Case: Carpe Diem Demenslandsby

Case-fakta

Kunde:
Bærum Kommune

Størrelse på lokalene innredet:
18.000 m2 nybygg

Antall beboere:  
158 plasser i tilsammen 17 bofelleskap

Ferdigstilt:
21 september 2020

En levende landsby

Bærum kommune ønsket å bygge et annerledes helsebygg for demenspasienter. Et sted hvor det skulle være rom for mestring og hvor det friske skulle stå i fokus, uten å gå på bekostning av beboernes trygghet. For nettopp opplevelsen av mestring er viktig for å føle seg trygg. Resultatet ble Carpe Diem Demenslandsby, Norges første i sitt slag.

Landsbyen stod ferdig høsten 2020, og i utgangspunktet var det planlagt innflytting fra september samme år. På grunn av koronapandemien har ikke alle kunnet flytte inn samtidig, men rommene fylles sakte, men sikkert opp av nye beboere.

Demenslandsbyen er bygget med inspirasjon fra Nederland, og har plass til 158 beboere fordelt på 17 bofellesskap, samt dag- og langtidsplasser.

Unike bofellesskap

Bærum kommune la i sin bestilling stor vekt på at de ulike bofellesskapene skulle innredes med egne stemninger og detaljer beboerne kjenner til fra tidligere. For å oppnå den hjemlige følelsen har derfor arbeidet med interiør og møblering vært mer omfattende og kompleks enn i andre mer tradisjonelle omsorgsbygg.

Det lille samfunnet skal nemlig være nettopp det - et trygt og oversiktlig område hvor beboerne både skal oppleve å være del av et sosialt fellesskap og samtidig være mest mulig selvhjulpne.

Carpe Diem Demenslandsby inneholder derfor en rekke funksjoner og fasiliteter vi vanligvis ikke ser i denne typen institusjoner. Som for eksempel grendehus, frisør, pub, café og rom for hobbyvirksomhet. Landsbyen har også et fantastisk uteområde, hvor vi blant annet finner et torg, en hage med soner for både aktivitet og pause, samt vakre grønnsaks- og blomsterhager.

På sikt ønsker Bærum kommune å trekke inn nærmiljøet, slik at landsbyen i enda større grad deltar i et fellesskap med samfunnet samfunnet forøvrig.

2columns-image1.jpg

2columns-image2.jpg

Dynamisk samarbeid med Kinnarps

Kinnarps fokus på bærekraft og miljø, blir trukket frem som viktige faktorer da kommunen skulle velge innredningsleverandør. CADI Interiørarkitekter har samarbeidet tett med Kinnarps på dette prosjektet og trekker spesielt frem oppfølgingen underveis som en positiv opplevelse.

"Vi opplevde at Kinnarps hadde god kontroll på leveransen på byggeplass, på tross av et komplekst bygg".

Kinnarps rådgiver satte seg godt inn i planer og sørget for å få levert riktig møbel på rett plass. Alle leveringsfrister ble holdt og de ansvarlige beskriver det som en ryddig og god prosess. For Kinnarps var det viktig å sette seg godt inn i prosjektets mål.

"Kinnarps var veldig engasjert i prosjektets visjon og ville bidra til at det ble møtt på alle punkter. Rådgiver var løsningsorientert for best mulig leveranse, tilpasningsdyktig for endringer på kort varsel og bidro med gode løsninger for uforutsette problemstillinger. Rådgiver ga alltid beskjed om progresjon, leverte til avtalte frister og leveransen var gjennomgående solid".

CADI Interiørarkitekter AS

2columns-caption-1.jpg

Carpe Diem rommer flere klubber og aktivitetslokaler. 

2columns-caption-2.jpg

Kurbits og Nivå salongbord, kunst på veggene og fargerike tekstiler er med på å skape den hjemmekoselige følelsen. Stuene er innredet med de samme elementene du finner i et tradisjonelt hjem.

Årets helsebygg 2020

I Carpe Diem Demenslandsby står altså det friske i fokus og det er lagt vekt på at beboerne skal ha et liv som ligner mest mulig på det livet de alltid har levd. Her spiller naturlig nok innredningen en viktig rolle.

Da prosjektet høsten 2020 ble kåret til Årets helsebygg av sertifiseringsbedriften Nohrcon, var det nettopp det hjemlige som ble trukket frem som utslagsgivende. I juryens begrunnelse heter det at prosjektet lever opp til sin visjon «Som et hjem», og berømmer også prosjektets materialvalg, gode uteområder og sosiale soner.

Carpe Diem Demenslandsby er alt annet enn stereotypisk institusjonspreget, men møter likevel alle krav for universell utforming og behandling i helsebygg.

Bofellesskapene har hvert sitt unike uttrykk. På et av kjøkkenene er det valgt myke former med Curt stoler og bord med avrundende kanter. På et annet kjøkken finner vi strammere linjer og mørkere farger.

columns-caption1.jpg

Småmøbler som Julia 765 NC Care, bøker og klassiske dekorasjoner på veggene bidrar til det hemlige uttrykket.

columns-caption2.jpg

Det er lagt til rette for at pårørende og frivillige skal kunne delta i landsbylivet.

columns-caption3.jpg

Helhetlig innredning i de sosiale spisesonene gjør at rommet både er hyggelig og fleksibelt. Enkelt å bruke for beboere, besøkende og ansatte.

Likte du dette kundeeksempelet? Er du nysgjerrig på hva som kan gjøres med dine lokaler?

Kontakt oss

Relaterte produkter

Jackie

Jackie

Choice

Choice

Kurbits

Kurbits

Rib

Rib

Ruter

Ruter

Sture

Sture

Jackie

Jackie

Curt

Curt

Björn

Björn

Ellinor

Ellinor

Nivå sofabord

Nivå sofabord

Julia

Julia

Linnea

Linnea

Yesyes

Yesyes

Karin

Karin