Fra skrivebord til saccosekk

I dag er det like mange måter å jobbe på som det er ansatte. Ulike generasjoner og ulike behov krever ulikt arbeidsmiljø. Den ideelle arbeidsplassen må stimulere både kreativitet og fleksibilitet, uten å gå ut over mennesket og ergonomi.

før i verden

DET VAR EN GANG DA SKRIVEBORD, kontorstoler og konferansebord var den naturlige måten og innrede et kontor. Det er fortsatt de mest natrulige komponentene i et arbeidsmiljø, men det er også mange av oss som jobber like godt sittende i en sofa, eller i en saccosekk som fungerer både som stol og bord.

De fleste er enige i at variert arbeidsmiljø skaper bedre kreativitet. Noen av verdens hurtigst voksende og største selskap som Google, Microsof og Spotify har blitt anerkjent for sin innredning som inkluderer tv-spill, bordtennisbord, treningsrom og lekerom.

nåtiden

Jane Ahlin, ergonom på Ergo@Work och leder i Ergonomi & Human Factorssällskapet Sverige, anbefaler å ikke fylle alle rom med puter, baller og nye typer arbeidsmøbler. For selv om vi skaper kreative miljø, så vil fortsatt flere  av de som jobber på et kontor ønske seg gode ergonomiske møbler. Fire av ti arbeider stående hver uke, og så mange som annenhver person ønsker hjelp av en ergonom. Hvilke krav man har til sitt arbeidsmiljø varierer mellom de ulike generasjonene - der de eldste er de mest tradisjonelle.  76 % mellom 51 - 69 år av  synes det er viktig å ha eget kontor, men mindre enn halvparten av personer opp til 35 år, synes det samme.  

Men medvetenheten ökar även där, menar Jane Ahlin: "Jag tyckte det var mer skillnad förut. Jag har föreläst på gymnasieskolor och hos unga killar som jobbat med CAD. Förr var de ”odödliga” men i dag är man mer medvetna. Många har haft känningar av muskeltrötthet själva eller har personer som upplever detta i sin omgivning, och då blir man mer uppmärksam."