Finn den perfekte kontorstolen - og øk trivselen på arbeidsplassen

En kontorstol er bare en stol, ikke sant? Fagfolk er nok ikke helt enige. Les om de ulike stolvariantene, hvordan de fungerer og hvordan du kan finne den perfekte stolen for dine individuelle behov.

Vi er skapt for bevegelse

Forskning viser at vi sitter mer og mer stille. Én av åtte brukte mer enn åtte og en halv time på å sitte i løpet av en normal arbeidsdag, mens 40 % av de spurte, satt stille mellom to og en halv time og fem og en halv time. Det har også vist seg at de som sitter mest, også er de som er mest inaktive på fritiden.

Les mer: Alt om ergonomiske kontorer og arbeidsplasser

"Menneskekroppen er ikke skapt for å sitte stille over lengre perioder – så for oss er det helt naturlig å designe stoler som tilrettelegger for fysisk bevegelse."

Martin Henschel, Category Product Manager Ergonomic Seating Kinnarps AB

Konsekvensene av stillesittende vaner er velkjente. Hodepine, konsentrasjonsproblemer, muskelspenninger og hjerte- og karproblemer. Alt dette fører igjen til høyt sykefravær for virksomhetene hvert år. Det er imidlertid ikke noen overraskelse, da menneskekroppen rett og slett ikke er skapt for å sitte stille i lengre perioder.

Løsningen på problemet vil selvsagt være å oppmuntre folk til å forlate plassen sin så ofte som mulig. Dette kan kan man delvis løse med smarte planløsninger, som for eksempel å plassere kaffemaskinen eller printeren et stykke unna arbeidsplassene. Likevel løser det ikke problemet, og er heller ikke gjennomførbart for alle organisasjoner. Så hva kan man gjøre? 

 

Se produktene: Ergonomiske kontorstoler og arbeidsstoler

 

Støtter, og oppmuntrer til bevegelse

Vi i Kinnarps mener at en god kontorstol er ergonomisk, komfortabel, enkel å bruke og ikke minst skal den leve lenge. Designet må også være godt gjennomtenkt. Men hva betyr "god design" når det gjelder å håndtere problemene knyttet til det å sitte stille? For oss handler god design om å lage stoler som støtter ryggradens naturlige S-form mens man sitter, noe som bidrar til å opprettholde en god sittestilling. Kontorstolene våre kan beveges og justeres på ulike måter. For å gi et eksempel på dette, kategoriserer vi stolene våre i to grupper – de som støtter bevegelse, og de som oppmuntrer til bevegelse. 

Støtter bevegelse 

Stolene er designet for å støtte ryggradens naturlige form, både når du sitter oppreist og når du lener deg tilbake. Setet og ryggen beveges synkronisert, og bevegelsen blir mer kontrollert. Som en variant av dette har noen av stolene ekstra funksjonalitet, som aktiv hoftestøtte og automatisk vektjustering.

Oppmuntrer til bevegelse

I disse stolene beveger setet og ryggen seg uavhengig av hverandre. De har et bredt sete med stor, åpen setevinkel, noe som gjør det lettere for brukeren å sitte mer aktivt. Disse mekanismene kalles FreeFloat og FreeMotion. Disse funksjonene har mange fordeler, blant annet at de støtter en mer aktiv sittestilling, og fotkrysset oppmuntrer til justering av fotposisjonen, som igjen aktiverer blodsirkulasjonen. En annen stor fordel med FreeMotion-mekanismen er de permanente mikrobevegelsene i setet, som gjør at du ikke sitter helt stille.

Innenfor de to kategoriene vi har definert – støtter bevegelse, og oppmuntrer til bevegelse – er det mulighet for individuell justering. Det betyr at din perfekte kontorstol definitivt finnes, og helsefordelene er mange. Når man holder kroppen i aktivitet ved å oppmuntre til små fysiske bevegelser – eller å bevege seg mens man sitter – aktiveres muskler og ryggskivene frigjøres. Dette bidrar til at ryggraden opprettholder sin naturlige form.

Støtter bevegelse

Stol_med_pilar_stödja_5.jpg

Oppmuntrer til bevegelse

Stol_med_pilar_uppmuntra_6.jpg

"Kontorstolene våre er inndelt i to kategorier – de som støtter bevegelse og de som oppmuntrer til bevegelse. Innenfor disse kategoriene er rom for individuelle tilpasninger."

Martin Henschel, Category Product Manager Ergonomic Seating Kinnarps AB

Finn den perfekte kontorstolen

Hvilken stol som passer best for deg, er svært individuelt – og tilpasningene bygges inn i designet og funksjonaliteten til kontorstolene våre. Før du bestemmer deg, må du gjøre noen vurderinger. Er det flere som skal bruke stolen? Ved hybride arbeidsmodeller med fleksible arbeidstider og kontorlokaler, er dette et viktig tema. Tenk over hvordan stolen skal brukes og hvilke funksjoner som er viktige for deg. Da er det lettere å bestemme seg, og finne en stol som passer for deg og ditt bruk.

3 tips når du skal velge kontorstol

1t. Hvordan skal stolen brukes?

Deles stolen av flere brukere? Hvor lenge skal du sitte? Hvilken type arbeid skal du utføre?

2. Velg bevegelse for velvære

Se etter en stol med funksjoner som oppmuntrer til bevegelse.

3. Test og kjenn etter hva som passer deg best

Stolen skal være komfortabel og enkel å tilpasse etter dine behov. Kontroller at reguleringsfunksjonene er lett tilgjengelige og intuitive.

Sitt deg sunnere

Når du har funnet en kontorstol som du tenker er riktig for deg, er det viktig å forstå hvordan du sitter riktig, slik at du kan stille den inn etter din kropp. Føttene skal være på gulvet med hælene rett under knærne. For å finne riktig høyde skal knevinkelen være mellom 90 og 100 grader, og ryggen skal være rett. Det er verdt å merke seg at hvordan du plasserer mus, tastatur og skjerm også påvirker holdningen din, så tenk på dette når du prøver å "lære" å sitte riktig. Dessuten er riktig sittestilling direkte forbundet med riktig bordhøyde. Med dette i tankene er det vel verdt å vurdere å investere i et høydejusterbart skrivebord hvis du ikke allerede har det.

"Det er bra å sitte ergonomisk riktig – men ikke glem at din beste posisjon alltid er din neste posisjon."

Martin Henschel, Category Product Manager Ergonomic Seating Kinnarps AB

Slik justerer du riktig

  • Juster bordhøyden slik at albuene er i 90-100 graders vinkel enten om du står eller sitter.
  • Den øverste delen av skjermen skal være i samme høyde som synslinjen.
  • Bruk nakkestøtten for behagelig støtte til hode eller nakke.

  • Når du sitter, justerer du stolhøyden slik at knærne er i 90-100 graders vinkel.
  • Hold håndleddene rette og parallelle med skrivebordet i stedet for å være vinklet oppover.
  • Sørg for at korsryggstøtten sitter behagelig mot korsryggen.

En investering i produktivitet

Det er blitt vanlig med aktivitetsbasert arbeid og hybride arbeidsmodeller. I praksis stilles da ekstra høyere krav til HR-ledere eller de som er ansvarlige for utfromingen av lokalene. Det er viktig å sørge for at kontoret blir et sted hvor folk trives, og ønsker å tilbringe tid. En god kontorstol kan være til stor hjelp.

Det er ingen tvil om at en kontorstol med riktige funksjoner for brukeren (riktig justert og riktig brukt) er en forutsetning for forbedret holdning og komfort. Å sitte riktig og komfortabelt reduserer sykefraværet, og ikke minst fraværet man får ved å gå til fysioterapeut eller lege. Det øker også produktiviteten og effektiviteten til virksomheten. Alle disse faktorene gir bedre lønnsomhet og bekrefter at en god kontorstol er en langsiktig investering – uansett hvordan du ser på det.

Vi håper denne artikkelen hjelper deg med å finne den stolen som best dekker dine behov. Hvorfor ikke ta turen innom for å prøvesitte? 

Ergonomiske sittestillinger og valg av riktig kontorstol er bare en liten del av den helhetlige tilnærmingen til ergonomi. Les mer om Kinnarps syn på ergonomi fra et helhetlig perspektiv:
 
 

Utforsk helhetsergonomi

Kilder

  • European Opinion Research Group. Special Eurobarometer 472 – Sport and physical activity. European Commission. 2018. https://europa.eu/eurobarometer/surveys/detail/2164
  • López-Valenciano, A., Mayo, X., Liguori, G. et al. Changes in sedentary behaviour in European Union adults between 2002 and 2017. BMC Public Health. Vol. 20, no.1206, 2020. https://doi.org/10.1186/s12889-020-09293-
  • Chambers, April & Robertson, Michelle & Baker, Nancy. (2019). The effect of sit-stand desks on office worker behavioral and health outcomes: A scoping review. Applied Ergonomics. No.78:37-53, 2019. doi: 10.1016/j.apergo.2019.01.015.

Relaterte produkter

Plus

Plus

Kinnarps

324 Farger og materialer | 12 Varianter

Capella

Capella

Kinnarps

264 Farger og materialer | 4 Varianter

Esencia

Esencia

Drabert

276 Farger og materialer | 3 Varianter

5000

5000

Kinnarps

228 Farger og materialer | 6 Varianter

Claro

Claro

Drabert

75 Farger og materialer | 6 Varianter

Capella

Capella

Kinnarps

264 Farger og materialer | 4 Varianter