Case: Rosengårdsbiblioteket

Case-fakta

Kunde:
Rosengårdsbiblioteket, Malmö by

Sted:
Malmö, Sverige

Areal:
2000 kvm

Antall etasjer:
3

Antall medarbeidere:
17

Arkitekt:
Panorama Arkitekter (bygg), White Arkitekter (interiørløsning)

Ferdigstillelse:
Våren 2023

En bærekraftig møteplass for alle innbyggere

Det nye Rosengårdsbiblioteket i Malmö er en innbydende og trygg møteplass for alle aldre. Her var oppdraget å skape en enhetlig, inkluderende og bærekraftig innredning som passer både unge og eldre, barnefamilier og studenter.

Rosengårdsbiblioteket ligger i en ny treetasjes bygning midt i sentrum av bydelen. Biblioteket er lett tilgjengelig for alle, med en åpen inngang på bakkeplan som inviterer til å stikke innom. Diskusjonen om et nytt bibliotek skjøt fart på slutten av 2010-tallet. Da var det gamle biblioteket – som lå der det nye nå ligger – slitt, trangt og dårlig tilpasset hvordan et moderne bibliotek skal fungere. – Allerede da var Rosengård Malmös mest besøkte områdebibliotek, og vi hadde vokst ut av de gamle lokalene, både når det gjaldt plass og funksjoner for innbyggerne, sier biblioteksjef Maria Roijer.

Studie- og arbeidsplasser i et åpent miljø. Møtebord Vagabond, stol Neo, skrivebord Serie P og skjermvegg Vibe.

Tilpasset dagens behov

Beslutningen om å bygge nytt bibliotek er en del av arbeidet med å fornye bydelen i en mer tilgjengelig arkitektur. – Vi har en viktig rolle i lokalsamfunnet. Nå som vi er bedre dimensjonert og enda mer tilpasset dagens krav til et bibliotek, for eksempel å tilby digitale informasjonstjenester og ha programaktiviteter for barn og voksne, ser vi også at lokalene brukes av flere mennesker, av nye grupper og på nye måter, sier Maria Roijer.

Arealet har vokst fra 1000 kvadratmeter til det dobbelte. Innredningskonseptet fra Kinnarps er utviklet på bakgrunn av et ønske om å skape et felles uttrykk hos alle de 14 bibliotekene i Malmö by. – Biblioteket skal fungere som en slags ekstrastue for Malmö-innbyggerne, og det er viktig at man kjenner seg igjen når man kommer til et av bibliotekene våre, sier Maria Roijer.

Inkluderende innredning

Det omfattende prosjektet i Rosengård inneholder et bredt spekter av innredning med alt fra skrivebordsplasser for jobb og skolearbeid, sosiale soner og møbler som passer både yngre og eldre.

– Det har vært en lang og intensiv prosess å tilrettelegge riktig med alle funksjonene. Innredningen skal passe alle som bor i byen, og ta hensyn til alt fra det estetiske uttrykket til kravene til slitestyrke. Vi har hatt mange møter, workshops og diskusjoner der vi har presentert våre synspunkter, og Kinnarps har vært uvurderlig med sin erfaring og kunnskap om hva som fungerer og hva som ikke fungerer i en virksomhet som vår.

Maria Roijer, biblioteksjef på Rosengårdsbiblioteket

Column var.1_rosengardsbiblioteket2.jpg

Liten møteplass i harmoniske omgivelser. Stol Humlan og bord Oberon.

Column var.1_rosengardsbiblioteket.jpg

Separat plass for fokusert arbeid. Stol Neo Lite, skrivebord Serie P og skjermvegg Vibe.

Gjenbruk i fokus

Malmö by stilte høye krav om bærekraft, med ambisjonen om å gjenbruke så mye som mulig fra den eksisterende innredningen. I begynnelsen av prosjektet ble derfor det eksisterende inventaret kartlagt for å gi Kinnarps en oppfatning av hvor mange produkter som kunne brukes i det nye biblioteket, hvilke renoveringsbehov som fantes og hva de trengte av nye møbler for å realisere innredningskonseptet.

Kravet var at alle møbler, både gamle og nye, skulle følge de samme høye miljøkravene og samtidig være gjennomtenkte, slik at konseptet kunne ha lang levetid. Kinnarps hjalp til med å samle inn, renovere, oppdatere og tilpasse eksisterende produkter til den nye bygningen, blant annet Wilson benk, Trix sofa og Invito lenestol.

Møblene ble deretter kjørt tilbake, innpakket i gjenbrukbare tepper i stedet for engangsemballasje i Kinnarps egne lastebiler, på fossilfritt drivstoff. – Det har vært et puslespill å få nye og eksisterende møbler til å henge sammen og samtidig passe  innredningskonseptet, men det har blitt utrolig bra. Mange av våre besøkende tror faktisk at alle møblene er nye, og blir overrasket når de får vite at mye er gjenbrukt, sier Maria Roijer.

Gjenbruk møter nytt. Den gjenbrukte sofaen Trix ble trukket i et tekstil med en varm rødnyanse, og utgjør sammen med de nyproduserte bordene Tinnef og Curling en hyggelig gruppe, som er skjermet av med Space oppbevaring.

Bærekraftig sirkularitet

Det er likevel viktig å påpeke at gjenbruk ikke automatisk betyr bærekraft. Først må Kinnarps foreta en profesjonell vurdering slik at man kan fjerne møbler som ikke passer bærekraftsmessig eller innholdsmessig. Erfaringen er at det er mulig å gjenbruke mer enn mange tror, uten å gå på kompromiss med funksjon eller utseende. Etterspørselen etter disse tjenestene øker, og Kinnarps har gode systemer som takler både store og små prosjekter.

En annen viktig faktor i en bærekraftig og sirkulær flyt er at møblene helt fra starten av er produsert på en bærekraftig måte med miljøvennlige materialer og høy kvalitet. Maria Roijer mener at det derfor var nærliggende å velge Kinnarps, som hun sier er kjent i den kommunale verden for å være god på bærekraft. – Det handler om alt fra produksjonen i Sverige og gjennomtenkte leveranser, til at vi vet at produktene er slitesterke og kan renoveres i fremtiden for å være bærekraftige på lang sikt, også fra et økonomisk perspektiv, sier hun.

Kinnarps sirkulære tjenester er samlet under et konsept for bærekraftig sirkularitet. Hver ring symboliserer en nøkkel til å velge bærekraftig innredning hele veien.

Les om bærekraftig sirkularitet

Bærekraftig og fleksibel møteplass. Foldex sammenleggbare bord er enkle å slå sammen og flytte på ved behov. Stolen D2 er laget av resirkulert plast og hamp, og er et bærekraftig valg.

Fra idé til løsning

De tre etasjene i det nye biblioteket har ulike funksjoner, og innredningen går i tre, natur og dempede farger med temaer som hav, skog, gress, dis og skumring. På bakkeplan i biblioteket finner du blant annet resepsjon, voksenavdeling, drop-in-plasser, arbeidsplasser, magasinhjørne og scene. Andre etasje er innredet for barn og ungdom med koselige leseplasser, eventyrrom og leseplasser, kafé og personalrom med arbeidsplasser, møterom og en hyggelig lounge. I tredje etasje er det fleksible rom til for eksempel co-working og foreningsvirksomhet, pluss en stor takterrasse.

– Det er ikke bare innbyggerne som liker det nye biblioteket. De ansatte trives også bedre, ikke minst på grunn av de nye sosiale sonene, som er en naturlig møteplass. Alle miljøene er populære, men lenestolene i tilknytning til trappen opp til andre etasje er kanskje spesielt populære. Her er det rolig og tilbaketrukket, men samtidig med litt utsikt, sier Maria Roijer.

Hun vil også minne om at gjenbruket har bidratt til at skattemidlene blir brukt effektivt, noe som skaper stolthet hos personalet og legitimitet for virksomheten hos innbyggerne. – Hvis vi snakker om bærekraft, kan man si at hele virksomheten vår har som mål å bidra til sosial bærekraft, samtidig som vi skal være miljømessig og økonomisk bærekraftige. Kinnarps har jobbet hardt for å oversette de ganske generelle ønskene og idéene til konkrete møbler som lever opp til kravene og vår visjon om å være et inspirerende, inkluderende og trygt hverdagsmiljø.

Image 3 column_rosengardsbiblioteket4.jpg

Stol Kurbits og bord Oberon skaper et innbydende sted å sette seg ned i fred og ro en liten stund.

Image 3 column_rosengardsbiblioteket2.jpg

Plass til samarbeid. Bord Origo med hjul, stol Neo Lite og stol D2 skaper en fleksibel møteplass. Oppbevaring Space rammer inn miljøet.

Relaterte produkter

Vibe

Vibe

Vibe Gulvskjermer

144 Farger og materialer | 110 Varianter

Foldex

Foldex

32 Farger og materialer | 6 Varianter

Trix

Trix

269 Farger og materialer | 7 Varianter

Oberon

Oberon

38 Farger og materialer | 5 Varianter

Neo lite

Neo lite

Tinnef

Tinnef

Humlan

Humlan

Serie P

Serie P

17 Farger og materialer | 42 Varianter

D2

D2

Curling

Curling

Vagabond

Vagabond

Origo

Origo

27 Farger og materialer | 32 Varianter

Space

Space

Space skap med dører

51 Farger og materialer | 95 Varianter

Space

Space

Space Cabinet with sliding doors

51 Farger og materialer | 69 Varianter