Verdien av å omgås på jobben

Jobben har alltid vært et viktig sted i folks liv. En annen møteplass enn de vanlige sosiale. Og nå, når vi selv får velge hvor og hvordan vi vil jobbe, har kontorets funksjon som sosial møteplass blitt enda viktigere. Innredning er blitt enda mer viktig for å skape et sterkt varemerke og en positiv kultur.

«Culture eats strategy for breakfast» er et klassisk sitat av managementkonsulenten Peter Drucker. Det han sikter til er at en virksomhet kan ha mange gode strategier – men hvis ikke bedriftskulturen er sterk og medarbeiderne er engasjerte, er det vanskelig å bli fremgangsrik. Jobbens funksjon som sosial møteplass er en av de aller viktigste byggesteinene for å skape en god bedriftskultur. I en tid der vi kan velge om vi vil jobbe på kontoret, hjemme, eller f.eks i hotellobbyen eller på en kafé, blir det enda viktigere at kontoret kan konkurrere med alle mulighetene. Riktig innredning blir utrolig viktig for å sikre at medarbeiderne vil komme inn til kontoret. En effektiv innredning for å bygge opp bedriftskulturen, samarbeide og skape kreative løsninger som får ansatte til å trives og bedriften til å gå bra.

«Culture eats strategy for breakfast»

Peter Drucker

En arbeidsplass for mennesket

Sannheten er at de aller fleste av oss går på jobben for å få være en del av fellesskapet, og mindre for «bare» å produsere. Og ja – vi møter fortsatt gjerne opp på arbeidsplassen vår: Tall fra Leesman hvor de har spurt over 70 000 personer viser at bare 17 % arbeider hjemmefra. Det er på jobben vi blir en del av fellesskapet, av arbeidsgruppen og en menneskelig sammenheng. Det «menneskelige kontoret» må derfor ta hensyn til våre behov for å være sammen med andre. Når kontoret fungerer som et godt likt sosialt nettverk, fører det også til at medarbeiderne har det bra.

 

«Akkurat som hjemme»

Det moderne kontoret minner på mange måter om hjemmene våre. Vi kan velge hva vi vil gjøre, og hvor. Vi kan også utføre mange forskjellige oppgaver i det samme arbeidsmiljøet – ikke så forskjellig fra hvordan vi bruker stuen hjemme. I takt med at grensene mellom arbeidsliv og familieliv viskes ut – og når arbeidsplassen er noe som man aktivt velger å komme til – er det viktig at kontormiljøet ikke oppleves som klinisk, men tvert imot formidler nettopp «hjemmehygge». Hjemmehygge trenger naturligvis ikke bety at kontoret ser ut som en stue, men at det skal finnes miljøer som innbyr til forskjellige aktiviteter, akkurat som i hjemmet. Det er altså ikke nok bare med steder for individuelt og fokusert arbeid. Etter hvert som vi samarbeider mer er det viktig å ha steder som gir ansatte muligheten til å snakke sammen og skape relasjoner. Derfor bør det finnes steder som er innredet for spontane samtaler og fordypet samarbeid. Rommene kan innredes på mange forskjellige måter – fra sofagrupper for avslappet dialog til mer arbeidsfokuserte prosjektmiljøer. 
 

Skap sosiale stunder gjennom riktig innredning

Ved å tilby mange varierte sosiale områder med mer eller mindre hjemmekoselig design, bidrar du til å styrke fellesskapet og bedriftskulturen. Å få omgås med kollegene uten krav om å prestere lokker ofte de beste idéene fram. Det er bra hvis medarbeiderne dine svarer ja på spørsmålet «ville du gjerne hatt dette møbelet hjemme hos deg selv?»! Hvis kontoret oppleves som like komfortabelt å jobbe i som hjemme, kommer medarbeiderne dine til å fortsette med å møte opp også i framtiden, samtidig som jobben bidrar til større kreativitet og produktivitet. 

6 inspirerende innredninger for det sosiale på jobben

Allsidige møteplasser

En lounge kan bli kontorets fremste samlingspunkt – ikke helt ulikt en hotellobby eller kafé.   Her du har mulighet for å treffe kollegene dine for en god prat, eller ha uformelle samtaler i avslappede former. Loungen er perfekt når du skal sjekke e-post eller ta en kopp kaffe og rense tankene. Med riktig innredning blir loungen også et godt sted for presentasjoner og events. Du kan møblere med sittegrupper i form av stilige lenestoler og sofaer, med sofabord og avlastningsbord.  Du kan også kombinere høyere barbord eller kafébord og tilhørende krakker som bidrar til et mer fleksibelt miljø og mer aktive møter.

Et sted å lande

«Landingsplassen» er innredet for at du skal kunne stoppe opp en kort stund – alene eller sammen med andre – for å lese gjennom et dokument eller sjekke e-post. Dette stedet er også perfekt å bruke som en tilfeldig arbeidsplass mellom møter. Her kan det også være satt av plass for korte samtaler i mindre grupper. «Landingsplassen» kan for eksempel møbleres med lenestoler med høy rygg. Sofabord i passende høyde fungerer som avstillingsflate, skrive- og PC-plass.

 

I godt selskap

Lunsjen eller en pause er en velkommen mulighet for å omgås kolleger og kunder på en mer avslappet måte. Men den gir også mulighet for en stund med fred og ro. Spiseplassen eller kantinen bør være innredet slik at den møter begge behovene, med så vel større spisebord som fleksible kafébord. Den skal kunne brukes til raske individuelle arbeidsoppgaver og større møter og presentasjoner, og kan med fordel plasseres i forlengelse av loungen.

På stående fot

Kaffehjørnet er ofte kontorets mest populære og mest avslappede møteplass. Ved kaffemaskinen møter du kollegene dine flere ganger om dagen, og det er ofte her samtalene begynner. Et kaffehjørne med enkel møblering, for eksempel kafébord i ståhøyde og høye krakker, gir plass for raske oppdateringer eller samtaler.  

Sosialisering på jobben

En bar er det perfekte stedet for uforpliktende mingling. Her kan du ta en rask espresso, treffe kollegene etter jobben eller invitere inn kundene. En møteplass som blir satt pris på og som kan brukes på mange forskjellige måter. Innred med kafébord i ståhøyde med matchende barkrakker.

Moro med kollegene

Iblant tenker man best når man gjør noe annet og hjernen får koble av en stund. Et kombinert spillerom og aktivitetsrom med plass for bordtennis, biljard, hockeyspill eller gaming gir plass for samvær som kan munne ut i kreative idéer. Derfor kan rommet også innredes med ulike typer av myke, harde, høye og lave sittemøbler, pluss sofabord og kafébord i forskjellige høyder som gjør det enkelt å ta opp igjen arbeidet så fort en diskusjon oppstår.

Vil du også skape sosiale arealer på kontoret?

Kontakt oss

Relaterte produkter

Gino

Gino

267 Farger og materialer | 11 Varianter

Fields

Fields

297 Farger og materialer | 23 Varianter

Deli lounge lenestol

Deli lounge lenestol

Kalmia

Kalmia

32 Farger og materialer | 21 Varianter

Scandinavia

Scandinavia

Kinnarps

263 Farger og materialer | 4 Varianter

Fields

Fields

Kinnarps

297 Farger og materialer | 23 Varianter

Boullée

Boullée

Materia
Embrace

Embrace

Kinnarps

335 Farger og materialer | 24 Varianter