Case: Tomra

Case-fakta

Arkitekt:
In front design v/Camilla Schønhaug

Prosjektleder Kinnarps:
Wendy H Rosenlund

Area:
R & D

Antall arbeidsplasser:
100

Første del prosjekt ferdigstilt:
Januar 2019

Mye mer enn et innredningsprosjekt

I Asker utenfor Oslo ligger hovedkontoret til Tomra Systems ASA, verdens største produsent av pantesystemer for drikkevareemballasje. Siden oppstarten i 1972 har Tomra vokst enormt, med over 70 prosent markedsandel internasjonalt. I 2018 begynte det å bli trangt om plassen i Asker, og selskapet bestemte seg for å tenke nytt for å tilpasse seg den store veksten. Til det har de fått hjelp av Kinnarps og deres Next Office-konsept – som hjelper bedrifter i jakten på det perfekte kontoret.

"For å finne ut hvordan vi best mulig kunne utnytte det arealet vi hadde tilgjengelig, så trengte vi hjelp. Vi så det som veldig verdifullt å få hjelp av noen som kunne stille litt kritiske spørsmål og gi oss ny input til hvordan vi kunne utnytte bygget. Da var Next Office en veldig god match", sier Technology Manager Mechanical Design, Kristian Hovde.

Next Office

Å skape et innovativt og effektivt kontor er ikke bare et innredningsprosjekt, men et forandringsprosjekt. Kontorlokalene skal være tilpasset menneskene som jobber der, samtidig som de gjenspeiler bedriftens visjoner. Next Office-ekspert Kenneth Tveito mener det er viktig å ha en god felles forståelse for hva du vil med det nye kontorlokalet:

"Kunden ønsket hjelp til å tenke nytt, og til å skape et fleksibelt kontorlokale for fremtiden. De ønsket å samle hele R&B-avdelingen på ett areal i én etasje – tidligere hadde de sittet på forskjellige steder rundt i huset. En viktig premiss var å skape rom som stimulerte til samarbeid og god kommunikasjon. Dette har vært styrende for både romløsninger, fargevalg og design", forteller han.

HJELP TIL Å INNREDE ARBEIDSPLASSEN RIKTIG

En arbeidsplassanalyse hjelper deg med å kartlegge og analysere behov og arbeidsmønstre før du innreder kontoret. Med definerte verktøy og ulike workshops involveres personalet helt fra starten for å sikre engasjement og beslutninger basert på behov og oppgaver. Basert på resultatene gir vi anbefalinger rundt utforming, plassfordeling og arbeidsmetoder. Les mer om vår arbeidsplassanalyse Next Office® her.

Prosjekt Tomra

Wendy Helen Rosenlund er prosjektleder og kundeansvarlig hos Kinnarps. Hun har hatt ansvaret for ombyggingen av de nye kontorlokalene hos Tomra. Det siste halve året har hun jobbet i halv stilling hos Tomra, for å fullføre ominnredningen og støtte de ansatte i endringen de går igjennom:

"Helt fra starten av har det vært en flott prosess, der Tomra tidlig involverte alle ansatte og lyttet til deres ønsker og behov. Når alle har vært med på å bestemme, er det lettere å tilpasse seg og ta i bruk de nye lokalene og fasilitetene. Etter seks måneder gjennomfører vi en ny analyse for å finne ut hva som fungerer, og hva som kan bli bedre slik at de ansatte kan gjøre jobben best mulig", sier hun.

Nye lokaler

I første omgang besto oppgaven å ominnrede et gammelt produksjonslokale på 1200 kvadratmeter i andre etasje. Målet var altså å skape mer samarbeid på tvers av avdelingene og å skape bedre arbeidsforhold med tanke på lys, lyd og luft. I januar 2019 sto de nye lokalene ferdig. Resultatet er flere arbeidssoner og stasjoner, møterom, kreativt område og en mye brukt kaffestasjon – og et visuelt spenn fra det lekne og fargerike til mer rolige og nøytrale soner.

"Før vi begynte var det 75 arbeidsplasser her. Etter at vi pusset opp, er det hele 107 – i tillegg til flere møterom og sosiale soner. Jeg syns det er tøft at Tomra gikk for et mer fargerikt kontorlandskap. Da blir det mer attraktivt for begge kjønn å jobbe her, noe som er viktig siden over 80 prosent av de ansatte er menn", sier Wendy Helen Rosenlund.

"Camilla Skjønhaug fra InFront Design, som er arkitekten bak Tomra`s planløsning, er en av de dyktigste på oversettelse fra teoretiske resultater til layout og har stor kunnskap om aktivitetsbaserte arbeidsformer. Tomra gikk for en hybridløsning av ABW (activity-based working), noe som igjen viser viktigheten av å lytte til kunden og kundens behov; enhver organisasjon er unik og krever unike løsninger for å skape sitt perfekte kontor - som også er kjernen i Next Office."

Kenneth Tveito, Next Office Change Manager, Kinnarps

Møterom

Her ønsket vi å skape et møterom som både er til inspirasjon og motivasjon. Vi ønsket kreativitet og dialog. En innredning som er fleksibel, her man de ansatte enkelt gjøre endringer og tilpasse rommet til samarbeid. Resultatet ble et møterom for mindre grupper, et rom for både spontane og planlagte møter – raske avklaringer eller telefonsamtaler. Rommet er også innredet slik at man kan ha private samtaler, presentasjoner eller videokonferanser uten å bli forstyrret.

Kreativ sone

I den kreative sonen har vi kombinert flere ulike stiler, og innredningen består av ulike produkt og løsninger som har variert funksjonalitet og stil, men som samtidig er sammensatt på en slik måte at rommet skaper et helhetlig uttrykk. Her har vi lekt noe mer med produktene og ønsker å bygge oppunder kreativitet og nye tanker. Farger og former er kombinert på en inspirerende måte, og innredningen er mobil. Her kan du gjennomføre korte møter og være sosial med dine kolleger.

Adskilt arbeidsplass

Det er viktig å skape rom for konsentrasjon, et sted der du kan jobbe uforstyrret. Her er en adskilt arbeidsplass som er til de som ønsker eget sted de kan konsentrere seg og sitte alene. Når en person velger å gå hit og jobbe, så vet kollegaene at de ikke skal forstyrres. Hensikten er at de skal sitte uforstyrret og jobbe effektivt. Her er du privat, jobber individuelt og kan ta private samtaler. Arbeidsplassen er ergonomisk innredet, med god kontorstol og skrivebord som kan tilpasses hver enkelt ansatt som ønsker å jobbe her.

Lounge

Dette er den sosiale stedet der kollegaer møtes for en kopp kaffe, begynner dagen med en avis eller tar en prat under dagen. En herlig atmosfære som har gjort rommet til en favoritt hos mage. Loungen har blitt det naturlige samlingspunktet, ikke ulik en hotellobby. Det er her de ansatte har mulighet til å treffe hverandre, løse arbeidsoppgaver, sosialisere og snakke uformelt. Loungen er også en perfekt plass for sjekke e-post eller klarne tankene.

"Jeg er veldig fornøyd med kombinasjonen av grupperom og små breakout-rom. Vi ser at det er kritisk med nok pauserom, slik at alle som har behov for det kan stikke seg inn i et hjørne og jobbe uforstyrret. Møterommene fungerer også bra, og vi ser at kombinasjonen av bruk av farger og det å få nye omgivelser har vært veldig positiv."

Kristian Hovde, Technology Manager Mechanical Design, Tomra Systems ASA

Nå skal Tomra i gang med å ominnrede i første etasje, også denne gang med hjelp fra Kinnarps og Next Office. Da begynner prosessen på nytt, med nye analyser og planer. Her skal andre avdelinger få dekket sine behov for spesialtilpassede kontorlokaler – med den nye Tomra-looken.

Kristian Hovde i Tomra er veldig fornøyd med de nye lokalene og prosessen som ligger bak.

"Lokalene er veldig fleksible, og vi har store muligheter til å tilpasse oss den hverdagen som kommer fremover. Vi har absolutt forutsetningene for å jobbe på en mer effektiv måte og ha en større totalkapasitet enn det vi hadde før", sier han.

Han ser frem til å jobbe videre med Kinnarps og Next Office i ominnredningen i første etasje:

­"Nå er vi ferdig med oppussing av første del av huset, og skal vi i gang med neste del av huset. Vi håper vi kan ta med oss mye av del lærdommen vi hadde fra denne runden, og vi ser det at de andre avdelingene har andre behov som ikke dekkes av den den layouten og løsningene vi har brukt, men at vi kan bruke det beste fra vår runde i resten av oppussingsprosjektet!"

Oppsummering

  • Kinnarps’ møbler for kontorer er brukt for å støtte ideen om moduler, og for å skape fleksibilitet og effektivitet i en arbeidshverdag i endring.
  • Tomras lokaler er blitt utformet for å skape mer samarbeid på tvers av avdelingene og bedre arbeidsforhold med tanke på lyd, lys og luft.

Likte du dette kundeeksempelet? Er du nysgjerrig på hva som kan gjøres med dine områder?

Kontakt oss

Relaterte Produkter

Monroe

Monroe

261 Farger og materialer | 8 Varianter

Plus

Plus

264 Farger og materialer | 12 Varianter

Space

Space

Space skap med sjalusidør

44 Farger og materialer | 85 Varianter

Boullée

Boullée

Cap

Cap

Mr T

Mr T

Plint

Plint

Deli

Deli

Hal

Hal

Deli

Deli

Capella

Capella

200 Farger og materialer | 4 Varianter

Monolog

Monolog

Pax

Pax

Neo Barstool

Neo Barstool

Point

Point

Neo

Neo