Case: Myntans eldrebolig i Norrköping

CASE-FAKTA

Kunde:
Nyköping kommune

Arkitekt:
Skyhill

Selger Kinnarps:
Anette Olsson

Levert:
2015

FREMTIDENS ELDREBOLIG – PERSONLIG OG HJEMMEKOSELIG

Hva ville det innebære å bo i fremtidens eldrebolig? Da Skyhill tegnet Myntans eldrebolig på oppdrag fra Nyköping kommune, valgte de å fokusere på bomiljøet som opplevelse.

PERSONLIG OG HJEMMEKOSELIG

"Vår ambisjon var at hver avdeling på Myntan, selv om det er et stort anlegg, skulle føles personlig og hjemmekoselig. Derfor er sykepleiernes resepsjon, personalets omkledningsrom og personalrom plassert i direkte tilknytning til husets ulike boavdelinger", forteller Magnus Jansson, arkitekt MSA hos Skyhill.

På Myntan får beboerne mulighet til, i så stor utstrekning som de kan og ønsker, klare seg selv og beholde sine personlige interesser og ønsker. Leilighetenes utforming er for en stor del styrt av kravene til sikkert arbeidsmiljø som må oppfylles, og av begrensningene i areal som de økonomiske rammene ga. Det er imidlertid lagt stor vekt på at atmosfæren skal være hjemlig, og ha positiv distraksjon i form av utsikt. Hver leilighet har et fransk vindu for lufting og et stort karnapp som gir et vakkert og spennende lysinnslipp. Planløsningen har gitt en stor overflate der beboeren kan sette for eksempel blomster og fotografier, og vinduets brystning er såpass lav at man skal kunne se ut selv om man er sengeliggende. Materialvalget har hatt stor betydning! For hjemmefølelse og slitestyrke valgte man eik som treslag. I innredning og leilighetsdører som finer, og massiv eik på sokler og utforinger. I kjøkkenene og kjøkkenkrokene i leilighetene er det brukt en pen sandsteinsfarget granittkeramikk, og på badene utgjør en mørkegrå mosaikk en kontrast til de hvite flisene.

Myntan04.jpg

Stolen Knut, som er lett å sette bort og stable, gjør det enkelt å variere rommets bruksområder.

Myntan05.jpg

Sofaen Kurbits gir deilig hvile etter en spasertur, eller innbyr til en etterlengtet gjenforening med naboen.

Myntan06.jpg

Den stilrene gyngestolen Curt gir tidløs stimulans, uansett plassering.

EN MULIGHET TIL Å KLARE SEG SELV

For å kunne oppfylle beboernes ønsker om selvstendighet og personalets behov for ergonomiske løsninger så langt som mulig er leilighetene også utstyrt med en rekke praktiske løsninger. Badene har spesialinnredning: Toalettstolene og håndvaskene er for eksempel hev- og senkbare. I gangen er det et gjennomgående skap som forenkler og gjør at beboeren kan klare seg selv så lenge som mulig. I leilighetsrommene er det også en liten kjøkkenkrok der det ene veggskapet er utformet som et drypptørkeskap.

INNREDET FOR FELLESSKAP

Fellesområdene er innredet etter de samme prinsippene. Fra alle dagrommene er det brede vindusdører ut til store terrasser og balkonger. Hvis man ikke kommer seg ut selv, men likevel vil kjenne regnet falle på pannen eller vinden blåse gjennom håret, er det mulighet til å trille ut en seng. I tilknytning til oppholdsrommene finnes det en felles spiseplass som i sin tur fører til kjøkken og oppvaskrom. Kjøkkenet er utformet dels for å være et effektivt arbeidskjøkken der personalet kan jobbe i et godt arbeidsmiljø, men også som et større hjemmekjøkken. Det er jo faktisk beboernes kjøkken!  I hver boavdeling er det også generøse områder for sosialt samvær. Alle kunst-, farge- og materialvalg til boavdelingene er tatt i samråd med representanter fra de ulike personalgruppene og pensjonistorganisasjonene i Nyköping.

FLEKSIBLE FELLESROM

Innbydende miljøer, uansett om det er en lounge, et venterom eller et rom dit man går for å være sammen med andre – som kafeen eller spisesalen – stiller høye krav til fleksibilitet. Bordene skal kunne tilpasses eller allerede være tilpasset for rullestoler. Stoler skal være enkle å flytte og må heller ikke forstyrre en tenkt dempet akustikk for mye.
Ved å møblere med stolen Knut kan man enkelt gjøre om aktivitetsrommet på Myntan fra et innbydende selskapsrom til en bølgende dansegulv.

"Jeg synes lyse lokaler og trivelige fargeskalaer er viktige for å skape et innemiljø med herlig variasjon og hjemmefølelse."

Tomas Ardeheim, hjelpepleier, Äldreboendet Myntan

Spisesal med en luftig møblering med stolen Björn og bordet Knop. Tilpasset for å beholde en behagelig akustikk og samtidig tilby en koselig møblering.

ØNSKER DU Å VITE MER OM LØSNINGER TILPASSET DEG?

Kontakt oss

Relaterte produkter

Curt

Curt

Knut

Knut

Plockepinn

Plockepinn

Erik

Erik

John

John

Björn

Björn

Kurbits chair

Kurbits chair

Jackie

Jackie

Kurbits

Kurbits