5 ting du må tenke på når du velger skrivebord

Av:

Bo Sørensen

Bo Sørensen

Bo Sørensen jobber i dag med store prosjekt innenfor arbeidsmiljø. Han er også utdannet ergonom, og har god innsikt i hva som skal til for at du får en bedre dag på jobb. Bo jobber med innovativt design med fokus på ergonomi.

Kontorpult, skrivebord, arbeidsbord – uansett hva du kaller det, er bordet et nødvendig møbel på de fleste kontor. Men hvordan navigere i jungelen av ulike produkter og muligheter? Her er fem punkter du bør vurdere før du kjøper skrivebord.

1. Hvilke arbeidsoppgaver har de som skal bruke skrivebordene?

Ulike arbeidsoppgaver og ulike arbeidsvaner krever ulike skrivebord. Tenk gjennom hvilke oppgaver og vaner skrivebordene skal understøtte. Ulike yrkesgrupper og ansvarsområder kan ha ulike behov, både individuelt og som gruppe. Mye papirarbeid krever eksempelvis en bredere bordplate enn om det meste håndteres digitalt.

Les også: På jakt etter de beste kontorstolene? Tenk gjennom dette før du kjøper

2. Hvor skal skrivebordene plasseres, og i hvilket miljø?

Skal pultene plasseres i et stort rom, eller er det trangt om plassen? Skal de benyttes i en åpen løsning, eller på egne kontorer? Sørg for at du tar høyde for hvor skrivebordene skal plasseres, hvilket uttrykk som passer til plasseringen og miljøet og individet og gruppens behov.

Et totalsystem, der skrivebord i flere størrelser og fasonger kan kombineres – og hvor du kan supplere med andre møbler i samme design – skaper en helhet som fungerer både funksjonelt og estetisk. 

3. Hvilke ergonomiske funksjoner skal skrivebordene ha?

De fleste sitter for mye stille gjennom arbeidsdagen. En australsk studie med 200.000 personer over 45 år viser at de som sitter mer enn 11 timer om dagen har 40 prosent større sjanse for å dø i løpet av de neste tre årene enn andre. Derfor burde alle få mulighet til å variere mellom sittende og stående arbeidsstillinger. Skrivebord som kan heves og senkes kan forebygge en lang rekke uheldige helsemessige konsekvenser forbundet med sittende arbeid over tid. Varierende arbeidsstilling stimulerer blodsirkulasjonen og hindrer statisk belastning. Et justerbart skrivebord sikrer dessuten riktig arbeidshøyde også ved sittende arbeid.

Ved siden av betydelige helsegevinster, bidrar også hev- og senkbare skrivebord til økt produktivitet på arbeidsplassen. En undersøkelse viser at stående skrivebord leder til opptil 10 prosent økning i produktivitet på arbeidsplassen.

Dersom skrivebordene skal benyttes i et aktivitetsbasert miljø, der det vil variere hvem som bruker bordet, er det spesielt viktig med tilpasningsmuligheter. Sørg for at maks- og minimumshøyde er tilstrekkelig til å passe ansatte i alle høyder.

Les også: Alt du må vite før du kjøper ergonomisk kontorpult

4. Hvordan påvirker skrivebordene lydmiljøet?

Om du velger skrivebord med høydejusteringsmuligheter, bør du sjekke at lyden fra motoren i skrivebordet dempes av fyllingsmaterialer. Skrivebord som lager mye lyd hver gang de justeres i høyden vil være til irritasjon og forstyrrelse i kontorlokalene, og resultatet blir at justeringsfunksjonen brukes sjeldnere og sjeldnere. 

Les også: Hvor avgjørende er lyder og støy for arbeidsmiljøet?

5. Skal skrivebordene ha praktisk tilbehør?

Det finnes mye praktisk tilbehør som kan være nyttig for å skape et ryddig, rent og estetisk uttrykk i kontorlokalene og en funksjonell og smidig arbeidsplass. Vi har samlet noen typiske tilbehør som ofte medfølger et skrivebord, slik at du kan vurdere om det er noe du trenger:

  • Uttrekkbar bordplate: Uttrekkbare bordplater gir et rent og ryddig uttrykk, siden du enkelt skjuler og gjemmer bort kabler og kontakter. Bordplaten kan trekkes fram når du trenger tilgang til dem.
  • Hjul: Lettrullende og låsbare hjul på bena på skrivebordene gir både fleksibilitet og mobilitet.
  • Dataskjermholder: Smidige og justerbare armer for flate bildeskjermer kan forbedre funksjonaliteten ved arbeidsplassen.
  • Kabelrenne: Mye synlige kabler på skrivebordet skaper ofte et rotete uttrykk på arbeidsplassen. Kabelrenner bidrar til å skape en ryddig arbeidsplass og til å gjøre renholdet enklere.
  • Strømuttak: Om du skal plassere skrivebordet mot en vegg, eller om du har to bord stående mot hverandre med for eksempel en skjerm imellom, kan kabelbokser med strømuttak (og eventuelt USB og nettverk) bidra til å skjule skjemmende kabler.
  • Bordskjermer: Bordskjermer eller skjermvegger mellom skrivebordene hjelper deg med å skape skjermede arbeidsplasser uten å hindre den gode kommunikasjonen mellom de ansatte. Ikke minst bidrar bordskjermer og skjermvegger til et balansert lydmiljø. Ulike fargevalg for skjermer er også en tiltalende innredningsdetalj.