3 kjennetegn på en ergonomisk arbeidsplass

Av:

Bo Sørensen

Bo Sørensen

Bo Sørensen jobber i dag med store prosjekt innenfor arbeidsmiljø. Han er også utdannet ergonom, og har god innsikt i hva som skal til for at du får en bedre dag på jobb. Bo jobber med innovativt design med fokus på ergonomi.

Ergonomi er så mye mer enn å stå, bære og sitte riktig. En rekke andre ytre faktorer i kontorlokalene våre påvirker også helsen vår og hvorvidt vi trives på jobben eller ikke. Her avslører vi de tre viktigste kjennetegnene på en ergonomisk arbeidsplass, slik at også du kan utnytte kontorlokalene dine til det beste for kollegaene dine.

Ergonomi handler kort og godt om å føle seg vel. Lykkes du med å skape en arbeidsplass der medarbeiderne dine trives, vil kollegaene dine individuelt og organisasjonen som helhet prestere bedre. Når kollegaene dine har det bra, så forbedres også kulturen og økonomien på arbeidsplassen. Det får til og med en effekt helt ned på bunnlinjen din. Ikke minst vil en ergonomisk tilpasset arbeidsplass redusere kostnader ved belastningsskader.

1. Fleksible møbler og mobile løsninger

For å skape en slik arbeidsplass må du ha fleksible møbler og mobile løsninger som kan tilpasses ulike behov og ulike arbeidsaktiviteter. Det er det første kjennetegnet på en ergonomisk arbeidsplass. 

Kontorpulter bør kunne heves og senkes, alt ettersom medarbeiderne ønsker å variere arbeidsstillingene sine. Matter til å stå på kan brukes til å redusere belastningen på ben og knær. Kontorstoler bør kunne justeres og stilles inn slik at de stimulerer til varierte sittestillinger og kan tilpasses medarbeidernes ulike behov.

Fleksible og funksjonelle arbeidsstasjoner som kan tilpasses mange ulike aktiviteter gir også en rekke nye ergonomiske fordeler. Kontoret kan også innredes slik at det skaper naturlig bevegelse mellom ulike områder, for eksempel kopimaskin og kaffemaskin.

Jeg har samlet sammen et knippe artikler jeg anbefaler deg til å ta en kikk på for flere tips om hvordan du kan skape et ergonomisk lokale med kontormøbler og andre løsninger: 

2. Et gjennomtenkt lydmiljø

I fabrikklokaler eller andre arbeidslokaler med kontinuerlig mye støy og høye lydnivåer, står lyd gjerne høyt på agendaen. Men i tradisjonelle kontorlokaler er lyden og støynivået kanskje det mest oversette aspektet ved ergonomi. I en undersøkelse utført av YouGov på vegne av oss i Kinnarps i 2016 oppga hele 47 prosent av norske kontormedarbeidere at det er for mye støy på kontoret. Av disse fortalte hele 82 prosent at de blir plaget hver eneste dag av kollegaer som snakker for høyt. 

Lyd er et komplekst fenomen, og det er tross alt ikke noe vi ikke kan ta på, noe som gjør det lett å glemme. Likevel er et gjennomtenkt lydmiljø essensielt for å skape en ergonomisk og helsebringende arbeidsplass. Selv om støynivået i kontorlokalene ikke er skadelig for hørselen, kan det, ifølge Arbeidstilsynet, blant annet påvirke hjerte- og karsystemet, gi høyere blodtrykk og bidra til muskelspenninger og fordøyelsesbesvær.

Heldigvis er det ikke så vanskelig å forbedre lydmiljøet på arbeidsplassen din. Det første og viktigste steget er at du blir bevisst på det. Deretter handler det om å finne den optimale miksen av matter, takisolering, gardiner, tepper og møbler som kan absorbere og dempe lyden.

Ta gjerne en kikk på en av våre tidligere publiserte artikler om lydmiljø, for flere råd om hvordan du kan skape et gjennomtenkt og optimalisert lydmiljø på din arbeidsplass: 

3. Gode lysforhold

Lys har en enorm effekt på oss mennesker, og skal vi kunne arbeide effektivt og komfortabelt er kvaliteten på lyset helt avgjørende. Med tanke på at vi i gjennomsnitt tilbringer 90 prosent av vår våkne tid innendørs, er det ikke rart at belysning og lyssetting er så viktig for oss. Ikke minst på arbeidsplassen.

Ifølge førsteamanuensis og professor i miljøpsykologi, Torbjörn Laike, er dagslyset den beste kilden til lys. Men vi kan ikke bare belage oss på naturlig lys alene. Derfor anbefaler han at vi også sper på med andre typer lyskilder og kompletterer med personlig lys. Her er det flere muligheter – noen bedre enn andre:

  • Glødelamper: Disse har hele spekteret av lysbølger og gir mye av det samme som dagslyset gjør. Uheldigvis er det en svært lite energieffektiv lyskilde.
  • Lysrør: Har ikke den samme mengden lysbølger som dagslys, og gir dermed ikke samme effekt eller tilfredsstiller lysbehovet på samme måte som dagslys.
  • LED-lamper: Disse er svært energieffektive, har svært god fargegjengivelse og skaper lite flimmer. Ulempen er at lyskvaliteten kan variere mellom ulike LED-pærer, så vær nøye med valget og sørg for at du får god kvalitet.

Ta for øvrig gjerne en kikk på noen av våre andre artikler om belysning og ergonomi på arbeidsplassen for en rekke tips og råd om hvordan du kan skape et optimalt lydmiljø: 

Tenk helhetsergonomi

Er det én ting jeg ønsker mest at du skal ta med deg fra denne korte artikkelen, er det at ergonomi er langt mer enn kontormøblene du sitter på og måten du sitter på. For oss i Kinnarps handler ergonomi først og fremst om å føle seg vel – både i hode, kropp og sjel. Målet er ikke å fylle kontorlokalene med møbler, men med velvære. Derfor mener vi at det beste er å ta utgangspunkt i forutsetningene til hver enkelt medarbeider for å oppnå bedre helse på jobben. Det finnes tross alt like mange behov på en arbeidsplass, som det finnes medarbeidere.

Vi har et helt magasin dedikert til å hjelpe deg med å skape den beste ergonomiske arbeidsplassen for deg og dine medarbeidere. «Body Talk» er fullspekket med interessant forskning, spennende artikler om trening, kosthold og trender, samt intervjuer med inspirerende eksperter.