Gå ned i vekt med ergonomiske kontormøbler

Av:

Bo Sørensen

Bo Sørensen

Bo Sørensen jobber i dag med store prosjekt innenfor arbeidsmiljø. Han er også utdannet ergonom, og har god innsikt i hva som skal til for at du får en bedre dag på jobb. Bo jobber med innovativt design med fokus på ergonomi.

Sitter du lenge på toget eller i bil på vei til jobb? Og bruker du mesteparten av tiden din sittende foran kontorpulten i løpet av arbeidsdagen? Forskere sier at å sitte stille er «den nye røykingen»,  og for mye stillesitting høyner risikoen både for vektøkning og livsstilsplager. Med enkle grep kan du redusere denne risikoen.

Når du sitter i ro, stopper forbrenningen din opp.  Det å bevege seg er utrolig viktig. Forskning viser at trening tre ganger i uka, ikke tar bort helserisikoen ved for mye stillesitting. Derfor er det viktig å bruke all den tiden du er på jobb riktig. 

Og det er ikke komplisert eller tidskrevende. Bare du reiser deg opp jevnlig og beveger deg i løpet av arbeidsdagen din, setter du i gang en rekke positive prosesser i kroppen din.

Jobb stående

Forsøk å stå oppreist over lengre perioder i løpet av arbeidsdagen. Undersøkelser viser at de som står 2,5 timer mer enn de som sitter hele dagen, forbrenner 350 kalorier mer per dag.

Hev- og senkbare kontorpulter er en god begynnelse. Da kan du og medarbeiderne dine variere arbeidsstillingene deres, noe som både stimulerer til blodsirkulasjon og mindre statisk sittestilling – og naturligvis redusert vekt.

Det å stå over lengre tid på jobb har imidlertid sine utfordringer. Det kan gi en økt belastning i starten på både knær og ben, og forebyggende tiltak her kan være å legge et mykt underlag på gulvet for å redusere belastningen. 

Les også: Dette må du tenke på når du velger kontorpulter 

Bruk kontoret til å se muligheter for bevegelse

Det er selvfølgelig en rekke ting du kan gjøre for å gå ned i vekt uten ergonomiske kontormøbler. Enkel muskelbelastning setter i gang en rekke positive prosesser i kroppen din og gir ikke bare positive effekter på vekten din, men helsen din forøvrig.

For å stimulere til økt bevegelse er det ikke mer som skal til enn en gjennomtenkt plassering av ulike fasiliteter og muligheter i kontorlandskapet ditt.. En strategisk plassering av disse kan gjøre underverker for helsen blant medarbeiderne dine.

En annen løsning er en mer helhetlig tilnærming til kontorinnredningen. Har du et kontor med faste plasser, eller kanskje til og med egne kontorer for hver av medarbeiderne dine, kan en overgang til fleksible og aktivitetsbaserte kontorer være en god løsning. Da blir det personlige skrivebordet erstattet med ulike rom tilrettelagt for ulike arbeidsoppgaver. Det vil ikke bare gi økt velvære for medarbeiderne, men stimulere til økt kreativitet og kvalitet i arbeidet, samt gi en bedre utnyttelse av kontorarealet. Det er en sikker måte å bidra til både helse og prestasjon.

Mye stillesitting = livsfarlig?

En medisinsk undersøkelse gjort på australske voksne, viser at stillesitting over lenger tid ikke bare kan gi helseplager, men også kan øke risikoen for tidlig død. La det synke litt inn. For de av oss som jobber i tradisjonelle kontorlandskaper med mye stillesitting foran PCen, er dette dårlige nyheter. Derfor går behovet for økt bevegelighet på arbeidsplassen også langt utover en eventuell vektreduksjon. Du må tenke helhetlig på helsetilstanden til deg og medarbeiderne dine.

Ønsker du å få flere tips til hvordan du kan skape en mer helsefremmende arbeidsplass, kan du laste ned e-boken «Body Talk», som forteller mer og tips og råd om hvordan du kan tilpasse deg best mulig.