Case: VÄXJÖ FRIA GYMNASIUM

CASE-FAKTA

Kunde:
Växjö Fria Gymnasium

Arkitekter:
Semrén & Månsson

Area:
3600 m2

Antall elever:
Plass til ca. 450 gymnaselever

Prosjektstart:
Vårterminen 2018

ÅPENT FOR AKTIVITET

Växjö Fria Gymnasium har flyttet til nye lokaler på ICON Växjö, som ligger i Arenastaden i Sverige. Skolen ligger det i nærheten av det som identifiserer skolen, nemlig idretten. Grunnet nærheten til Arenastaden får elevene bedre treningsmuligheter og et tettere samarbeid med idrettsklubbene som finnes i området. Siden de gamle lokalene ikke passet lenger, fikk skolen, gjennom flyttingen, mulighet til å påvirke de nye lokalene og skape den skolen de ville ha.

"Vi tror at elevene lærer bedre i et rolig og trygt læringsmiljø"

Maria Blom, Växjö Fria Gymnasium

DEN FLEKSIBLE KRAKKEN

På Växjö Fria Gymnasium finner man krakken Frisbee i en rekke forskjellige utgaver, lave og høye, turkise og svarte. Frisbee er en enkel og smidig krakk, som er lett tilgjengelig når du trenger den. I laborationssalen har vi innredet med Frisbee-krakker kledt i svart kunstlær, slik at de er lette å tørke av. I skolens korridorer finner du alltid en Frisbee i nærheten hvis du trenger en ekstra sitteplass.

SITT SOM DU VIL

Avant-benken er både benk og bord i ett. En smart konstruksjon som gir flere sittemuligheter. Her kan elevene slappe av og lene seg mot ryggstøtten, bruke den som bord eller som en ekstra sitteplass. Med sine to stoppede sittedeler er det en fantastisk benk å ha i korridorene. Her er det bare fantasien som setter grenser for hvordan benken kan brukes.

LITT BEVEGELSE, MYE KONSENTRASJON

Hvert klasserom har mange brukere i løpet av en dag, og klasserommet skal passe for alle sammen. Xpect er en fleksibel stol som passer perfekt i skolens miljø. Växjö Fria Gymnasium har dessuten valgt en fleksfunksjon i ryggen som gjør at ryggen er bevegelig, noe som oppmuntrer også eleven til å bevege seg litt. Dette gjør det lettere å konsentrere seg gjennom hele skoledagen.

ÅPENHET FORAN ALT

Växjö Fria Gymnasium har som mål å gi alle elever forutsetninger for å utvikle seg og nå sine mål. Grunnen til dette er at skolen har et arbeidsmiljø som gir trygghet og ro til å lære.

Da de gamle stasjonære datamaskinene ble byttet ut med bærbare, ble skolens behov for arbeidsmiljø endret. De trengte færre arbeidsrom og datasaler, i ville satse på et variert arbeidsmiljø der elevene selv kunne velge hvordan og hvor de ville sitte. I de nye lokalene får skolen plass og mulighet til å skape forutsetninger for en mer kreativ og fleksibel arbeidsmåte som utfordrer og motiverer elevene. I en åpen løsning på fire plan som er forbundet av en stor trapp, har vi sammen skapt det varierte arbeidsmiljøet som skolen ville ha.

Skolen bygger på et svært åpent klima, der lærere og elever integreres med hverandre, til og med i korridorerne. For å få frem dette enda mer, har skolen prioritert mange forskjellige typer miljøer i korridorene. Individuelle studieoverflater, plasser for gruppearbeid eller samvær og store torglignende områder for større eller flere grupper. Felles for dem alle er at det er åpent mellom ytterveggene. Skolen har valgt å ikke ha så mange stengte rom, nettopp for å kunne fremme det åpne klimaet. I fellesarealene har de bygd små rom som har tre vegger, og der er det åpent ut mot korridoren. Her er det til og med spesialbygde benker med enten Frisbee-krakker eller Jig-stoler for individuell studiero, og mange spesialbygde sofaer som gir en hjemmekoselig følelse.

Växjö Fria Gymnasium har til og med valgt å satse på åpenhet når det gjelder klasserom og kontor. Store glasspartier mot korridorene gir mulighet for alltid å kunne se hva som skjer, men likevel kunne være adskilt når man skal ha viktige samtaler.

LYTT OG LÆR

Sammen med en gruppe lærere og arkitekter fra Samrén & Månsson ble innredningsprosessen startet, målet var å skape en visjon av det man ville levere. Deretter fikk flere forskjellige interiørselskap legge inn forslag til innredningsløsninger, basert på denne visjonen. Der startet vårt samarbeid.

Växjö Fria Gymnasium følte at Kinnarps var de som lyttet mest til deres visjon, og som var mest lydhøre for det som var viktig for dem. Sammen har vi utviklet forslaget og funnet løsninger som passer skolen. Vi har utvekslet erfaringer og blandet Kinnarps' kunnskap om innredning av offentlige miljøer med skolens erfaring i sin hverdag. Alt for å finne en langsiktig løsning.

Den nøkterne fargeskalaen Växjö Fria Gymnasium har valgt å bruke, gir et litt mer voksent inntrykk enn tilfellet er på mange andre skoler. Her i lokalene dominerer lyst tre, gråskala og en dyp turkis aksentfarge. Enkelte møbler har fått en sterkere kontrastfarge som bryter av mot det ellers enkle og rene inntrykket. Tanken bak fargevalget er å skape et miljø som har hentet inspirasjon fra universitetet og kontomiljøet, for å la elvene få være mer voksne.

Växjö Fria Gymnasium har valgt å ha kledte møbler i korridorene og fellesarealene. Dette er delvis for at det gir en hjemmekoselig følelse, men også fordi man synes at elevene er voksne nok til det. Gjennom et godt samarbeid og evne til å lytte, har vi sammen skapt et vakkert og trygt læremiljø for Växjös gymnaselever.