Finn den perfekte kontorstolen og øk trivselen på arbeidsplassen

En kontorstol er bare en stol, ikke sant? Fagfolk er nok ikke helt enige i det. Oppdag de ulike stolvariantene, hvordan de fungerer og hvordan du kan finne den perfekte stolen for dine individuelle behov.

Vi er skapt for bevegelse

Nyere forskning viser bekymringsfulle helsetrender blant kontoransatte. Én av åtte brukte mer enn åtte og en halv time på å sitte i løpet av en normal arbeidsdag, mens 40 % av de spurte satt stille mellom to og en halv time, og fem og en halv time. Det har også vist seg at de som sitter mest, også er de som er mest inaktive på fritiden.

"Menneskekroppen er ikke skapt for å sitte stille i lange perioder – så for oss er det helt naturlig å designe stoler som tilrettelegger for fysisk bevegelse."

Martin Henschel, Category Product Manager Ergonomic Seating Kinnarps AB

De helsemessige konsekvensene av stillesittende vaner er deprimerende og velkjente. Hodepine og konsentrasjonsproblemer. Muskelspenninger, spesielt i skuldre og nakke. Sirkulasjonsforstyrrelser. Hjerte- og blodkarproblemer. Disse problemene fører til utallige timer sykefravær og økonomisk skade på virksomhetene hvert år. Dette er imidlertid ikke noen overraskelse for medisinske spesialister, siden menneskekroppen simpelthen ikke er designet for lange perioder med stillesitting.

Standardløsningen på dette problemet vil selvsagt være å oppmuntre folk til å forlate stolene sine så ofte som mulig. Dette kan oppnås delvis ved å skape smarte plantegninger og plassere kaffe- og hvileområder eller printer en kort spasertur fra arbeidsstasjonene. Men bortsett fra de åpenbare produktivitetsutfordringene, er dette ganske enkelt ikke logistisk eller praktisk gjennomførbart for mange arbeidsplasser. Så hva kan man gjøre?

Støtte og oppmuntre til bevegelse

Vi i Kinnarps mener at en god kontorstol er ergonomisk, komfortabel, enkel å bruke og bærekraftig. Designet må også være godt gjennomtenkt. Men hva betyr "godt designet" når det gjelder å løse helseproblemer knyttet til det å sitte stille? For oss betyr god design å lage stoler som støtter ryggradens naturlige S-form mens man sitter, noe som bidrar til å opprettholde en riktig sittestilling. Kontorstolene våre kan beveges og justeres på ulike måter. For å gi et eksempel på dette, kategoriserer vi stolene våre i to grupper – de som støtter bevegelse og de som oppmuntrer til bevegelse.

Støtte til bevegelse

Stolene er designet for å holde ryggraden i sin naturlige form både når du sitter oppreist og lener deg tilbake. Setet og ryggen beveges synkronisert, og bevegelsen blir mer kontrollert. Som en variant av dette har noen stoler ekstra funksjonalitet, som aktiv hoftestøtte og automatisk vektjustering.

Oppmuntring til bevegelse

I disse stolene beveger setet og ryggen seg uavhengig av hverandre. De har et bredt vinklet sete med stor, åpen setevinkel, noe som gjør det lettere for brukeren å sitte mer aktivt og oppmuntre til bevegelse. Dette er mulig med FreeFloat- og FreeMotion-funksjonaliteten. Disse funksjonene har mange fordeler, blant annet at de støtter aktiv sitting i ulike stillinger og oppmuntrer til justering av fot posisjonen, noe som aktiverer blodsirkulasjonen. En spesiell fordel med FreeMotion er de permanente mikrobevegelsene i setet, slik at brukeren aldri blir sittende i en fast stilling.

Innenfor de to kategoriene vi har definert – støtte til og oppmuntring til bevegelse – er det rom for justering på et svært individuelt nivå. Det betyr at din perfekte kontorstol definitivt finnes. Det er like sikkert at helsefordelene ved disse ulike stoltypene er mange. Ved å holde kroppen i aktivitet med oppmuntring til små fysiske bevegelser – eller å bevege seg mens man sitter – aktiverer de muskler og frigjøring av skiver, bidrar til å holde ryggraden i sin naturlige form og fremmer en åpen, naturlig kroppsstilling og forbedret blodsirkulasjon.

Støtte til bevegelse

Stol_med_pilar_stödja_5.jpg

Oppmuntring til bevegelse

Stol_med_pilar_uppmuntra_6.jpg

"Arbeidsstolene våre faller inn under to kategorier – de som støtter bevegelse og de som oppmuntrer til bevegelse. Innenfor disse kategoriene er det plass til justering på et svært individuelt nivå."

Martin Henschel, Category Product Manager Ergonomic Seating Kinnarps AB

Slik finner du din perfekte kontorstol

Hvilken stol som passer best for deg, er svært individuelt – og som du har lest, er dette noe vi bygger inn i designet og funksjonaliteten til kontorstolene våre. Før du tar denne beslutningen, må du vurdere noen punkter. Skal stolen for eksempel ha flere brukere? Med økt bruk av en hybrid arbeidsmodell med fleksible arbeidstider og kontorlokaler, er dette et viktig tema. Ta deg tid til å tenke over hvordan stolen skal brukes og hvilke funksjoner som er viktige for deg. Når du har identifisert disse, er det lettere å treffe en beslutning og finne en stol som aktiverer kroppen din og gjør arbeidet mer effektivt.

3 tips for å velge riktig kontorstol

1. Hvordan skal stolen brukes?

Deles stolen av flere brukere? Hvor lenge skal du sitte? Hvilken type arbeid skal du utføre?

2. Velg bevegelse for velvære

Se etter en stol med funksjoner som oppmuntrer til bevegelse.

3. Test og kjenn etter hva som passer deg best

Stolen skal være komfortabel og enkel å tilpasse etter dine behov. Kontroller at reguleringsfunksjonene er lett tilgjengelige og intuitive.

Sitt deg sunnere

Når du har funnet en kontorstol som du tror er riktig for deg, er det viktig å gjenkjenne og bruke riktig sittestilling, siden dette definerer hvordan stolen skal justeres. Føttene skal være på bakken med hælene rett under knærne. For å finne riktig høyde skal knevinkelen være mellom 90 og 100 grader, og ryggen skal være rett. Det er verdt å merke seg at hvordan du plasserer mus, tastatur og skjerm også påvirker holdningen din, så tenk på dette når du prøver å "lære" å sitte riktig. Dessuten er riktig sittestilling direkte forbundet med riktig bordhøyde. Med dette i tankene er det vel verdt å vurdere å investere i et høydejusterbart skrivebord hvis du ikke allerede har det.

"Det er flott å sitte ergonomisk riktig – men ikke glem at din beste stilling alltid er din neste stilling."

Martin Henschel, Category Product Manager Ergonomic Seating Kinnarps AB

Hvordan sitte ergonomisk riktig

  • Juster bordhøyden slik at albuene er i 90-100 graders vinkel enten du står eller sitter.
  • Toppen av skjermen skal være i samme høyde som synslinjen.
  • Bruk nakkestøtte for å gi komfortabel støtte til hode eller nakke.

  • Når du sitter, justerer du stolhøyden slik at knærne er i 90-100 graders vinkel.
  • Hold håndleddene rette og parallelle med skrivebordet i stedet for å være vinklet oppover.
  • Sørg for at korsryggstøtten sitter behagelig mot korsryggen.

En investering i produktivitet

Dagens trender omfatter aktivitetsbasert arbeid og en økende fremvekst av hybride arbeidsmodeller, der tiden er mer jevnt fordelt mellom hjem og kontor. I praksis stiller denne nye modellen ekstra krav til HR-ledere og andre ansvarlige for kontorplanlegging og logistikk. Det skaper også utfordringer når det gjelder å identifisere og bruke de løsningene som best fremmer trivsel på arbeidsplassen og hos de ansatte. Fordelene med en god kontorstol kan utgjøre et stort bidrag til dette.

Fordelene med en kontorstol med de riktige funksjonene for brukeren, riktig oppsett og riktig bruk, er ikke bare bedre holdning og komfort. Å sitte riktig og komfortabelt reduserer forekomsten av sykedager og fravær for å gå til fysioterapeut eller lege. Det øker også produktiviteten og effektiviteten. Alle disse faktorene optimaliserer den økonomiske effektiviteten og bekrefter at en kontorstol av høy kvalitet [link to product pages] er en smart langtidsinvestering.

Vi håper denne artikkelen hjelper deg å finne den stolen som best oppfyller dine behov. Hvorfor ikke komme innom og prøvesitte? Det er det første skrittet mot en mer komfortabel arbeidsdag og økt trivsel på arbeidsplassen.

Ergonomisk sittestilling og valg av riktig kontorstol for deg og dine medarbeidere er bare en del av en helhetlig tilnærming til ergonomi. Les mer om Kinnarps' syn på ergonomi fra et helhetlig perspektiv og hvordan dette kan være til nytte for din virksomhet.

Utforsk helhetsergonomi

Kilder

  • European Opinion Research Group. Special Eurobarometer 472 – Sport and physical activity. European Commission. 2018. https://europa.eu/eurobarometer/surveys/detail/2164
  • López-Valenciano, A., Mayo, X., Liguori, G. et al. Changes in sedentary behaviour in European Union adults between 2002 and 2017. BMC Public Health. Vol. 20, no.1206, 2020. https://doi.org/10.1186/s12889-020-09293-
  • Chambers, April & Robertson, Michelle & Baker, Nancy. (2019). The effect of sit-stand desks on office worker behavioral and health outcomes: A scoping review. Applied Ergonomics. No.78:37-53, 2019. doi: 10.1016/j.apergo.2019.01.015.

Relaterte produkter

Plus

Plus

Kinnarps

264 Farger og materialer | 12 Varianter

Capella

Capella

Kinnarps

200 Farger og materialer | 4 Varianter

Esencia

Esencia

Drabert

200 Farger og materialer | 3 Varianter

5000

5000

Kinnarps

172 Farger og materialer | 6 Varianter

Claro

Claro

Drabert

72 Farger og materialer | 6 Varianter

Capella

Capella

Kinnarps

200 Farger og materialer | 4 Varianter