Case: Järfälla videregående skole

Case-fakta

Kunde:
Järfälla videregående skole

Sted:
Järfälla, Sverige

Arkitekt:
Atrium Ljungberg

Areal:
3250 m²

Antall etasjer:
Ett plan

Antall medarbeidere:
Ca. 45 lærere og annet personale

Antall elever:
Arbeidsplass for opptil 500 elever

Ferdigstilt:
Skolestart januar 2022

Rom for læring med tilgjengelighet i fokus

Annerledes, inkluderende og inspirerende læringsmiljø for elever ved Järfälla videregående skole. Da det studieforberedende utdanningsprogrammet ved Järfälla videregående skole flyttet til nye lokaler i BAS-huset i Barkarbystaden, fikk Kinnarps oppdraget med å skape innredning som fremmer læring og møter unge voksnes behov for både kreativt samvær og ro og privatliv. Skolen bruker Tilgjengelig Læring i henhold til svenske Specialpedagogiska Skolmyndighetens kriterier, noe som gjorde at Kinnarps ble ytterligere utfordret til å tenke utenfor boksen for å omsette skoleledelsens og elevenes ideer og behov, til virkelighet.

Dialog og samråd ga samstemthet, inkludering og trivsel

For å finne en helhetsløsning som alle var fornøyde med, har det vært en tett dialog mellom Kinnarps og Järfälla videregående skole, der både elever, rektor og personale ble involvert i beslutningsprosessen. Kinnarps presenterte for eksempel flere forslag til sittemiljøer enn det som var inkludert i bestillingen, med det formål at elevene skulle teste og stemme frem fire favoritter. Resultatet er et studie- og arbeidsmiljø som er sterkt forankret hos elevene, og der alle føler seg delaktige.

Tilgjengelig læring for unge voksne

Oppdraget til Kinnarps var tydelig, Järfälla videregående skoles nye lokaler skal gjenspeile at videregående utdanning er en terskel til voksenlivet og forberedelse for høyskolestudier eller arbeidsliv. Innredningen er omhyggelig utvalgt og sammensatt for å skape rom for utvikling og læring, med plass til både samarbeid i grupper og mulighet for privatliv og fokus.

Grupperom som kan bookes for samarbeid, og studierom for fokus

Med inspirasjon fra moderne arbeidsplasser ble det skapt en åpen og fleksibel innredning som minner mer om elevenes fremtidige arbeidsplasser enn om tradisjonell skoleinnredning. I tillegg til det åpne området Studietorget har lokalene både grupperom som kan reserveres og studierom der man kan studere i fred og ro, alene eller i gruppe.

Godt lydmiljø med godt planlagte løsninger og smarte materialvalg

Lokalene i BAS-huset flommer over av lys, både fra gulv-til-tak-vinduer i hele etasjen og fra midten av huset, der det er åpent opp til glasstaket i tiende etasje. En videregående skole med flere hundre elever og lærere genererer i tillegg mye lyd, så for å skape et godt lydmiljø har Kinnarps arbeidet nøye med trukkede møbler, tekstiler og lydabsorberende skjermer.

Alle klasserom er innredet for å fremme fleksibilitet og dynamikk. Her oppmuntrer stolen Xpect til bevegelse og tilbyr alle elever god ergonomi. Bordet Origo med hjul gjør det enkelt å forandre rommet avhengig av læringssituasjonen, noe som var et sterkt ønske fra lærerne.

Oppdrag med fokus på bærekraftige løsninger

Bærekraftsfokus og miljøhensyn i alle ledd gjennomsyrer hele Järfälla kommunes virksomhet, som er først ute i Sverige med å sertifisere en hel bydel, nemlig Barkarbystaden der de nye lokalene til Järfälla videregående skole ligger. Alle møbler fra Kinnarps' eget varemerke produseres i Sverige av nøye utvalgte, bærekraftige materialer. Alle leveranser pakkes sammen og transporteres uten unødvendig engangsemballasje.

Bærekraftsaspektet var et avgjørende kriterium i anbudet, og gjennomsyret hele oppdraget. Kinnarps kunne både møte og overgå kravene våre til bærekraft, både på miljø- og kvalitetsområdet. Kinnarps' møbler og innredning holder uslåelig høy kvalitet. De er slitesterke og funksjonelle og holder år etter år, slik at vi kan fokusere på virksomheten.

Mariella Augustsson, rektor

Et uttalt ønske var at belysningen i lokalene skulle bidra til rommenes estetikk, ikke bare gi dem lys. Her ser du et godt eksempel på hvordan en armatur med bred skjerm rammer inn og kompletterer innredningen. Fields sofaer med høy rygg skaper et trivelig rom-i-rommet, og foran inviteres elevene til å sitte ved Asto bord og tilhørende Leia stol med trukket sete for ekstra komfort.

Med dette prosjektet har Kinnarps oppfylt Järfälla videregående skoles krav til mange ulike aspekter av bærekraft, sosialt så vel som miljømessig og kvalitetsmessig. Gjennom tett dialog med skoleledelse, lærere og elever gjennom hele prosessen har man landet på en løsning der alle føler seg inkludert og der det nye skolemiljøet skaper de beste forutsetningene for tilgjengelig læring i mange år fremover.

Vi er kjempefornøyde med Kinnarps' leveranse, og det har virkelig vært et flott samarbeid. Et prosjekt som dette er en stor investering for en skole, der både funksjon, farge og form skal holde i mange år fremover. Som rektor er dette et once in a lifetime-prosjekt, derfor er det betryggende og givende å vite at sluttresultatet ble enda bedre enn forventet. Kinnarps omsatte visjonen vår til virkelighet.

Mariella Augustsson, rektor

Oppsummering

  • • En innredningsløsning som støtter ulike aktiviteter med mottoet "Det skal være lett å studere riktig"

    • Studiemiljø basert på svenske Specialskolemyndighetens kriterier for Tilgjengelig læring

    • Bærekraftfokus i miljømessige, kvalitetsrelaterte og sosiale aspekter

    • Inkluderende prosess med fokus på dialog skapte engasjement og gir trivsel