Ergonomisk arbeidsplass: Kroppen er vårt viktigste verktøy på jobb

Av:

Bo Sørensen

Bo Sørensen

Bo Sørensen jobber i dag med store prosjekt innenfor arbeidsmiljø. Han er også utdannet ergonom, og har god innsikt i hva som skal til for at du får en bedre dag på jobb. Bo jobber med innovativt design med fokus på ergonomi.

Du har sikkert hørt at det er lurt å bevege seg gjennom en arbeidsdag. Stå opp, gå litt. Hvorfor? Hva er gevinsten for deg? Og hva kan bedriften tjene på å investere i ergonomiske kontormøbler?

Det er i hovedsak 5 viktige kriterier for god ergonomi på arbeidsplassen:

1. Bevegelse

Mennesker er på alle måter skapt for bevegelse, og våre funksjoner – fra nervesystemet til fordøyelsen – avhenger av at vi beveger oss. Det er derfor behov for å skape ergonomiske miljøer med fleksible og tilpasningsdyktige arbeidsredskaper, samt møbler som gir rom for fysisk aktivitet.

Les også: Kan vi redusere kostnader ved belastningsskader?

2. Rekreasjon

Rekreasjon er like viktig som aktivitet. Det er ikke nok å ta noen uker fri i året. Et godt arbeidsmiljø skaper de nødvendige betingelsene for rekreasjon i arbeidsøkter. 

3. God støtte for ryggen

Sittestilling og ryggproblemer går ofte hånd i hånd. Den anatomiske formen på ryggraden har en s-lignende form, som vi bør prøve å opprettholde så langt som mulig når vi sitter. Vi kan gjøre dette, for eksempel ved hjelp av ergonomisk utformede stoler, og ved å variere arbeidsstillingen vår mellom sittende og stående.

Se produktene: Ergonomiske kontorstoler og arbeidsstoler

4. God ergonomi for nakke og skuldre

God ergonomi for nakke og skuldre betyr å skape miljøer hvor vi kan jobbe med avslappet nakke og skuldre, ta regelmessige pauser og variere sittestillingen for å stimulere blodsirkulasjonen, samt å tilby et godt innemiljø med tilstrekkelig belysning. Utformingen av møbler og individuell tilpasning muliggjør en gunstig vektfordeling og god arbeidsstilling.

5. Bevegelighet i hender og armer

Kontorarbeid er vanligvis ikke tungt arbeid, men det innebærer hyppige gjentakelser av de samme små bevegelsene i hender og underarmer i løpet av arbeidsdagen. Denne typen overdreven belastning kan forebygges ved hjelp av gode redskaper og ved å endre arbeidsstillingen vår fra tid til annen. 

Les også: Hva er ergonomi, og hvordan påvirker det valg av kontormøbler?

Vil du vite mer om god ergonomi og fordelene det gir å skape en ergonomisk arbeidsplass? Last ned Body Talk her: