Hva er viktig ved et anbud når du skal innrede et sykehjem?

Av:

Stein Erik Einstad

Stein Erik Einstad

Stein Erik Einstad er salgsdirektør for Kinnarps AS, og har gjennom flere år i bransjen fått god erfaring med forhandlere, anbud, avtaler og produkt.

En anbudsforespørsel på et sykehjem deles som regel opp i flere deler, og gjenspeiler ofte de ulike rommene et sykehjem inneholder. Beboerrom, felles spiserom, felles oppholdsrom og felles ventesoner. Men hva de ulike rommene og avdelingene krever, varierer. En dementavdeling har gjerne helt andre behov enn en avdeling for kortidsbeboere. Derfor gir vi deg noen gode tips for hva du bør tenke på i hver enkelt avdeling.

Beboerrom

 • Medisinske senger og nattbord tas som regel ikke med i forespørsler på møbler. Egne spesialister tar seg av dette inventaret.
 • Garderobeskap er det ofte utøvende entreprenør som leverer som en fast del av fastinventaret.
 • Hvilestol, gjerne med fothviler, er beboernes viktigste møbel. Velg en stol med god sittekomfort, trinnløs regulering og hjul. Særlig sistnevnte er en stor fordel, både fordi du enklere kan flytte beboerne rundt og fordi du slipper mange rullestoler i fellesarealene.
 • Besøksstoler er tiltenkt pårørende som oppholder seg i beboerrommene i kortere perioder. Har du et sykehjem med palliativ avdeling, eller egne avdelinger for svært syke, der pårørende ofte er på besøk i lengre perioder, bør du vurdere besøksstoler med liggefunksjon.
Les også: 7 tips til materialvalg ved innredning av sykehjem

Spiserom

 • Tenk på at spisebordene betjener både rullestolbrukere og beboere som sitter i vanlige stoler. Vi anbefaler derfor at bordene kan reguleres mellom høydene 70-80 cm. Velger du fast høyde, bør den være 72 eller 75 cm, slik at det passer for de som bruker spisestol.
 • Husk at stolene får mye «juling» i løpet av en dag, så de må være slitesterke og av god kvalitet. De må tåle å bli flyttet med beboere sittende i. Et godt tips er å ha stoler med hjul på de fremste stolbenene. Flere av de vi har snakket med tenker først at beboerne klarer å sette seg inntil bordet selv, men ender oftest opp med å bestille stol med hjul på et senere tidspunkt likevel. Spar penger og kjøp stoler med hjul først som sist.

Fellesstue

 • En fellesstue er et viktig rom for trivsel. Innred med hjemmekoselig utførelse, men husk at det er viktig med innredning som gjør det enkelt med renhold.
 • Sittemøbler med overtrukket vanger blir stadig mer populært. Velger du dette må du huske på å skaffe ekstra armlenebeskyttere for å sikre lang levetid.
 • Velg toseters sofa i stedet for treseters. Det midterste setet blir sjelden brukt uansett.
 • Hvilestoler er ikke like viktig i en fellesstue som i et beboerrom. Her kan du velge enklere modeller – kanskje også uten reguleringsmuligheter. Uansett hva du velger, husk armlener.
 • Salongbordet bør ha høytrykkslaminert bordplate.
 • Skjenker og vitrineskap bør bestilles i slitesterke overflater, da vaskepersonalet ofte vasker her.

Felles ventesoner

Ofte ser vi at det velges møbler som ikke er tilpasset de eldre. Så, husk at møblene må være gjennomtenkte. Sykehjem er fullt av ansatte, besøkende og beboere med rullatorer som beveger seg gjennom lokalene. Ha møbler som er tilpasset dette i fellesarealene. Benker, for eksempel, kan være gode møbler som tillater beboere å sette seg ned og reise seg opp på egenhånd.