Be a part of – en i gjengen

Ella Westlund står bak møbelet Be a part of, som inkluderer rullestolbrukere i fellesskapet.

Da Ella Westlund skulle starte eksamensarbeidet på Beckmans designskole, skjønte hun at hun kunne forene sine to lidenskaper i livet, formgivning og arbeid med mennesker med funksjonsvariasjoner.

– Jeg har vokst opp med en lillesøster som har Downs syndrom, så den verdenen har alltid vært en naturlig del av livet mitt. Så snart jeg fikk muligheten, begynte jeg å jobbe med kunstnerisk virksomhet for mennesker med funksjonsnedsettelser, noe jeg virkelig elsker og fortsatt gjør.

Ella forteller hvordan hun som liten fikk bli med søsteren sin til et opplevelsessenter, Korallen, med ulike temarom der man fikk ta på alt, og kjenne på ulike teksturer. Så da det var på tide å begynne å jobbe med eksamensprosjektet, ba hun om å få komme dit for å gjøre research og hente inspirasjon.

– Jeg oppdaget da at mange av barna sitter i rullestol, og på fellesrommet der man møter andre foreldre og barn, var det ikke plass til dem. Der var også mange viktige møter mellom foreldre og barn, dels med andre familier, og de ville jeg gjøre lettere.

Be a part of, her som treseters sofa, gir plass til rullestolen mellom to seter.

Ut ifra det identifiserte behovet vokste sittemøbelet Be a part of, som gir plass slik at rullestolen mellom to seter havner på samme nivå. Den fungerer også utmerket for eksempelvis foreldre som vil snakke om ting som er vanskelige, fordi man da kan sitte overfor hverandre. Prosjektet ble så populært at NC valgte å utvikle det sammen med Ella til et ferdig produkt som kan bidra til å skape inkluderende miljøer.

– Jeg ville skape noe som utgjorde en forskjell for noen. Et produkt som forandrer synet på hvem fellesarealer er til for. Et sted der alle føler seg inkludert.

Hva synes søsteren om møbelet?

– Nå sitter ikke hun i rullestol, men hun synes den er morsom. Og det var jo gjennom henne jeg kom i kontakt med hele denne fantastiske verdenen, så uten søsteren min hadde det aldri blitt et slikt møbel.

nc-product-beapartof-855-856-858-9285.jpg

nc-product-beapartof-855-856-858-9490.jpg

nc-product-beapartof-855-856-858-9255.jpg

Inkluderende design

«Jeg ville skape et produkt som endrer synet på hvem o entlige rom er til for.»

Ella Westlund