BnB for læring: Hvordan påvirker det lærings- og arbeidsmiljøet?

Av:

Bo Sørensen

Bo Sørensen

Bo Sørensen jobber i dag med store prosjekt innenfor arbeidsmiljø. Han er også utdannet ergonom, og har god innsikt i hva som skal til for at du får en bedre dag på jobb. Bo jobber med innovativt design med fokus på ergonomi.

En av de viktigste trendene for fremtidens læremiljø, er såkalt BnB-læring. BnB står for «learn with brain and body» og betyr at du må tenke på hele mennesket for å skape det beste læringsmiljøet.

Kroppsspråket er en avgjørende del av kommunikasjonen vår, og forskning viser at mennesker lærer bedre gjennom å inkludere bevegelse. Og det gjelder ikke bare hjernen. Når du skal skape et nytt eller forbedret læringsmiljø, må du engasjere hele kroppen. Du må tenke smidighet og fleksibilitet slik at læringsmiljøet kan tilpasses ulike menneskers behov og evner til å lære. 

Fokuser på bevegelse

Det at flere barn har utfordringer med fysiske prøvelser, har ifølge fysioterapeuten Ulrika Myhr mye med stillesitting å gjøre. «Hvis barn mangler motoriske ferdigheter, blir de intellektuelle ferdighetene hemmet». Det vi kaller BnB-læring, eller LearnBnB, innebærer et menneskesyn og en filosofi der «kropp og sjel» ikke er motsatser, men fungerer som ett. Min anbefaling er å utvikle skoler som oppmuntrer til, og er tilpasset for bevegelse.

For i fremtidens samfunn sitter vi ikke stille. Aktivitetsbaserte arbeidsmiljøer er allerede godt på vei inn på både arbeidsplasser og skoler. Mobiltelefoner, nettbrett, bærbare datamaskiner og trådløse nettverk frigjør oss fra de tradisjonelle arbeidsplassene våre, og det personlige skrivebordet erstattes av forskjellige arbeidsrom. Det betyr at du må ta et nytt syn på bevegelse med i betraktningen når du innreder fremtidens læringsmiljøer og skoler. Vi går fra fag til prosjektarbeid, dynamikken øker, og få passer inn i én og samme mal.

Les også: Ergonomisk arbeidsplass: Kroppen er vårt viktigste verktøy på jobb

Innred med plass til å bevege seg på

Hvilken rolle spiller da møbler og interiør inn i dette? Hvordan kan interiørdesign hjelpe deg som lærer å få passe stimulans? Hvordan kan du motivere til bevegelse uten å forstyrre de som har behov for konsentrasjon? Nøkkelen til disse problemstillingene finner du i produkter som tillater bevegelse og gode arbeidsstillinger, og ved å øke dynamikken og bevegelsen i rommet ved hjelp av gode innredningsløsninger.

Les også: Gevinsten av god ergonomi i skolen

Her gir vi deg fem viktige tegn i tiden, som du kan bruke som inspirasjon for fremtidens læringsmiljøer:

  • Ved en skole i Wake County i USA kan elevene tråkke på en «trimsykkel» ved skolebenken for å skape energi og holde seg i bevegelse.
  • Stående skrivebord og andre møbler som lar elevene stå ved pultene blir mer og mer populært.
  • Klasseromgymnastikk som gir elevene mulighet til å bevege seg i lokalene.
  • Tenk mobile møbler.
  • Undervisning foregår både i klasserom og utendørs. 

Vil du vite mer om BnB og hva det har og si for deg og fremtidens læringsmiljøer? Da anbefaler jeg deg å klikke på linken under: