7 tips til materialvalg ved innredning av sykehjem

Av:

Stein Erik Einstad

Stein Erik Einstad

Stein Erik Einstad er salgsdirektør for Kinnarps AS, og har gjennom flere år i bransjen fått god erfaring med forhandlere, anbud, avtaler og produkt.

Sykehjem og institusjoner kan være utfordrende å innrede. Derfor belyser vi en del av de tingene du må tenke på, og hvilke fallgruver du bør unngå, i dette blogginnlegget. Det viktigste er at du må huske at ingen sykehjem er like; har du innredet et sykehjem tidligere, vil du sannsynligvis få nye utfordringer neste gang.

Godt egnede materialer til sykehjem

Det å velge riktige materialer er det viktigste du gjør, men hvordan vet du hvordan du skal velge riktig? Er det andre forutsetninger for å lykkes med innredning på et sykehjem enn på en skole eller et kontor? Ja, absolutt – og her er flere gode tips for å lykkes med rett valg av materialer:

  1. Bruk møbler i laminert tre. De er sterkere enn møbler i heltre.
  2. Bruk møbler i naturtre fremfor overflatebehandlede. De holder seg bedre over tid enn møbler som er påført beis eller dekklakk.
  3. Bruk høytrykkslaminerte bordplater eller plater av tilsvarende kvalitet, og krev dokumentasjon eller tester av overflatens styrke.
  4. Unngå finér og melamin på skap og andre overflater. De tåler dårlig vaskerutinene på et sykehjem
  5. Bruk det vaskbare møbelstoffet Trevira CS/Polymid, med nedre vaskegrense på 60 grader. Stoffet er behagelige for beboere, samtidig som det støtter renholdskravene til sykehjemmet.
  6. Vurder å bruke møbelstoff med pålimt urin-duk. Det kan være et alternativ hvis du ikke har etablert gode rutiner for vask i henhold til beskrivelse.
  7. Vurder å bruke skai (kunstskinn) som et alternativ. Her har det skjedd mye siden de første PVC-skaiene kom på markedet. Flere typer skai har fått bedre evne til å «puste» og føles myke og mindre klamme. Merk deg at visse typer skai inneholder PVC, mens andre består av PU/Polyester. PVC-skai anbefales der hvor behovet for renhold er stort eller ekstremt stort.

Alle beboere har behov for – og fortjener – et godt opphold på et sykehjem. Det er mange faktorer som spiller inn her, men det å sikre at de fysiske omgivelsene som møblement og innredning tilfredsstiller behov og krav, er et viktig utgangspunkt. 

Du kan også lese mer hva som er viktig å tenke på når det gjelder valg av møbler og ulike rom på et sykehjem her: