Case: Linnéuniversitetet

Case-fakta

Antall heltidsstudenter i Kalmar:
ca. 8000

Antall medarbeidere i Kalmar:
830

Areal:
50 000 kvadratmeter

Fullført:
2020

Arkitekt:
Tengbom og CCO arkitekter

Bærekraftig sirkulæritet er i fokus på det nye Linnéuniversitetet

Ved det nye Linnéuniversitetet i Kalmar står spørsmål om bærekraft høyt på dagsordenen. En av ambisjonene for det miljøtilpassede prosjektet, som ble ferdigstilt i 2020, var å gjenbruke og gjenvinne eksisterende møbler i et sirkulært kretsløp. »Det krever litt mer jobb og planlegging, men samarbeidet vårt med Kinnarps har fungert helt utmerket», sier Maria Ekstrand, byggingeniør ved Linnéuniversitetets lokal- og serviceavdeling.

Med visjonen om et by-integrert universitet og en ny, attraktiv møteplass i byen - oppholder det seg nå drøyt 8000 heltidsstudenter og 830 ansatte. Plasseringen i hjertet av Kalmar ble gjort bevisst for å gjøre det lettere for studenter og lærere som tidligere var spredt utover mange forskjellige steder i byen, samt å oppmuntre til møter mellom studenter, forskere, næringsliv og offentlig virksomhet. Universitetsområdet tilbyr også innbydende møteplasser som kafeer, butikker og restauranter, som er tilgjengelige for både innbyggerne i Kalmar og besøkende.

Forelesningsrommene er innredet med den bærekraftige stolen Stack i FSC®-merket tre og kledd sete for ekstra komfort. Bordet Origo er spesialtilpasset etter Linnéuniversitetets ønsker.

Fleksible undervisningsmiljø er bra for alle

Læremiljøene er nøye planlagt for å passe til ulike individer, og innredningsløsningene oppmuntrer til og støtter forskjellige aktiviteter – fra samarbeid til individuelt fokusert arbeid. Den utbredte arbeidsmåten med digitale møter og fjernundervisning, for å redusere klimapåvirkningen fra reiser, krevde også sine støtteløsninger og en tilpasset teknologi. Bærekraftige materialvalg, energismarte løsninger og gjenbruk av møbler var en selvfølge i planleggingen. Det var også viktig at de eksisterende møblene som ikke kunne brukes på nytt, ble tatt hånd om på en bærekraftig måte.

«I anbudet stilte vi krav om at innredningsleverandøren skulle gjenbruke de møblene vi ikke selv kunne bruke i de nye lokalene. Som miljøsertifisert universitet var det en selvfølge for oss å lete etter en samarbeidspartner som deler vår visjon om bærekraft.»

Maria Ekstrand, byggingeniør på Linnéuniversitetets lokal- og serviceavdeling

Personalrommene gir tilgang til adskilte plassering av skrivebord for bedre konsentrasjon. Hev- og senkbare skrivebord sammen med stolen Plus gir forutsetninger for en svært god ergonomisk arbeidsplass.

Møteplassen midt i byen. Arkitekturen preges av dagslys, romslighet og bærekraftige materialer der grensene mellom ute- og innemiljøer er visket ut.

I biblioteket finnes sofaen Point som med sin høye rygg og omsluttende design skaper et rolig rom-i-rommet i tillegg til å virke lyddempende. Sofaen inngår i en serie med mange ulike kombinasjonsmuligheter.

Sirkulær flyt

I planleggingsfasen ble eksisterende møbler sortert i følgende kategorier: møbler som kunne gjenbrukes i de nye lokalene, møbler som kunne gjenbrukes i en annen bedrift, samt møbler som var ubrukelige og som måtte gjenvinnes på en bærekraftig måte. Maria Ekstrand forteller at ambisjonen om å gjenbruke så mye som mulig av en eksisterende innredning innebærer både utfordringer og muligheter. 

«Det fører kanskje til at enkelte områder i arbeidet krever mer planlegging. Som innkjøper er det alltid bra å være ute i god tid og få med leverandører tidlig i prosessen og i dette tilfellet har det bare vært enda viktigere enn vanlig.»

Maria Ekstrand, byggingeniør på Linnéuniversitetets lokal- og serviceavdeling

Det er alltid viktig at man har en tydelig visjon om hvordan undervisningsmiljø skal fungere og utformes, men med gjenbruk kreves en enda tydeligere planlegging for å skape et helhetlig inntrykk. Kinnarps' brede kompetanse innen både læringsmiljøstrategi og sirkulære prosesser gjorde prosessen effektiv, og det var mulig å skape god harmoni mellom gamle og nye møbler.

Kinnarps Studio har spesialprodusert hev- og senkbare skrivebord til flere forelesningssaler.

Oppbevaringsserien Space finnes i ulike kombinasjoner på hele universitetet. Her er en variant med kodelås. De store vinduspartiene åpner opp mot havet og fremhever universitetets enestående plassering.

Mer vanlig med gjenbruk og gjenvinning

Men hva skjedde med de gamle møblene på Linnéuniversitet som Kinnarps har tatt hånd om? Dan Molander er ansvarlig for sirkulær økonomi hos Kinnarps, og konstaterer at anbud med krav til gjenbruk blir stadig vanligere og også mer omfattende. «Vi ønsker denne utviklingen til å ta vare på møbler gjennom bærekraftig gjenbruk velkommen. Det er en både nyskapende og nødvendig tilpasning for å oppnå økt holdbarhet i møbelbransjen. Vi tilegner oss stadig mer erfaring og jobber hardt for å utvikle effektive metoder for å bli sirkulære, noe vi allerede har kommet et godt stykke på vei med», sier han.

Møblene vil leve videre etter at de har gjennomgått service eller renovering, og er tilpasset etter ønsker fra de nye brukerne. Av de produktene som skulle gjenvinnes, ble noen komponenter plukket ut til gjenbruk som reservedeler til andre gjenbruksmøbler. De resterende komponentene ble demontert og kildesortert. Materialer som metall, plast og tekstil ble sendt til materialgjenvinning, mens trebaserte deler ble omgjort til briketter. Disse brukes i Kinnarps' miljøtilpassede varmeanlegg, som varmer både produksjonsenheten i Kinnarps og tilstøtende husstander.

Personalrommene har flere ulike typer ergonomiske skrivebordsplasser. Oppbevaringen fungerer også som rominndeling.

«Hev- og senkbare bord er eksempler på produkter som vi mener har et stort potensiale for gjenbruk. Bena kan ofte gjenbrukes som de er, og med en tilpasset bordplate i farge og form etter kundens ønsker blir det et svært attraktivt og holdbart produkt»

Dan Molander, ansvarlig for sirkulær økonomi hos Kinnarps

3-columns-image4.jpg

Stolene Centrum medio er eksempler på møbler som ble gjenbrukt fra tidligere lokaler. Stolene fungerer nå som en innbydende møteplass for studenter og personale i fellesområdene.

4-columns.jpg

Korridoren er innredet for å oppmuntre til, og støtte uformelle møter. Lean In tilbyr en behagelig og avlastende overflate å lene seg mot, og har dessuten lydabsorberende funksjoner.

columns-caption-side.jpg

Space oppbevaring med RFID-lås for personalet.

3-columns-image5.jpg

I forelesningsrommene finnes det både høy og lav sittestilling for et dynamisk læremiljø.

Likte du det du så? Nysgjerrig på hva vi kan utrette for dine læremiljøer?

Kontakt oss

Relaterte produkter

Plus

Plus

324 Farger og materialer | 12 Varianter

Lean in

Lean in

Point

Point