Grensesprengende norsk møbeldesign

Av:

Trine Jensen

Trine Jensen


Skandinavisk design er i vinden – og flere åpner øynene for designstilen.  En stil inspirert av funksjonalisme, men med myke linjer. Stilen har vokst frem fra vår livsstil og naturen vi omgir oss med. «Bleke, naturlige» farger, beskjeden og vakker. En hverdagsstil som har utviklet seg over tid til lekkert og unikt design – også innen møbler.

Designeren Kaja Solgaard Dahl er en av våre møbeldesignere. Hun er en up-and-coming designer, som allerede har etablert seg som en viktig stemme innen norsk møbeldesign. Hun har utviklet den vegghengte sofaen Lean In, først som en del av sine studier ved Beckmanns Designhögskola i Stockholm, deretter som et bidrag i konkurransen om årets nykommer hos designmøbelprodusenten Materia i Sverige – en konkurranse hun vant i fjor.

Her gir vi deg et innblikk i hvordan hun og nye norske designere er med på å prege fremtidens kontor med grensesprengende, funksjonelle møbler, godt egnet for dagens og morgendagens moderne kontorer.

Mennesket i fokus

Med former basert på timelange studier av mennesker som venter i barer, resepsjoner og på bussholdeplasser, er Dahls møbel Lean In tenkt brukt i arbeidssituasjoner – som møter – der man ønsker å variere mellom å sitte, stå eller lene seg.

– Mennesker som står oppreist, søker seg alltid mot noe å lene seg på – gjerne mot en vegg. Og er det ingenting å lene seg på fysisk, så forflytter man kroppsvekten fra det ene benet til det andre. Denne måten å lene seg på gav ideen til navnet Lean In, forteller designeren.

Vi har tidligere skrevet om hvordan nettopp fremtidens møterom vil bevege seg vekk fra det tradisjonelle idealet med en projeksjonsskjerm i den enden, et bord i midten og et whiteboard i den andre enden, i retning av et møterom med større bevegelsesfrihet og nye samarbeidsmuligheter. Da er det fint at vi har lokale designere som tilrettelegger for det.

Fokus på komfort i et aktivitetsbasert kontor

De fleste av oss som jobber på kontor, har mange ulike arbeidsoppgaver i løpet av en dag. Vi bruker faktisk bare 32 % av tiden vår ved skrivebordet. Ny teknologi, som smarttelefoner, nettbrett, bærbare datamaskiner og trådløse nettverk, gjør at vi ikke lenger er knyttet til ett bestemt kontor eller én bestemt arbeidsplass. Derfor burde arbeidsplassene våre også tilpasse seg disse endringene, og være en ergonomisk arbeidsplass som fremmer bevegelighet.

Med Lean In, har Solgaard Dahl hele tiden hatt en tanke om at møbelet bør fremme hvile og komfort, uten at man skal sette seg slik man gjør i en konvensjonell sofa. – Lean In er et møbel konstruert for de korte stundene, forteller designeren. Det handler om det som skjer i en resepsjon, i et «ståmøte» eller der noen venter på plass i en bar, i en restaurant, en lobby eller på et venterom. Altså de temporære møteplassene der effektivitet og omløpshastigheten mellom de ventende er relativt høy.

Les også: Aktivitetsbasert arbeid er fremtiden 

Plassbesparende og dekorativt        

Bruker du kontorlokalene dine på en mer fleksibel måte, kan arealbesparelsen din bli så mye som 50 %. Og jo mindre lokale du har, desto mindre strømforbruk, utstyr og møbler trenger du.

Lean In, som vil være å se i det nye allrommet på det nye mediehuset i Bergen, er svært plassbesparende. – Rommene hvor Lean In vil bli plassert, har gjerne begrenset med plass, forteller Solgaard Dahl, og fortsetter: – Lean In skal være lek med farger og nye møter å bruke interiør og rom på, kanskje til og med skape nye måter å interagere mellom mennesker på. I tillegg har jeg tenkt at sofaen skal være et dekorativt element i seg selv som kan erstatte dekorelementer man vanligvis bruker på veggene. Det handler om å ta veggene i bruk.

Virksomheter endrer seg kontinuerlig, enten det er gjennom omstruktureringer, nyansettelser og lederbytter, eller som følge av ny teknologi og endringer i rammebetingelser. Uansett er forandring uunngåelig. Ved å ta i bruk møbler som er plassbesparende og som til og med kan fungere som veggpryd, kan du både utnytte arealet ditt bedre og skape rom for flere av disse endringene. 

Les også: Flytte, omstrukturere eller endre kontoret? Her er tjenestene du bør vite om! 

En endret bransjestruktur

Den norske designbransjen har endret seg. Kaja Solgaard Dahl er et godt eksempel på en nytenkende og innovativ møbeldesigner, som setter funksjonalitet, komfort og mennesket generelt i framsetet. Selv mener hun vi vil se en rekke nye spennende produkter i tiden fremover:

- Det har skjedd utrolig mye bare siden jeg dro til Sverige for å studere for syv år siden. Bransjen har fått et generelt løft og det er mye mer fokus på design nå enn da. Før ble man gjerne ansatt som en industridesigner i et selskap. Nå er det mye mer fokus på oppstartskultur der noen få designere går sammen om å få til noe. Det har gjort at vi har fått et mer dynamisk, innovativt og sammensveiset designmiljø, noe jeg tror kommer til å resultere i mange spennende produkter i årene som kommer. For meg er det i hvert fall ikke noe annet alternativ enn å videreføre bedriften jeg nettopp har startet opp, avslutter den ambisiøse designeren.

Du kan lese mer om Kaja Solgaard Dahl her

Vil du bli kjent med flere fremadstormende nordiske designere, kan du lese mer i vår lookbook «Unmistakably Scandinavian». Den kan lastes ned gratis her: