Etter at antall ansatte økte på ganske kort tid, sto AstraZenecas nordiske markedsselskap i Stockholm overfor en nødvendig flytting. Men de flyttet ikke langt, faktisk bare tvers over gaten til bygningen Forskaren. I august 2024 flyttet de inn i bygningen, der visjonen er å være et sted der verdensledende aktører innen akademia, helsevesen og næringsliv kan møtes for kunnskapsutveksling. AstraZenecas visjon for det nye kontoret var å skape en attraktiv arbeidsplass der innovasjon og partnerskap står i sentrum. Et sted som bidrar til å utvikle virksomheten og hjelper dem å opprettholde posisjonen sin som en attraktiv partner innen biovitenskap.
Visjonen om en attraktiv arbeidsplass med innovasjon og partnerskap i sentrum er nå i aller høyeste grad blitt virkelighet. Det nye kontoret settes stor pris på av de drøyt 200 medarbeiderne, men også av kunder og samarbeidspartnere som gjerne kommer på besøk.
Etter flyttingen velger de fleste medarbeidere å jobbe mer fra kontoret enn tidligere. Suksessen er resultatet av et tydelig definert mål, et solid forarbeid og det nære samarbeidet mellom AstraZeneca og Kinnarps.
Forskaren ble innviet 6. mai 2024 av kong Carl XVI Gustaf av Sverige og kong Frederik X av Danmark. Visjonen for bygningen er å være “Hagastadens stue” – et nøytralt sted der verdensledende aktører innen akademia, helsevesen og næringsliv møtes for kunnskapsutveksling. For å kunne realisere dette, huser bygningen bare selskaper som er relevante for hverandre. Forskaren, som ble tegnet av 3XN Arkitekter på oppdrag fra Vectura Fastigheter, har en tydelig bærekraftsprofil og skal sertifiseres med bærekraftsertifiseringene LEED og WELL.
En viktig ledestjerne for de nye miljøene var bærekraft, og at innredningen fra det forrige kontoret skulle gjenbrukes. Ved hjelp av Kinnarps kunne innredningen kartlegges og planlegges inn i den nye innredningsløsningen på en effektiv måte, slik at i prinsippet alt ble gjenbrukt.
Andreas Holmgren, Director of IT & Site Management i AstraZeneca, forteller at organisasjonen har ambisiøse bærekraftsmål som stiller krav til at også leverandørene deres skal jobbe langsiktig med bærekraft. Han forklarer at dette var én av grunnene til at de valgte å samarbeide med Kinnarps, både i prosjektet med Forskaren og i flere tidligere prosjekter. “Vi var på utkikk etter en leverandør vi kunne jobbe med i lang tid fremover, og som innebar at våre langsiktige bærekraftsmål måtte stemme overens. Og det var tilfellet med Kinnarps”, sier han.
Som grunnlag for innredningsløsningen ble det gjennomført en medarbeiderundersøkelse, som ble bearbeidet av AstraZeneca og Kinnarps i fellesskap. Innsikten fra undersøkelsen gjorde det mulig å utforme et kontor som var tilpasset måten de jobbet på. En innredningsløsning som støtter alt fra konsentrasjonsarbeid til kreativt samarbeid.
For å fremme innovasjon og samarbeid, er det fysiske møtet viktig. Derfor var det behov for mange forskjellige møteplasser som støtter alt fra kreative og uformelle møter til større konferanser og presentasjoner.
“Vi var på utkikk etter en leverandør vi kunne jobbe med i lang tid fremover, og som innebar at våre langsiktige bærekraftsmål måtte stemme overens. Og slik var det med Kinnarps.”
I medarbeiderundersøkelsen viste det seg at mange også ønsket å jobbe i andre miljøer enn den tradisjonelle skrivebordsplassen. Mange ville for eksempel ha muligheten til å sitte og jobbe i en sofa eller en lenestol, i et mer uformelt og avslappet miljø.
Loungen bruker de ansatte som en slags stue. Et sted der de kan være sammen, ta en kaffe, jobbe en stund eller snakke sammen mellom møter.
En av de tydeligste innsiktene som fremkom under forarbeidet, var behovet for miljøer som støtter konsentrasjonsarbeid. Derfor ble de mange åpne skrivebordsplassene supplert med 19 skrivebordsplasser i lukkede rom, som kan bookes. Dette har blitt en suksess. Å vite at det alltid er ledige rom, for eksempel når man trenger å ha et videomøte, har vært trygt og viktig for medarbeiderne.
På skrivebordsplassene hjelper skjermen Vibe til med å holde distraherende forstyrrelser unna. Kontorstolen Plus og det hev- og senkbare skrivebordet Serie P, oppmuntrer til en variert arbeidsstilling og mindre stillesitting.
På skrivebordene i rommene skaper gardiner og lydabsorbenten Vibe på veggene en hyggelig atmosfære og et godt lydmiljø.
Siden uforutsette ting lett kan forsinke store prosjekter som dette, forteller Andreas at mange medarbeidere ble positivt overrasket da alt var klart for innflytting på den planlagte datoen. Alt sto klart når det skulle, så rett etter ferien kunne 80 medarbeidere begynne å jobbe i det nye kontoret uten problemer. Han ser tilbake på et vellykket prosjekt og konstaterer at det lønnet seg å være grundig hele veien fra visjon til gjennomføring.