5 ting kontoret må inneholde for at vi skal trives og jobbe godt

Av:

Christina Dahl

Christina Dahl

I dag er ikke arbeidsplassen nødvendigvis bare et sted du går til i hverdagen. Arbeidet er en del av deg, noe du gjør – alene eller sammen med andre. I takt med den teknologiske utviklingen, endres også våre behov og ønsker. De varierer også i stor grad innenfor ulike prosjekt og oppgaver.

Istedenfor å være knyttet til en fast arbeidsplass, er det flere som nå ønsker å røre seg mellom ulike miljøer som er ergonomisk riktige for å optimalisere for oppgaven som skal utføres. I den forbindelse er det fem viktige og ulike områder du må tenke på for å skape det optimale kontoret.

1. Arbeidsplass for fokus

Å «få være i fred» er et grunnleggende behov i alle arbeidsprosesser. Kanskje du behøver stillhet og ro for å formulere en tanke eller fordype deg i tall og prosjekter? Med en adskilt arbeidsplass, et ergonomisk kontor og lydskjermer skaper du enkelt en slik plass.

2. Uformelle møteplasser

Har du en idé som du ønsker å dele med andre? Eller et problem som må løses? En rask avstemning med en kollega er ofte løsningen. En plass for uformelle møter og spontane samtaler bør inneholde behagelige, avskjermede sitteplasser slik at samtalen kan foregå i fred og ro. Det bør også finnes et skrivebord eller en avlastningsflate for PC og dokumenter. Området bør ligge avskjermet og ha en privat karakter, slik at man enkelt kan åpne og ønske flere velkommen inn i samtalen.

3. Sosiale områder på kontoret

Av og til ønsker man å snakke om noe annet enn jobb – man trenger en pause. Det kan du få med et åpent og innbydende område med deilige sitteplasser og fleksible bord. Slike sosiale områder på kontoret skaper et avslappende arbeidsmiljø som gir ny energi og inviterer til spontane samtaler og hygge. Her bør du ha generøse bordflater slik at samtalen kan gli over til jobbing, samtidig som du har plass til litt mat og drikke.

4. Små og store møterom

Møtet er ofte motoren som driver et arbeid fremover. Ved å skape små rom i rommet, stimulerer du til både planlagte og impulsive møter. Varier størrelsen slik at det finnes flere alternativer for ulikt innhold og antall deltagere. Hvis du ikke ønsker å bygge permanente vegger, kan du velge møbler med høye rygger som skjermer, ulik belysning og tekniske oppkoblinger slik at du skaper fokusområder for ulik kreativitet.

5. Miljø for prosjektarbeid

Mer og mer av arbeidet vårt foregår gjennom prosjektarbeid. Med hjelp av fleksible moduler kan du skape en egen arbeidsplass for gruppen til prosjektet er gjennomført. Du kan avgrense et område med skjermvegger eller tilpassede møbler. I sentrum setter du et større bord som er tilpasset kommunikasjon og IT. Sitteplasser i form av sofaer og stoler kan være et bra tillegg. 

Til slutt kan vi også røpe at det er flere viktige aspekter ved god ergonomi som skaper det riktige miljøet:

  • Lyd: Lydnivået er det som forstyrrer flest på jobb. Tenk gode akustiske løsninger. Stillerom, telefonrom, lydabsorbenter – alle tre skaper ro. 
  • Lys: Flimrende eller utilstrekkelig lys kan påvirke arbeidet og trivsel. Sørg for å ha fleksible og modulære arbeidsplasser med lys både på bordet og i taket. Lyskilden skal stå avskjermet slik at en person ikke får den direkte i øynene.
  • Planter: Å sette inn planter på kontoret er viktig av flere grunner. Det er flott å se på, kan ofte ha en beroende effekt og reduserer stress. I tillegg renser de luften og fører til bedre luftfuktighet.

Les også: Aktivitetsbasert arbeid er fremtiden

Det finnes mange gode tips om hvordan man skaper det perfekte kontoret. Vi er forskjellige, og folk mener ulikt om hva som er det perfekte kontor, derfor varierer ideen om det perfekte kontoret mellom oss. I vår digitale brosjyre «Skap et kontor de ansatte vil elske!» kan du lese mer om hvordan du kan utvikle ditt neste og beste kontor, som ivaretar både det kollektive ansvaret og de individuelle ønskene.