasjon. Den skal fungere, og du skal kunne sitte og lene deg mot ryggen. Som laboratorietekniker følger du produktene dine gjennom stasjonene og kontrollerer kravene etter hvert delmoment. Når testen er ferdig, skrives det en rapport til bestilleren.

«Laboratoriet har 38 ulike testmetoder innen møbel-testing, og gjennom her går ca. 300 produkter hvert år.»

Jörgen Nilsson, Testing Manager, Kinnarps

Hvordan ser utviklingen ut når det gjelder testing av møbler?

– Kravbildet er jo alltid det samme, at møblene skal være trygge, men hvordan man gjennomfører det blir mer nøyaktig og tydelig hele tiden. Dette med klemfare kan for eksempel virke vilkårlig, men nå som man har en beskrevet metode for det, er det lettere å være mer konsekvent og sikker i vurderingen.

Hvordan ser det ut fremover, når det gjelder møbelstandard?

– Nå jobber vi jo mye med gjenbruk og standardutviklingen rundt det. Møblene skal jo fortsatt være like sikre som de som produseres av nye materialer, og det arbeides med hvordan vi skal vurdere slike møbler. Et slags bærekraftsarbeid som føles spennende.

Det er ekstra viktig å teste slitestyrken på overflater på møbler i miljøer der det forekommer hyppig rengjøring og desinfisering.

Kravspesifikasjon

Hva skal man tenke på for å velge møbler av høy kvalitet som holder over tid?

1.

Kartlegg og analyser behovene dine, for en langsiktig løsning som passer din virksomhet.

2.

Velg møbler som er designet for å kunne fornyes og gjenbrukes.

3.

Se etter miljømerkinger og sertifiseringer som f.eks. Møbelfakta, FSC® og Oeko-tex.

4.

Sikre kvalitet og sikkerhet – for eksempel gjennom europeiske standarder.

5.

Velg egnede materialer og farger tilpasset dine miljøer.

6.

Still spørsmål ved hvordan og hvor møblene produseres.

7.

Finn ut hvordan møblene transporteres og hvordan innredningen implementeres.

8.

Velg evalueringsparametere med omhu.

9.

Still kvalitative krav knyttet til bærekraft for både nye og brukte møbler.