Moderne kontortrender: Arkitektens guide til teknologi i kontorlokalet

Av:

Janecke Mathiesen

Janecke Mathiesen

Janecke Mathiesen er Market & Communication Manager for Kinnarps AS – og har ansvaret for all marketing, PR og online kommunikasjon. Hun har lang erfaring både fra byrå, som selvstendig og store internasjonale merkevarer.

Samspillet mellom arkitektur og teknologi er den viktigste drivkraften i den neste store designendringen. Ny teknologi gir oss nemlig en helt ny frihet når vi skal utforme og designe kontorlokalene våre.

Ser du på fasaden på et kontorbygg som ble bygd for noen årtier siden, legger du fort merke til noe svært interessant. Avstanden mellom vinduspostene er nøyaktig tilpasset for at man skal få plass til et skrivebord og en «tykkskjerm» innenfor. Ikke særlig kreativt, men et typisk eksempel på hvordan det blir når teknologien får styre over arkitekturen.

I dag, når teknologien blir smartere og gjør oss alle mer mobile, er dette i ferd med å endres. Den gamle «kontor-looken» forsvinner og plutselig er alle de strenge kravene til standardiserte datakabler, gulvplater, belysning og aircondition borte. Arbeidsplassene vil ikke lenger designes etter maskinvaren, men etter menneskene som oppholder seg i dem.  

Teknologi + arkitektur = Tekitur

Dette lykkelige, moderne giftemålet mellom teknologi og arkitektur kaller vi «tekitur». Det er et begrep som er formet for å beskrive samspillet mellom teknologi og arkitektur, spesielt med tanke på hvordan IT påvirker designet av en bygning. Ny digital teknologi, trådløs tilkobling og nettskyen har gjort det unødvendig å designe bygninger og arbeidsplasser med utgangspunkt i maskinvare og kabling.

Dette er en stor endring i forhold til hvordan man designet kontorlokaler tidligere. Bare tenk på hvordan eldre teknologi påvirket design, kun for noen få år tilbake:  

  • Dype skrivebord og hjørnebaserte arbeidsstasjoner ble tilpasset CRT-skjermer
  • Ansatte måtte grupperes etter funksjon for å tillate tilgang til lagring, harddisker og skrivere
  • Store behov for arkivrom og oppbevaring

Les også: Fremtidens kontor: Menneske, rom og teknologi

I nær fremtid kommer virksomhetens arbeidsplasser til å se helt annerledes ut, og også fungere på en helt annen måte. Ny teknologi vil gjøre det tradisjonelle designet og estetikken som vi er blitt vant til de siste 50 årene helt utdatert. Sammenligner vi punktene over med dagens muligheter, er forskjellen slående, fordelene mange og designmulighetene store:

  • Møblene på arbeidsplassen trenger ikke lenger ha «kontorutseende», som var et resultat av et funksjonelt behov for å arbeide med statisk teknologi
  • Arbeidsplasser kan ha et mer hjemlig estetisk preg, noe som kan hjelpe ansatte med å føle seg mer komfortable og mindre stresset
  • Arbeidsplassdesign kan fokusere mer på arbeidseffektivitet, i stedet for teknologiske krav

Last ned vår gratis lookbok «Unmistakably Scandinavian» for inspirasjon til design av kontorlokalene her.

Designmuligheter i en ny digital hverdag

Det organisasjoner må ta hensyn til for at de ansatte skal være produktive, har følgelig endret seg. For at du skal vite hvordan du skal møte dette, har vi samlet de viktigste designtrendene. Det omhandler alt fra å «slippe arbeidsplassen fri» til ny design basert på data og teknologi. Hvordan du skal nærme deg designet av arbeidsplassen både fra den ansattes side, og sikre produktivitet, er noe vi kan kalle arbeidsplassarkitektur.

Fremtidens arbeidsmiljø preges av arbeidsplassdesign - og må tilpasses mennesker og ikke maskinvaren. Denne fremtiden er rett rundt hjørnet - og her kan vi hjelpe deg. Er du interessert i å laste ned en inspirasjonsbok kan du ta en kikk på vår gratis look «Unmistakably Scandinavian».  

Ønsker du å vite mer om designmulighetene i den digital hverdag, kan du kontakte oss ved å følge linken nedenfor, eller klikke her