Tonnevis av møbler kastes hver dag

NRK Programmet @sløsesjokket satte lys på dette tidligere i år. Flere kommer med innspill om at det skal bli et offentlig krav at bedrifter skal kjøpe inn bruke varer. Men, der er vi ikke nå – selv om trenden er stigende. Hvordan skal vi få til endring i offentlig sektor, eller unngå å kaste for mange brukbare møbler?

Flere bedrifter kaster fullt brukbare kontormøbler. Det er både unødvendig dyrt og skadelig for miljøet. Så neste gang dere vurderer å kvitte dere med kontormøblene deres, still deres selv disse spørsmålene: Trenger organisasjonen min virkelig å kjøpe nytt? Eller kan vi renovere og gjenbruke noe? Vær bevisst på gjenbruk. Bruk tid på å skaffe tilbud fra produsenter som kan dokumentere at de har fokus på sirkulærøkonomi, så blir det enklere for deg å være sikker på investeringen.

Forleng kontormøbelets levetid

Adferden som tar utgangspunkt i at produkter fremstilles, slites ut og kastes, har snart kommet til veis ende. Miljøet, samfunnet og kundene krever nye, sirkulære forretningsmodeller, som fokuserer på lengre levetid, mulighet til gjenbruk og fullstendig materialgjenvinning.

Den aller beste måten å redusere miljøpåvirkningen til et produkt, er å forlenge produktets levetid. Kontormøbler belaster nemlig miljøet minimalt i bruksfasen, noe som gjør det viktig å bruke møblene så lenge som mulig. Her gir vi dere tre spørsmål dere bør reflektere over før dere kvitter dere med brukbare møbler.

Kan kontormøbelet gjenbrukes?

 Først og fremst, hvis dere skal gjøre endringer i designet og interiøret av kontorlandskapet og arbeidsmiljøet deres, bør dere finne ut hvilke produkter som kan gjenbrukes i den nye innredningen. Dette gjelder like mye møbelets design og visuelle utseende, som møbelets evne til å ivareta ansattes behov.

Kan kontormøbelet friskes opp?

Visse produkter kan med enkle midler oppgraderes eller renoveres, for eksempel ved omlakkering, rengjøring eller trekke om til et nytt stoff eller farge. Et gammelt bord kan få ny bordplate eller nytt styreutstyr. En stol kan få nye armlener. Mulighetene er mange.

Kan kontormøbelet gjenvinnes?

Når alle andre muligheter til gjenbruk eller gjenproduksjon er uttømt, gjenstår bare én ting: gjenvinning. Når man endrer en arbeidsplass, finner man alltid ting som blir til overs. Hvis dere ikke kan selge eller gjenbruke det dere har, kan dere ta kontakt med firmaer som sørger for at det blir resirkulert på best mulig måte

Om dere ender opp med å kjøpe inn nye møbler, så bør dere velge produkter av høy kvalitet, som er fleksible i bruk og tidløse i sitt design. Sjekk gjerne ut denne artikkelen for råd om hva dere bør tenke på ved anskaffelse av miljøvennlige kontormøbler. Husk at møblene dere kjøper inn bør ha lang levetid, at det dere gjennomfører er en langsiktig investering og at produsenten av kontormøblene bør praktisere ansvarlig gjenvinning. Da er dere langt bedre forberedt neste gang dere skal oppgradere kontorinnredningen. 

Innkjøp av bærekraftige møbler er et interessant tema. Denne korte artikkelen har kun skrapt på overflaten av emnet. Ønsker du å lese mer om hvordan du kan ta gjennomtenkte og fornuftige innkjøpsavgjørelser og transformere din bedrift om til en bærekraftig bedrift med fokus på sirkularitet,  kan du laste ned vår nye Bærekraftsrapport som tallfester våre besparelser, og viser hva du kan bidra med og kommer med gode tips til riktige innkjøp.